Diari digital d'Andorra Bondia
Ladislau Baró
Ladislau Baró

DA vol un únic text per regular els secrets oficials i la transparència


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Demòcrates per Andorra aposta per regular en un únic text els secrets oficials i la transparència. Així ho ha explicat el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que ha destacat que des de la formació “s’està mirant molt seriosament” la proposta que va fer el grup parlamentari liberal per a la regulació dels secrets oficials.
Tot i la voluntat de tenir en compte el treball del primer grup de l’oposició, Baró va explicar que la idea és vincular-ho a una proposta d’acord del debat d’orientació política de la tardor passada en relació a una llei de transparència, i va precisar que “estem elaborant un esborrany de projecte de llei que englobi aquests dos àmbits”.
En aquesta línia, el president del grup demòcrata es va mostrar convençut que “en el que és essencial hi pot haver un acord de totes les forces polítiques, tant en la regulació de la transparència com en els secrets oficials”. I per aquest motiu, va continuar, “ens sembla bé fer un marc normatiu una mica més ampli que faria referència a la regulació i protecció de la transparència i hi hauria un àmbit més restringit, que seria el definit dels secrets oficials”.
D’altra banda, i de forma paral·lela a aquest treball, el grup demòcrata està elaborant un altre text, que Baró va anomenar “llei de bon govern”, on es regularien, entre altres aspectes, determinades incompatibilitats així com la qüestió dels salaris dels càrrecs públics, i que miraria de posar fi per exemple a les cícliques polèmiques que es repeteixen cada quatre anys a l’hora de fixar els sous dels nous cònsols que surten de les eleccions.
“És una qüestió de cultura democràtica, de cultura cívica”, va assegurar el parlamentari demòcrata, que va insistir en la necessitat, de cara a la ciutadania i també per establir unes regles clares per a tothom, de “fer un esforç per regular tot això”.

Regulació laboral
Així mateix, i després de les recents demandes tant de les organitzacions patronals com sindicals perquè es restableixi el diàleg social i per avançar en les modificacions necessàries de la legislació laboral, el president del grup parlamentari demòcrata, que va advertir que malgrat que “han plantejat aquesta necessitat uns i altres poden tenir plantejaments contraposats”, va explicar que “ben aviat” es tancarà la feina de l’esborrany de modificació del Codi de relacions laborals. En aquest sentit, Baró, que va avançar que el text es presentarà el proper període de sessions i que serà aleshores quan es parlarà amb els agents socials, va avançar que aquest treball “també inclourà, segurament no en el mateix text, un esborrany de legislació que desenvolupi l’exercici de dret de vaga i també l’acció patronal i l’exercici de  la llibertat sindical”.
D’altra banda, i ja de cara a la tardor vinent, Baró va explicar que els demòcrates presentaran a la resta dels grups parlamentaris el treball fet per a “l’elaboració d’un dret civil positivitzat”. En aquesta línia, el conseller general de DA, que va recordar que l’anterior legislatura ja es va iniciar aquesta feina amb la Llei de successions, va explicar que ara s’està en la fase del dret de família. “Cal reconèixer que en aquesta matèria ja hi ha molta legislació vigent i en bona part el que fem és recollir aquesta normativa i sistematitzar-la en un únic text”, va precisar Baró.

Vot de confiança al ministre Álvarez

El president del grup demòcrata, igual com havia fet també el cap de Govern, va demanar “un vot de confiança” per al ministre de Salut, Carles Álvarez, que “ben aviat farà una proposta que integrarà hospital, SAAS i ministeri de cara a afavorir aquesta aposta per la sostenibilitat del sistema mantenint la qualitat assistencial”. 
En aquest sentit, Baró, que va recordar que el nou ministre “ha tingut un inici de mandat complicat” amb qüestions com l’Institut Marquès i el problema de la normativa de la fertilitat o d’Aigua d’Arinsal, va insistir en la necessitat d’aconseguir “una visió sistèmica de totes les entitats” que participen en el sistema de salut, ja que “fins ara han estat com compartiments estancs”.

DA
Ladislau Baró
transparència
secrets oficials
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic