Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Gili dipositant el vot acompanyada dels seus fills.
Rosa Gili dipositant el vot acompanyada dels seus fills.

d’Acord dona la sorpresa i s’acaba imposant al feu de Martí i Espot


Escrit per: 
E.O.G. / FOTO: E.O.G.

d’Acord es va acabar imposant a la circumscripció parroquial d’Escaldes-Engordany després de mantenir un frec a frec amb Demòcrates. No va ser fins que es va haver escrutat un bon percentatge de sufragis que les dues forces es van anar distanciant en nombre de vots. Finalment, la coalició socioliberal va guanyar per una diferència de 41 vots: 1.485 d’Acord, 1.444 Demòcrates. Progressites SDP i Terceravia van obtenir força menys suports: 295 i 265 respectivament. Això és, el 42,56% dels vots per a d’Acord, el 41,39% per a Demòcrates, el 8,46% per a Progressistes SDP i el 7,60% per a Terceravia. Val a dir que a la circumscripció parroquial es van registrar 198 vots blancs i 75 de nuls. Així, els consellers generals d’Escaldes-Engordany seran Rosa Gili i Marc Magallón.

Gili va assegurar que estaven “molt contents”, ja que sabien que era una contesa “molt difícil” perquè Demòcrates és una força “molt implantada a Escaldes-Engordany”. De fet, la parròquia és considerada un feu de Demòcrates, ja que d’allí són el cap de Govern en funcions, Antoni Martí, i també el candidat, Xavier Espot. En aquest mateix sentit, Magallón va confessar que “fa unes setmanes no ens esperàvem guanyar”, però justament “això és la riquesa de la política”, que fins ara era feu de Demòcrates però “ara hi som nosaltres”, i qui sap si d’aquí a quatre anys torna a canviar, i al final, aquesta alternança “només pot ser bona per al país”. Gili, però, reconeixia que tot i que no fossin els favorits, o no se’ls donés per guanyadors, “sí que teníem bones vibracions”. Ara bé, també va reconèixer que “tampoc hem guanyat per tant”.
Per la seva part, Sílvia Calvó atribuïa la derrota que “hi ha hagut una estratègia que ha funcionat molt bé” per part de d’Acord, més que no pas que hagi faltat o fallat alguna cosa als Demòcrates. De totes maneres, va fer èmfasi que l’important és el resultat global, i en aquest sentit, Demòcrates va guanyar i és més que probable que Xavier Espot acabi sent el futur cap de Govern.
Per la seva banda, el candidat de Terceravia, Josep Pubill, es va mostrar sorprès pels resultats finals de la parròquia: “ha estat una mica sorprenent, però ja veiem el descontentament amb Demòcrates”, va afirmar. Així, considerava que han estat “víctimes del vot útil”. 
Pel que fa a Progressistes SDP, Elisabet Zoppetti va destacar el repunt de la participació: “estem molt contents que la gent hagi sortit a votar més” que en darreres ocasions. Igualment va assegurar que “no estem gens descontents dels resultats”, doncs “som la tercera força”.
La participació a Escaldes-Engordany ha crescut un 4,95% amb relació a les eleccions del 2015, i és la parròquia on més ha crescut. Així, dels 5.401 escaldencs cridats a les urnes, van exercir el seu dret a vot 3.762, el que és un 69,65% de participació. D’ençà de les darreres eleccions nacionals, la parròquia ha experimentat un augment considerable del cens, i s’ha passat dels 5.028 electors als 5.401 a les eleccions d’ahir.  
Si fem un cop d’ull als resultats registrats a Escaldes a la circumscripció nacional, Demòcrates va obtenir 1.515 vots, només vuit més que la suma entre Partit Socialdemòcrata (1.097) i Liberals d’Andorra (410). Aquí els volts en blanc van ser 99, un centenar menys que a la circumscripció parroquial.

 

Cues des de primera hora per exercir el dret de vot

La sala polivalent del Prat del Roure va viure ahir una jornada intensa. A les 9 del matí ja n’hi havia que s’esperaven per exercir el seu dret de sufragi, es començaven a crear les primeres cues, que arribaven al seu punt més àlgid pels volts de la una del migdia. La casualitat va voler que el primer a votar a la parròquia escaldenca fos Ramon Canut, qui va ser conseller general durant les dues legislatures prèvies a l’aprovació de la Constitució. “No havia votat mai el primer”, va comentar en sortir de dipositar les butlletes.
Després, el degoteig de personalitats i autoritats nacionals i candidats, tant nacionals com parroquials, va ser gairebé constant. Abans de dos quarts de deu ja havia votat el fins ara síndic general, Vicenç Mateu. Poc després va arribar l’ex-conseller general Miquel Aleix. La ministra de la Funció Pública en funcions, Eva Descarrega, votava vora les 10 del matí, seguida de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, i del candidat d’UPA, Alfons Clavera. El van seguir el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, i el cap de Govern en funcions, Toni Martí, que emocionat comentava que “potser és l’última vegada que voto estant enmig de l’actualitat política”. Darrere d’ell van venir els candidats parroquials: Sílvia Calvó (Demòcrates), Rosa Gili (d’Acord), Josep Pubill (Terceravia) i Elisabet Zoppetti (Progressistes-SDP), i entremig, alguna altra autoritat més.

Escaldes-Engordany
d'acord
Rosa Gili
Marc Magallón

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte