Diari digital d'Andorra Bondia
Declarada projecte d’interès nacional l’estació transformadora de l’Aldosa
Declarada projecte d’interès nacional l’estació transformadora de l’Aldosa

Declarada projecte d’interès nacional l’estació transformadora de l’Aldosa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va acordar ahir declarar projecte d’interès nacional la construcció de l’estació transformadora i repartidora d’energia (ETR) a la zona de la Gonarda, a l’Aldosa. Segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, la decisió s’ha pres després de rebre l’informe favorable del Comú de la Massana, que era la darrera qüestió que quedava pendent. Així, tot i les protestes dels veïns, l’executiu ha decidit tirar endavant i mantenir l’emplaçament previst inicialment, ja que el considera l’idoni.
Amb tot, Cinca va remarcar que el projecte arquitectònic recollirà les aportacions fetes pel Comú de la Massana per tal que la instal·lació s’integri correctament al medi, així com els suggeriments dels veïns. Ara, FEDA n’iniciarà les tasques de redacció i es definirà el calendari d’execució. Des del Govern es va reiterar que aquesta ETR ha de permetre cobrir les mancances en el subministrament elèctric que aviat tindrà Ordino i la Massana, ja que les dues parròquies s’alimenten de la línia connectada a l’ETR d’Encamp, que es troba “pràcticament al límit de la seva capacitat”. Cinca va destacar que, tenint en compte l’increment de població i activitat registrada en aquestes dues parròquies, “es feia inajornable” impulsar la instal·lació. A més, va recordar que l’obra està projectada fa anys. El 1991, FEDA i la Massana van signar un conveni per la cessió del terreny i, el 2006, el Comú va incloure l’ETR al seu pla d’urbanisme. Davant de tot plegat, el ministre portaveu va declarar que “el creixement de la zona la fa imprescindible i es durà a terme”.
L’anunci de tirar endavant la instal·lació no ha agafat per sorpresa la plataforma Aldosa Veïns. El Govern ja va avisar-los que la decisió es prendria de forma imminent. Amb tot, no van voler fer cap valoració fins conèixer el que els comunicarà el ministeri de Medi Ambient en una reunió prevista per demà. Els veïns, però, van voler deixar clar que només se’ls ha consultat sobre temes menors i que no han pogut fer-hi aportacions pròpies. Així ho van tornar a exposar al Govern en una carta enviada la setmana passada, en la qual es recordava que el que volen és un canvi d’ubicació i no només intervenir en “canvis estètics de l’obra”. Davant de la declaració d’interès nacional, la plataforma avaluarà si emprèn alguna acció, ja que entén que la “via urbanística ja no té sentit”. Els veïns van reiterar que no discuteixen la necessitat de l’ETR i, per això, van proposar una ubicació alternativa, que va ser desestimada per qüestions econòmiques. També remarquen la manca d’informació sobre la instal·lació, ja que no va ser recollida al Poup fins al 2004, quan els habitatges ja estaven construïts.

Campanya per separar els residus correctament

Medi Ambient impulsarà una campanya adreçada als ciutadans per tal que la separació dels residus es faci de forma correcta. Consistirà a visitar 7.500 llars i fer accions de sensibilització en el moment en què la població diposita els residus als contenidors. La campanya arrencarà a la primavera i tindrà una durada de quatre mesos. Es distribuiran bosses de reciclatge i fulletons informatius. Tot encaminat a “esvair la rumorologia que diu que tots els residus van al mateix lloc” i solucionar dubtes, va dir el director de Medi Ambient, Marc Rossell. El pressupost de la iniciativa és de 100.294 euros i l’objectiu final és passar del 43% actual en nivell de recollida selectiva al 50% l’any 2020.

Resolució de la subhasta de bons

El Govern va aprovar la resolució de la subhasta d’emissió de bons de 100 milions d’euros. La suma del valor nominal corresponent al conjunt de sol·licituds presentades per part de les diferents entitats bancàries ha més que duplicat l’import màxim nominal de l’emissió. L’import sol·licitat ha estat de 222.771.000 euros, el 222% més. Amb aquesta emissió se’n renova una d’anterior que venç a finals de mes.

Retirada dels mòduls

El consell de ministres va adjudicar ahir els treballs d’enderroc i retirada dels elements auxiliars i reposició del terreny d’ubicació dels mòduls prefabricats de l’escola de Canillo. Així, es dona compliment al conveni signat entre aquest ministeri i la propietat del terreny, per tal de deixar la parcel·la en el seu estat inicial. El cost puja a 33.295 euros.

Pujada de preu del túnel

Les tarifes del túnel d’Envalira es veuran incrementades un 1,78% de cara al 2018, tal com preveu el contracte de concessió. Així, el pas de vehicles lleugers s’encarirà 0,10 cèntims i els pesants, 0,20 cèntims. Aquesta modificació de tarifes no altera la gratuïtat del túnel quan el port està tancat o la reducció del 50% per als residents i treballadors al Pas de la Casa.

interès nacional
estació
transformadora
Aldosa
ETR
Gonarda

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No s'ha realment buscat una solució en el desaccord Govern ,FEDA, Comú, Nord Andorrà i els veïns de l'Aldosa. El conveni de 1991 ha bloquejat qualsevol conversa sobre una altra ubicació possible. Al segle XXI em sembla totalment irresponsable per part de tots les implicats que no s'hagi pogut arrivar a un accord.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte