Diari digital d'Andorra Bondia

Dallerès proposa modificar el reglament del Consell per evitar futurs bloquejos


Escrit per: 
Redacció

El síndic general, Josep Dallerès, es va mostrar partidari de modificar el reglament del Consell General per adaptar la normativa als nous temps, minimitzar les situacions de bloqueig en el futur i “aportar les eines per evitar friccions”.

Després de tancar la sessió tradicional de Sant Tomàs amb un balanç de l’actual mandat, Dallerès va proposar la regulació de qüestions com la investidura del cap de Govern en cas d’empat, el procés d’aprovació del pressupost de l’Estat i les iniciatives legislatives populars, entre d’altres.
“Sabent que totes les forces que es presenten a les eleccions ho fan amb l’objectiu de governar, cal que els instruments siguin tan àgils com sigui possible i que no ho facin més difícil”, va apuntar el síndic, que va avisar: “El que ha passat una vegada pot tornar a produir-se, si no és que canvien els paràmetres.” En aquest sentit, Dallerès va fer un crida al consens, ja que la modificació de la normativa requereix majories qualificades, i va concloure que “mai no és massa tard per fer-ho bé”.
Donades les dificultats que està plantejant aquest mandat pel que fa a l’aprovació dels comptes públics, el responsable de la cambra es va mostrar a favor d’establir mecanismes “perquè en cas d’empat hi pugui haver un pressupost abans de l’acabament de l’any, encara que sigui de mínims”. Una de les solucions que va apuntar consisteix a “mirar de trobar els instruments que obliguen a la negociació, sense arribar al model del Congrés dels Estats Units, on obliguen a votar el pressupost”.
Una altra situació que el síndic voldria clarificar mitjançant la reforma legal seria el procediment a seguir quan hi ha un empat en l’elecció del cap de Govern. Sobre aquesta qüestió, Dallerès va admetre que “un dels errors del reglament és que el síndic pugui participar en les votacions dels debats”, un fet que ja va apuntar en l’anterior legislatura el seu predecessor, Joan Gabriel. 
El síndic també va apuntar la necessitat de regular el procés per tirar endavant iniciatives legislatives populars “sense haver d’improvisar” i va afegir que “potser seria hora de començar a explorar noves vies de participació ciutadana”. Finalment, va concloure que “a hores d’ara no s’han implementat totes les figures que conté la normativa” i d’altres pràcticament no s’utilitzen, com ara la creació de comissions d’estudi o la celebració de debats sobre l’acció política governamental.    
Durant el balanç de l’acció del Consell General, el síndic pràcticament no va entrar a valorar els aspectes qualitatius, sinó que es va limitar a fer una exposició “pràcticament estadística” perquè cadascú “miri si la feina ha estat productiva”. Dallerès va constatar que en 32 sessions s’ha debatut 150 iniciatives ‒135 projectes de llei i 15 proposicions de llei‒, una iniciativa popular, 35 convenis internacionals, 6 propostes d’acord, 8 de resolució i una moció.

Nova seu del consell general
Pel que fa a la posada en marxa de la nova seu del Consell General, Dallerès va confirmar que estarà disponible a partir del març per celebrar les sessions ordinàries, si bé va matisar que les sessions tradicionals i d’investidura es mantindran a l’antiga seu “mentre hi hagi 28 consellers”.

L’oposició descarta modificar la normativa per facilitar l’aprovació dels pressupostos

L’oposició va ser crítica ahir amb la proposta de modificar el reglament del Consell General per poder facilitar l’aprovació dels pressupostos abans del final de cada exercici en cas d’empat tècnic. En contrapartida, el president del grup socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va recolzar la proposta, donada la situació actual.
El president del grup reformista, Joan Gabriel, va recordar que “la situació és la mateixa que es va produir a l’anterior legislatura”, quan el grup liberal va superar els empats mitjançant acords parlamentaris. En aquest sentit, Gabriel va apuntar que “no es pot acusar les regles de la falta de cintura dels membres”. Gabriel sí que es va mostrar d’acord amb la possibilitat de modificar el reglament, i eventualment la Constitució perquè el síndic no hagi de votar.
El president del grup d’Andorra pel Canvi va apuntar que “el concepte de pressupost de mínims és una paraula política, que no sé gaire bé què vol dir” i va afegir que “un Govern democràtic ja sap què ha de fer si no té el suport legislatiu”. No obstant això, Nomen va opinar que el Govern “seguirà endavant sense pressupost per fer-se la víctima, ja que vol un Govern de partit”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte