Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i el número quatre de la llista nacional, Raül Ferré, avui a la Massana.
Xavier Espot i el número quatre de la llista nacional, Raül Ferré, avui a la Massana.
Les candidates de Demòcrates+ACO amb el cònsol major, Josep Àngel Mortés.
Les candidates de Demòcrates+ACO amb el cònsol major, Josep Àngel Mortés.

DA vol un límit de pisos turístics i segones residències per parròquies


Escrit per: 
M. S. / Fotos: S. M. / Demòcrates+ACO

De la mateixa manera que han fet països com Suïssa, Islàndia o Malta, Demòcrates+Ciutadans Compromesos vol establir una proporció màxima, per parròquia i per zones, d’habitatges d’ús turístic i de segones residències. Així ho ha anunciat avui el candidat a cap de Govern de la formació, Xavier Espot, que acompanyat del número quatre de la llista nacional, Raül Ferré, ha incidit novament en la problemàtica de l’habitatge i en el doble repte, “de certa contradicció”, que es vol assolir: “aconseguir incrementar el parc immobiliari de lloguer a preu assequible” a la vegada que “harmonitzar el creixement urbanístic”.

Espot, que ha remarcat que l’objectiu d’establir aquesta proporció és “preservar determinades zones del nostre país i que estiguin destinades prioritàriament a persones que visquin permanentment a casa nostra”, ha insistit en la necessitat de mirar de reconduir la inversió estrangera i ser “més exigents amb aquella especulativa”. Així, el candidat taronja ha apostat per continuar revisant els criteris d’inversió estrangera, i particularment, els dels residents passius, que amb la Llei d’economia digital ja van veure com el dipòsit s’incrementava fins als 600.000 euros, així com “gravar amb major mesura les inversions estrangeres en el sector immobiliari i la compra d’habitatges per part de residents de fora”.

El cap de llista demòcrata no ha precisat el tipus de gravamen perquè es vol determinar amb els sectors concernits, però ha avançat que “ha de ser prou dissuasori o en tot cas prou important com perquè realment compensi en certa forma els perjudicis que actualment estan fent les inversions en el sector immobiliari amb caràcter especulatiu i perquè compensi també en definitiva tots els beneficis que suposa per a un resident de fora venir a viure al nostre país”.

Amb els diners que s’obtinguin, ha continuat, es preveu la creació d’un fons per promoure l’habitatge de lloguer a preu assequible i un segon fons destinat a projectes de diversificació econòmica per mirar de ser precisament “menys dependents de sectors com la construcció”.

Espot ha aprofitat per criticar aquells que proposen “mesures maximalistes com establir moratòries al sector de la construcció” i ha defensat que per ara “no som prou resilients ni estem prou diversificats com per poder aturar en sec la inversió estrangera en el sector immobiliari”. A la vegada, ha advertit que si es fes “es faria un mal favor al nostre teixit productiu i al nostre mercat de treball”. Amb tot, el líder taronja ha recordat que serà un instrument com “l’acord d’associació el que permetrà autènticament diversificar l’economia i ser més pròspers en un futur”.

Coma defensa la modificació de la LOGTU per “actualitzar-la”

L’aposta per un creixement més sostenible ha estat també el tema de campanya escollit ahir per Demòcrates+ACO. La número 1 de la llista, Berna Coma, ha explicat que, juntament amb la taxa finalista anunciada per Espot, també s’aposta per una modificació de la Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LOGTU), conjuntament amb els comuns, per actualitzar-la a les necessitats i noves realitats del país. Aquesta modificació també haurà d’estar en concordança amb “la implementació dels estudis de capacitat de càrrega” que s’estan elaborant actualment amb els comuns i que determinaran el sostre de població i d’infraestructures de cada parròquia.

D’altra banda, a Escaldes-Engordany, els candidats de Demòcrates+Acció s'han desplaçat a l’avinguda del Pessebre per defensar el projecte d’habitatge públic a preu assequible que es farà després de l’acord entre el Govern i el Comú. “És un exemple de com cal que les institucions remin conjuntament per frenar la problemàtica de l’habitatge”, ha destacat la suplent Laura Mas.

DA
límit
pisos turístics
segones residències

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Us faig una petita correció del titual si m'ho permeteu: "DA ha trinxat tot Andorra (i ho continuaran fent) i ara diu que vol un límit de pisos turístics i segones residències per parròquies per que queda molt guai per les eleccions"... gràcies apa ja podeu continuar amb el que estàveu fent...
Aquests es pensen que som idiotes.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte