Diari digital d'Andorra Bondia
Dominique Rousseau
Dominique Rousseau

DA tomba l’esmena dels liberals per facilitar l’accés dels ciutadans al TC


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

La majoria demòcrata de la comissió legislativa d’Interior ha rebutjat gairebé totes les esmenes presentades pel grup liberal al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia, entre les quals la que buscava facilitar l’accés dels ciutadans al Tribunal Constitucional tot proposant que qualsevol de les parts d’un procés pogués instar el batlle o magistrat a elevar el cas al Constitucional si ho considerava pertinent i que no fós únicament a criteri del batlle o magistrat com fins ara.
Precisament,  sobre aquesta qüestió, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va assegurar que el grup demòcrata “va considerar, amb bon criteri, que aquesta figura, que pot ser molt lloable quant a la finalitat, desvirtuava el que és una qüestió d’inconstitucionalitat i a més contradeia el text Constitucional que la regula en aquest sentit”, i que deixa clar que “és una decisió exclusiva del Batlle o del magistrat coneixedor d’aquell procés”.
Des de les files demòcrates, s’ha rebutjat també crear una nova secció per disposar de la figura del batlle de família i l’esmena encaminada a precisar més els perfils dels integrants del Consell Superiuor de la Justícia. En canvi, sí s’ha acceptat l’esmena perquè el fiscal general no formi part del procés de selecció dels batlles.

 

Rousseau pren posessió com a magistrat del Constitucional defensant la imparcialitat 

Dominique Rousseau, professor de Dret Constitucional a la Universitat de París 1 Panthéon-Sorbonne, va jurar ahir davant el síndic general, Vicenç Mataeu, com anou magistrat del Tribunal Constitucional, en substitució de Pierre Subra de Bieusses, que deixa el càrrec després de vuit anys. Rosseau, que malgrat no conèixer l’idioma oficial va fer el jurament en català, va confessar que assumia el càrrec amb una “barreja de dos sentiments contradictoris però necessaris”. D’una banda, l’“honor” d’haver estat escollit per formar part del TC i de l’altre amb agraïment cap a qui l’ha escollit, en aquest cas el Consell General, un agraïment però que Rousseau vol i ha d’“oblidar” per poder “exercir les meves competències de la manera més neutra i imparcial. Precisament, el nou integrant del TC va fer una lloança de la imparcialitat que han de tenir els magistrats, ja que “és el que dóna la legitimitat” a aquest organisme per “protegir i mantenir el text suprem del país”. Per la seva part, Mateu, que va agrair a Subra de Bieusses la seva tasca, va apel·lar a la responsabilitat que han de tenir els magistrats del TC, òrgan que ocupa un lloc preminent dins l’ordenament jurídic de l’Estat. I el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va destacar la trajectòria professional de Rousseau, que va ser membre del Consell Superior de la Magistratura francesa entre el 2002 al 2016.

Dominique Rousseau
Tribunal Constitucional
esmenes Liberals d'Andorra
justícia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic