Diari digital d'Andorra Bondia
Espot ha fet aquestes declaracions després del tradicional ball de Santa Anna.
Espot ha fet aquestes declaracions després del tradicional ball de Santa Anna.

De treballadors residents a fronterers, solució al creixement urbanístic


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Voler créixer econòmicament i en sectors molt demandants de mà d’obra i al mateix temps voler aturar el creixement urbanístic del Principat “són dos objectius incompatibles”. Almenys així ho sembla, segons ha declarat avui el cap de Govern, Xavier Espot. I apel·lant a una frase atribuïda a Aristòtil, ha manifestat que “com que en el terme mitjà hi ha la virtut”, si es vol continuar creixent d’una manera sostenible, “haurem d’establir mecanismes perquè una part dels treballadors que viuen al nostre país puguin viure d’una manera absolutament digna i amb les millors condicions possibles a les zones frontereres”.  

I precisament perquè aquestes condicions siguin les millors, o dit d’una altra manera, siguin com a mínim les mateixes amb les quals es troben els treballadors que sí que resideixen al país, el cap de Govern aposta per millorar aspectes com les xarxes de transport i la cobertura social que calgui, amb tots els ajuts i el suport que sigui possible. 

Segons Espot, per damunt de tot cal “posar un punt de realisme i no ens hem d’esquinçar  les vestidures pel fet d’intentar que la gent que ve a treballar al nostre país pugui viure en un radi de 10 quilòmetres”, sempre, és clar, que ho facin en les millors condicions possibles i dignes, ha reiterat.

Una bola “grossa” 
També en relació amb la problemàtica de la manca d’habitatge i de lloguers a preus assequibles per als ciutadans, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, ha assenyalat que el que li preocupa és que “faci tant i tant de temps que tinguem aquesta problemàtica i no només no s’està solucionat sinó que s’està fent la bola grossa”. Ho ha dit en relació amb si estaria a favor de mantenir durant més temps la congelació dels lloguers. Per Gili, la diagnosi és clara quant als efectes d’aquest problema: “La gent està patint molt i no és el moment d’aixecar la congelació de lloguers”. I no es va quedar només aquí sinó que va anar encara més enllà tot afegint que “una societat que no pot acollir la seva gent treballadora és una societat que no acaba de funcionar bé”.

Així les coses, considera, però, que des del Comú ja s’han portat a terme força iniciatives per pal·liar la problemàtica, com ara  donar “moltes ajudes perquè les persones poguessin pagar els lloguers”, ja que s’ha considerat aquesta com “una actuació d’urgència”. A més a més, s’ha tirat endavant el projecte de pisos a preu assequible, ha recordat, tot remarcant que el sòl públic propietat dels comuns s’ha de fer servir per a altres actuacions destinades a benefici de tots, com ara aparcaments, llocs on tractar les deixalles i equipaments sanitaris i educatius, entre d’altres. 

Finalment, Gili ha defensat que ara per ara s’han de buscar altres maneres per afrontar les dificultats per accedir a lloguers a preu assequible perquè Escaldes “ja hi ha participat”. Al seu parer, són les persones amb responsabilitat política en l’àmbit de l’habitatge les que han de buscar altres iniciatives per resoldre el problema. 

Govern no creu que demanar els penals suposi vulnerar drets
El cap de Govern, Xavier Espot, ha demanat avui “prudència” a l’hora de fer valoracions sobre la “preproposta” que les empreses puguin demanar els antecedents penals als seus treballadors. Es tracta d’un punt que s’ha fet arribar als diferents partits en el marc del pacte d’estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), però que encara no s’ha treballat. En la seva opinió, de la mateixa manera que no ha de suposar una vulneració que el Govern demani uns antecedents penals tampoc ho ha de suposar que ho demanin les empreses “en determinades professions sensibles”. I quan diu “sensibles” es refereix a les del món educatiu, sanitari o financer. L’important per a Espot és que ja s’establiran els mecanismes i les garanties perquè això sigui possible. En aquest sentit, Espot ha demanat “una mica més de sentit d’estat i de tarannà positiu a l’hora d’avançar en la negociació d’aquest acord, que no és gens fàcil”. 

Pel que fa a la retirada d’Andorra Endavant del pacte d’estat de la UE, Espot ha valorat que “és absolutament legítim”. Alhora, ha celebrat que de tota manera la seva presidenta,  Carine Montaner, digués que continuaria tenint “un tarannà constructiu”. Pel que fa a la resta de partits que s’han donat un període de reflexió, ha declarat que “ens esforçarem perquè els altres grups i partits polítics en la mesura del possible es puguin sumar a aquest pacte d’estat”. Sobre això ha puntualitzat que estan a l’espera del que farà Unió Laurediana, Concòrdia i el conseller no adscrit liberal.

Quant al resultat de les eleccions espanyoles, Espot considera que “no tindrà cap mena d’impacte negatiu en l’acord d’associació”, ja que tant el candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, com el candidat socialista, l’actual president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, provenen de dos partits “europeistes”.

treballadors
residents
fronterers
solució
creixement urbanístic

Compartir via

Comentaris: 8

Comentaris

Resulta que el creixement econòmic d'Andorra passa per l'especulació immobiliària i per tenir les muntanyes plenes d'edificis de luxe buits que han servit als rics per blanquejar "legalment" els seus diners, mentre que els treballadors "reals" es tenen que anar a viure a fora?!! Sr. Espot ens pensàvem que era més intel·ligent. Suposio que no teniu ni idea del que és un creixement "sostenible" tant que parleu de l'agenda 2023, del medi ambient etc i ens dieu A LA CARA, que depenem dels especuladors per crèixer econòmicament?. Dons com diem "pan para hoy hambre para mañana". Temps al temps, ja veureu. I segurament a la UE li encanti assabentar-se de que Andorra no pot ni acollir la seva gent i que l'envia fora del país, per que són uns avars cegats per la cobdícia. us esteu emplenant les butxaques mentre la gent passa gana i aixó us passarà factura. temps al temps...
Voler crèixer econòmicament despreciant els que fan crèixer el país (treballadors, serveis, construcció etc etc) fotent-los a fora de les fronteres, es un acte despreciable que tornarà com un boomerang i us explotarà a la cara. No teniu vergonya, heu guanyat unes eleccions amb un 33% de votants i era d'esperar una política de dretes, però sou pitjors que VOX
Un creixement econòmic sostenible i durader, passa per una societat sana i equilibrada, amb totes les classes integrades, amb la classe treballadora feliç, el que esteu dient i fent no té nom, i el pitjor es que ho dieu en veu alta. Si us plau, no vingueu a Andorra per que us esclavitzin i us facin malviure, no vingueu a construïr els xalets d'aquesta gent ratera i despreciable que s'aprofitará de vosaltres. Que es quedin sense serveis i sense gent que reculli la seva merda. Si us plau no vingueu a Andorra, per que ens l'han robat i transformat en el seu pati particular en el que juguen amb nosaltres i la nostra dignitat.
Sort que la Gili encara té una mica de seny, per que entre la Faraona i el Petit dictador estem ben fotuts...no s'els cau la cara de vergonya, deuen ser conscients aquesta gent del que estan fent amb Andorra?
Avui soc feliç de no haver votat per aquest partit politic.....
Vergonya escoltar el cap de govern defensar "els de fora vingueren i de casa ens tregueren". Sr. Espot ha de defensar tots els andorrans i no els especuladors ce casa o vinguts de fora, com es nota que és un fill de papa adinerat
L'article de la Constitució que parla del "dret a una vivenda digna" us el passeu pel forro oi?
La Maria Reig va dir un dia: -quin país volem?, hem fet tots una refleció!!!...Siguem adults i anem a votar SEMPRE. NO ENS DEIXEM enganyar. Problablement qui sempre vota: els que treballen a les administracions: per NO PERDRE EL SEU TREBALL...REFLEXIÓ: siguem madurs: siusplau.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte