Diari digital d'Andorra Bondia
El número u de d’Acord a la capital, Joaquim Miró, en el moment d’exercir ahir el dret a vot.
El número u de d’Acord a la capital, Joaquim Miró, en el moment d’exercir ahir el dret a vot.

d’Acord sí que suma a la capital i posa fi a l’hegemonia de Demòcrates


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Hi havia dubtes sobre si la suma de Partit Socialdemòcrata i Liberals d’Andorra, sota el paraigua de d’Acord, sumaria o no i si l’estratègia per superar l’escull que imposa el sistema electoral convenceria o no l’elector. I la resposta va ser contundent, si més no a la capital, on la fórmula va funcionar, i després d’un espectacular frec a frec la candidatura liderada per Joaquim Miró i Sílvia Ferrer va trencar amb l’hegemonia que Demòcrates exercia des dels comicis del 2011 a Andorra la Vella, després de superar la llista taronja encapçalada per Enric Tarrado i Marc Pons per 12 vots de diferència.

I és que la proposta de d’Acord va rebre fins a 1.702 vots dels 5.093 electors, el 62,9% dels 8.097 que estaven citats a les urnes, davant els 1.690 suports que va sumar la candidatura de Demòcrates, que després de diverses alternances, i amb el 96,31% escrutat comptabilitzava tres vots més que la candidatura socio-liberal. En tercera posició, però, ja  lluny dels percentatges assolits per Miró (37,30%) i Tarrado (37,04), va quedar la llista de Progressistes-SDP liderada pel tàndem Àngel Dalmau i  Meritxell Pujol, que va obtenir el suport de 681 electors (14,92%) i, finalment, la candidatura de Terceravia d’Emi Matarrodona i Joan-Antoni Préstamo, que va aconseguir 490 sufragis (10,74%). Fins a 148 vots van ser declarats nuls i es van comptabilitzar 369 blancs.
Precisament, aquest frec a frec i contínues alternances, que ja s’intuïen després que les simbòliques cent primeres paperetes atorguessin 41 sufragis a Demòcrates i  35 a d’Acord, va fer que les primeres paraules que va pronunciar Miró fossin un “pensament” per al seu rival, amb qui comparteix una llarga amistat. “Suposo que ha patit igual que jo”, va destacar el líder de d’Acord, que va admetre que “si guanyes o perds per 200 vots doncs no passa res”, però que fer-ho només per dotze a la parròquia amb més electors i més vots “toca més”. Miró, que va assegurar estar “content” per la seva victòria però “trist” per Tarrado, va destacar el triomf de les llistes de d’Acord a la vall central, i després de recordar que un dels objectius del pacte era poder guanyar com més parròquies millor, Miró es va mostrar satisfet per haver sabut “fer passar el missatge”.
Tot i el desencís per l’ajustada derrota, Enric Tarrado, que va remarcar que en política “les coses són així”, es va voler mostrar “optimista” perquè “hem guanyat a nivell nacional”, i també perquè “hem fet un bon resultat, ja que 12 vots són molt poca cosa, i per tant és una derrota però dempeus”.
Per la seva part, el candidat de Progressistes-SDP, Àngel Dalmau, no va poder evitar mostrar el seu disgust no només amb els resultats obtinguts a la capital, sinó amb el desenvolupament dels comicis en general i amb el nou triomf de Demòcrates. En aquest sentit, Dalmau, que va assegurar que “si és el que vol la ciutadania doncs endavant, però que després no es queixi”, va apel·lar a la necessitat que “es deixi de votar per usos i costums”.
Finalment, la candidata de Terceravia, Emi Matarrodona, es va mostrar “molt satisfeta” amb el resultat obtingut per la seva formació, ja que s’ha de tenir en compte que “fa dos mesos Terceravia no existia”.

 

Bona afluència ja de des de primera hora

“Anys enrere a les nou del matí no hi havia tanta gent com avui.” Així ho va cons-tatar la número u de la llista de Terceravia, Emi Matarrodona, la candidata més matinera a l’hora d’exercir el seu dret a vot –ho va fer dos minuts després que s’obrissin les portes del Centre de Congressos– i per qui “la població ha entès que s’ha de venir a votar”. També “més animat” ho va veure la número dos de la llista nacional de Demòcrates, Roser Suñé, si bé va atribuir a la presència de més llistes.
El número u de la territorial de  Progressistes-SDP, Àngel Dalmau, també va voler “anar per feina” i va votar poc després de les deu del matí, estalviant-se d’aquesta manera les cues, notables ja des de dos quarts de dotze, que sí que van haver de fer la resta de candidats. Satisfet amb la tasca feta durant els “dies intensos explicant el programa”, Dalmau es va mostrar convençut que “farem un bon resultat”. Un objectiu compartit també pel candidat de Demòcrates, Enric Tarrado,  per a qui “si puc guanyar els comicis serà un orgull poder estar al Consell General”.
Per la seva part, el líder de la territorial de d’Acord, Joaquim Miró, “content” de veure tanta gent votant i sobretot “perquè per primera vegada ha votat la meva filla i fa il·lusió que t’acompanyin a votar”, va desitjar una “alta participació” i va remarcar que “no veig cap favoritisme”.

 

andorra la vella
d'acord
joaquim miró

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte