Diari digital d'Andorra Bondia
Els caps de llista de les quatre formacions que es presenten a les eleccions comunals a Escaldes-Engordany en el debat televisiu d’ahir.
Els caps de llista de les quatre formacions que es presenten a les eleccions comunals a Escaldes-Engordany en el debat televisiu d’ahir.

De Vivand al Clot d’Emprivat passant de puntetes per l’heliport


Escrit per: 
Agències

Vivand, el Clot d’Emprivat, la Vall del Madriu o les inversions que han quedat pendents van ser els temes que van enfrontar els caps de llista que concorren als comicis a Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas, d’Unió x Escaldes-Engordany; Rosa Gili, del Partit Socialdemòcrata + Independents; Jordi Rubia, de Terceravia + Independents, i Miquel Aleix, de Demòcrates + Independents. I quan semblava que l’heliport podia ser el punt culminant dels retrets, Aleix va esquivar la polèmica. Gili defensava que des de la seva formació diuen “clarament no a aquesta infraestructura”, i va manifestar que li sobtava que “encara es parli d’això, que encara hi hagi persones importants de Demòcrates que en parlessin la setmana passada”. Martínez-Illescas també va mostrar el seu rebuig a la infraestructura i Rubia va dir que ell va ser cofundador de la plataforma i va recordar com, quan van anar a veure els polítics, a l’actual cònsol major, Trini Marín i a Aleix, que llavors estava al Consell General, no van trobar el suport necessari. “Tots diuen no a l’heliport però jo encara no m’ho crec”, va concloure Rubia, que va afegir que tampoc el vol per a cap altra parròquia. Mentrestant, lluny de respondre a les apel·lacions que li feien, Aleix es va centrar a detallar els projectes per a la parròquia.

Qui havia obert el foc d’atacs contra Aleix i Demòcrates va ser Martínez-Illescas, que va posar sobre la taula els números del Comú. “Evidentment, s’ha baixat endeutament, però quan se’n baixa molt és perquè s’han deixat de fer inversions”, i en va enumerar algunes com la separativa a Fiter i Rossell. De seguida s’hi va  sumar Gili, que va retreure a Aleix que s’estigués “vantant” quan hi ha moltes inversions que han quedat pendents, i va incidir en la separativa, retraient-li que si no s’havia fet era perquè “no fa bonic”.
Va ser Aleix qui va convidar la resta de caps de llista a parlar de l’habitatge i en aquest sentit, tots van coincidir a assenyalar que és una problemàtica sobre la qual cal intervenir. Gili va proposar un índex de preus de referència; Martínez-Illescas que el Comú doni un terreny perquè es facin pisos socials i Rubia que es compri un terreny a Fiter i Rossell per construir 100 pisos que es posin al mercat a un preu màxim del 50% del salari mínim. Mentre, Aleix es va comprometre “a treballar amb la taula de l’habitatge per trobar solucions”. El debat, però, no va quallar i es va passar al torn en què cadascun dels candidats va  anar enumerant propostes en l’àmbit social, algunes de comunes, com l’educador de carrer que proposen Demòcrates i PS. Va haver d’arribar la proposta del candidat d’UxEE de fer una residència per a la gent gran perquè Rubia li retragués que volgués dedicar un terreny al Falgueró per construir-la, ja que va defensar que allà hi hauria d’anar un centre de rehabilitació per als joves amb problemes de drogodependències. I quan Martínez-Illescas li va dir que hi ha molta gent que no pot pagar el preu d’una residència privada, Rubia li va respondre que ell té la sogra en una i que “ningú millor” que ell sap el que és això. Però aquesta interpel·lació no el va fer variar de la seva proposta d’un centre per a joves.
“Un tema calent és el Clot d’Emprivat. Es podran aixecar torres de fins a 20 pisos”, va posar sobre la taula Martínez-Illescas, tot reconeixent que Liberals van votar a favor de la modificació del pla d’urbanisme que permet aquesta opció, com després també li va recordar Aleix. El cap de llista d’UxEE va manifestar que va faltar “pedagogia” i que el resultat no serà el que ell pensava. Gili li va agafar el guant i va manifestar que la seva companya Cèlia Vendrell va votar a favor però que “si sabessin el que saben ara no haguessin votat a favor”.
I arribats a la part de la vall del Madriu, Aleix tampoc no es va poder escapar d’haver de donar explicacions per allò que els seus contrincants, especialment Gili, creuen que no s’ha fet per posar-la en valor. Aleix va reconèixer que cal dinamitzar-la i per això va proposar activitats a la part baixa. Martínez-Illescas va reivindicar el seu projecte d’una casa de guardes i Rubia facilitar-ne l’accés. Al seu torn, Gili va proposar un nou pla de gestió, afegint que “quan es parla de la vall del Madriu amb Demòcrates és com el dia de la marmota”. “Vostè agafa tota l’herència”, li va etzibar Martínez-Illescas a Aleix. I de fet, d’aquesta herència va haver de donar explicacions durant tot el debat.

 

eleccions comunals
debat
escaldes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic