Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat del Partit Socialdemòcrata + Independents, David Rios.
El candidat del Partit Socialdemòcrata + Independents, David Rios.

David Rios: “El govern del Comú ha fet perdre moltes oportunitats a la parròquia”


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: M.P.A.

David Rios no es cansa de repetir que la llista que encapçala és l’única candidatura progressista que es presenta a Encamp, enfront de la resta que qualifica de “conservadores”. Segons explica, el seu objectiu és que Encamp torni a ser el que era anys enrere i que els ciutadans del Pas de la Casa no se sentin “abandonats”. Només cal “voluntat” i ells la tenen, reitera.   

Quines són les prioritats per a la parròquia d’Encamp?
Tenim dos eixos. Per a la parròquia d’Encamp s’han de fer inversions que siguin pols d’atracció dels turistes durant tot l’any i dinamitzar el comerç, que el tenim molt apagat, potenciat per unes obres que no s’acaben mai i els perjudiquen moltíssim. A més, hem d’invertir en la remodelació dels equipaments esportius que s’han quedat obsolets en alguns casos, ja sigui el poliesportiu com Prada de Moles. I al Pas de la Casa sobretot s’han de fer inversions perquè tot el poble està molt malmès. Hi ha tot de voreres trencades, fanals mal cuidats, rotondes sense polir i  hi ha unes necessitats importants com la sala de festes o un camp de petanca. Aquestes inversions van dirigides al turisme, però també ens preocupa molt el be-nestar de la gent que viu i treballa al Pas. Volem que la gent es quedi a viure-hi perquè és una vila agradable amb equipaments i serveis assequibles. 

El Pas és el gran oblidat? 
Tradicionalment el Pas ha estat una màquina de fer diners i durant vuit anys s’ha perdut l’oportunitat de fer coses per a la gent que viu i treballa allà. S’han deixat abandonats. Quan parlem amb la gent el que veiem allà és una gran desil·lusió, una gran decepció respecte a les promeses no acomplertes. I això dificulta molt que puguem explicar el nostre projecte perquè hi ha molt desencís. L’objectiu és recuperar la il·lusió de tornar als nivells que tenia fa uns anys. El nostre projecte, que està fet de fa molts mesos de treball, de parlar amb molta gent, és obert i participatiu impulsant el Pas de la Casa i Encamp. Al Pas sempre he escoltat les mateixes queixes i demandes. Moltes d’elles no són complicades de fer. No calen gaires diners, sinó voluntat. I nosaltres tenim la voluntat de canviar aquesta manera de fer i ens aproparem al Pas com si estiguéssim aquí a Encamp.

Han qualificat l’equip de govern d’immobilista i tancat. 
A nosaltres el que ens mou és canviar la dinàmica de l’actual govern. Un govern que només es mobilitza en època d’eleccions, que es vol rentar la cara d’una inacció impressionant durant vuit anys. Un govern que ha fet perdre moltes oportunitats a la parròquia i ha sigut molt opac i molt poc transparent. Això és el que ens fa reaccionar i definim el nostre projecte com totalment al contrari. El nostre projecte és de planificació, de rigor pressupostari, d’escoltar la ciutadania, de transparència. D’accions en portem moltes al programa, però  la clau és que nosaltres emprendrem l’acció política a Encamp. 

Aconseguir la implicació dels ciutadans no és fàcil. De quina manera ho volen fer? 
El punt de la participació ciutadana té tres eixos principals. El primer són reunions de poble cada any, com a mínim, a Encamp i al Pas de la Casa perquè el Comú expliqui les seves actuacions, projectes i l’estat de les finances comunals. Un segon eix és que farem reunions de barris, com a mínim una vegada a l’any perquè ens facin arribar les demandes. No té les mateixes necessitats el barri de Vila que el de les Bons, Hort de Godí o el dels Cortals. Un tercer eix és que davant d’alguna infraestructura costosa pel Comú es farà una consulta popular perquè tothom s’hi pugui manifestar. Això implica que prèviament hagis donat tota la informació. 

I en l’àmbit de la dinamització econòmica?
El pla de reactivació ens el mirarem, no el tirarem a la bassa, aprofitarem el que creiem que és bo per a la parròquia. El que creiem que pot ser un revulsiu per a Encamp és el tema de les infraestructures clau repartides per tot el poble com pot ser el Museu de l’Automòbil, però desubicat de la plaça principal. Entenem que hauria d’anar al centre del poble per crear un pol d’atracció en aquella zona. Si el poses al costat del Rosaleda i el Comú no hi guanyem res. A la zona sud hi tindríem el camp de futbol, juntament amb Ràdio Andorra quan el Govern tingui ganes de fer alguna cosa. Els esdeveniments esportius i culturals durant tot l’any poden fer d’atractiu turístic i desestacionalització de l’oferta. Al Pas s’han de fer campanyes de turisme específiques al sud de França i per l’àrea d’influència del poble i de la mateixa manera que Andorra Turisme tot ho inverteix a Vivand, des del Comú hauríem de superar aquesta dificultat i prendre el rol d’Andorra Turisme si és que no vol seguir invertint al Pas.  

Porten al programa que s’ha de fer un concurs internacional sobre Saetde. Per què?
S’està acabant la concessió, es va fer fa molts anys. Actualment és molt interpretatiu el que es va signar llavors. Que sigui un concurs que permeti eliminar molts dels problemes que tenim actualment.  

Sobre el Prat Gran i les zones d’esbarjo de la parròquia, què proposen?
Creiem que la fórmula Prat Gran funciona molt bé. És un espai de socialització de tots els ciutadans de la parròquia. El fet de fer parcs més petits no hi estem en contra, però creiem en un únic punt central del poble en el qual es pugui trobar tothom. 

Què té la seva candidatura que no tenen les altres tres?
És paritària. El nostre equip  està preparat per governar. És multidisciplinari i heterogeni i això ens permet treballar per buscar solucions d’una manera molt ràpida i eficaç. I sobretot som els únics que tenim ganes de canviar la manera de fer política. Som els únics progressistes davant les altres forces conservadores. El vot útil som nosaltres.

Com li agradaria que fos la parròquia d’aquí a quatre anys?
On la gent fos feliç, que tin- gués les necessitats cobertes, que no hi hagués desigualtats, que no haguessin de marxar perquè no pot pagar un lloguer, amb uns equipaments atractius perquè la gent de fora hi fes estades, que l’FCA tirés del carro de l’esport i que els clubs d’Encamp se’n beneficiessin. Que hi hagués activitat econòmica. M’agradaria que el Pas fos una vila maca i endreçada, neta i polida. 

David Rios: “El govern del Comú ha fet perdre moltes oportunitats a la parròquia”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte