Diari digital d'Andorra Bondia
DA obté una victòria molt ajustada  i d’Acord sorprèn amb 1.005 vots
DA obté una victòria molt ajustada i d’Acord sorprèn amb 1.005 vots

DA obté una victòria molt ajustada i d’Acord sorprèn amb 1.005 vots


Escrit per: 
P. G.

La parròquia d’Encamp, juntament amb la capital i Escaldes, són les que més emoció van donar ahir a la nit pels resultats tan ajustats. Finalment, la força taronja torna a dominar el mapa electoral encampadà per terceres eleccions consecutives. Això sí, la diferència cada cop és menor, i el resultat ajustat d’aquestes eleccions va donar la victòria a Units pel Progrés+Demòcrates per només 61 vots, o dos punts i mig percentuals, quan en les anteriors la diferència amb la segona força més votada (PS+Verds+IC+I) va ser de set punts de diferència. 
Així doncs, Jordi Torres i Maria Martisella, de DA, seran els consellers representants d’Encamp. Torres va confessar sentir-se sorprès pel poc suport en els vots de Progressistes-SDP i Terceravia, “pensava que podrien restar més vots” a d’Acord. El candidat taronja es va mostrar satisfet pels resultats i pels 1.066 vots obtinguts, “una xifra que sí que esperàvem”, i va qualificar la campanya electoral com a “molt intensa”. Quant a la cadira que ocuparà al Consell General, Torres no va desvelar si s’hi asseurà com a conseller general o de nou com a ministre.  “Primer esperàrem a veure com quedarà la configuració del Consell General.” 
Per la seva banda, David Rios (PS), que ha configurat la segona força més votada amb Cathy Juan (Liberals) amb la nova formació d’Acord, va valorar el resultat ajustat dient que “hem quedat a un pas”.  Rios va destacar “l’àmplia confiança que ens han donat els 1.005 vots”. En aquest sentit, va lamentar que “amb el nostre sistema, amb un 42% dels votants no tens representació, i és una cosa que hem estat denunciant”. Tot i això, Rios va concloure que el resultat “ens ha deixat un bon regust de boca”. Va destacar els resultats a la capital i a Escaldes com a exemples que “d’Acord ha funcionat bé”. Tot i això, no va voler avançar si aquesta fórmula continuarà les pròximes eleccions comunals. 
Al bàndol perdedor o als partits menys votats,  Aaron Comella per Progressistes-SDP, va destacar que pel que fa al nombre de votants la xifra s’ha mantingut. De fet, a les eleccions del 2015 en van aconseguir 160  vots i ahir en van obtenir 202, amb un 8% dels votants. Tot i això, el candidat progressista va lamentar que “van presentar el projecte per trencar el bipartidisme i no ha pogut ser així”, i va remarcar que des de Progressistes-SDP, “continuarem treballant”. 
Finalment, Olga Martínez i Íngrid Ruiz, que van presentar el tàndem de Terceravia, va ser la força amb menys vots a la parròquia d’Encamp, amb només el suport de 116 votants. Ruiz va destacar que aquesta “era una candidatura molt nova i estem començant”.  
Per altra banda, si es fa la suma dels vots d’Encamp del PS més Liberals a la circumscripció nacional, el resultat seria 1.075 vots. Per tant, per nou vots aquesta suma resultaria la guanyadora. Això, però, significa que no tots els que van votar a una o una altra força (PS o Liberals) van votar d’Acord, i uns 70 van dirigir el vot cap a un altre costat a la circumscripció parroquial que podria ser el vot blanc, o a altres forces polítiques. 
Quant a la participació, dels 3.928 electors convocats hi van participar el 65,96%, més d’un punt percentual més que en les anteriors. Tot i això, tots els candidats s’esperaven una participació més alta que l’obtinguda quan al llarg del matí es van acostar al col·legi electoral i van veure unes llargues cues de ciutadans. 

Multituds que enganyen i votants novells que demanen concreció

Ambient festiu i de diumenge el que des de primera hora d’ahir es va viure al Comú d’Encamp durant tota la jornada. Festiu per allò de la celebració de la democràcia i perquè tothom se saluda. I de diumenge perquè la majoria aprofitava per anar ben engalanada a exercir el seu dret a vot. Els més matiners es van plantar a les portes del col·legi electoral quan encara no havien ni obert perquè volien fer-ho abans d’anar a esquiar o treballar. Però a partir de dos quarts d’onze i fins a primera hora de la tarda la cua ocupava tota la plaça dels Arínsols, i això que a aquest Comú no regalaven res. Amb l’aldarull de la multitud, un home gran, després de la seva mitja hora de cua, en arribar a la mesa electoral es va equivocar perquè pel cognom li tocava a l’altra mesa, i tot enfadat va dir: “pues ara no voto”. Altres, com Daniel Maia, estava il·lusionat perquè als seus 19 anys era el primer cop que votava, i abans de fer-ho va assegurar-se ben bé de com funcionava el sistema electoral i va fer una crítica constructiva: “he trobat a faltar en molts programes electorals dels partits concreció en les propostes, posen frases genèriques i no saps ben bé el que volen fer”, va dir. Quant als candidats, Aaron Comella va ser el més matiner, i igual que  David Rios i Jordi Torres, hi va anar acompanyat amb els seus fills. Olga Martínez de Nuvau va dipositar el vot a la Batllia perquè ahir tenia assumptes familiars que li impedien anar al Comú.

Eleccions generals 2019

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Doncs la meva opinió és que el acords entre partits subrealistes han pagat el preu a Encamp. També crec que sobretot La hauria de veure el seu resultat a Encamp a les nacionals, no han d’estar gairé satisfets!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte