Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern acompanyat de diversos ministres en la visita a AINA, ahir.
El cap de Govern acompanyat de diversos ministres en la visita a AINA, ahir.

Dèficit zero sense apujar la pressió fiscal, la base del pressupost 2020


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

El Govern ja treballa en el pressupost del 2020, que preveu entrar a tràmit “com més aviat millor”. Segons va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, els comptes de l’any que ve cercaran aconseguir el dèficit zero i el superàvit de caixa o gestió sense augmentar la pressió fiscal. Paral·lelament, l’executiu prioritzarà la despesa pública en projectes estratègics i de valor afegit. Exemples d’aquests són l’aposta per la transició energètica i el creixement de l’estat del benestar. “Serà una prioritat tot el que millora la qualitat de vida de la gent”, va destacar Espot. 

En motiu de la visita anual a AINA, el cap de Govern també va parlar de la situació en què es troben els tres pactes d’estat que es vol tancar amb tot l’arc parlamentari. En relació amb el pacte d’estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) va dir que ja hi ha un esborrany del document enllestit. A més, dimecres hi ha prevista una reunió amb el president del grup parlamentari de Terceravia i a finals de juliol o principis d’agost amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata. La intenció és signar el document d’aquest pacte d’estat al setembre. Quant al pacte d’estat per la viabilitat de les pensions, es treballa per formalitzar-lo a l’octubre coincidint que en aquelles dates la CASS ha de disposar d’un nou estudi actuarial. I sobre el pacte d’estat de salut pública, ja s’han mantingut reunions amb Terceravia i el PS en què s’han detectat “molts punts de coincidència” i ja es treballa en un document.
Espot també va aprofitar per fer un primer balanç del govern de coalició. Va dir que a diferència d’experiències que hi ha hagut en altres països en què els membres de l’executiu fan “declaracions contradictòries”, en el cas d’Andorra això no s’ha produït gaire. Aquest fet és una “senyal que anem a la una”, va celebrar. Per Espot, això és resultat de la feina feta prèviament amb l’elaboració d’un programa comú que ha servit de full de ruta. A l’últim, el cap de Govern va reiterar el seu suport al seu predecessor i diversos ministres contra els quals el màxim accionista de BPA ha presentat una querella per prevaricació. Va dir que les decisions que van prendre responien als interessos generals i de la plaça financera. “No van adoptar cap decisió injusta”, va assegurar.

 

La freqüentació al Cirque du Soleil és del 97%, un nivell similar al de l’any passat

La freqüentació a l’espectacle del Cirque du Soleil és del 97%. Tot i que poc abans de l’estrena els hotelers van dir tenir dificultats per vendre les entrades, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va explicar que finalment s’han assolit xifres similars a l’any passat. “El grau de satisfacció és alt i l’afluència és alta”, va dir i va remarcar que és un producte que es va consolidant. Canals també va afirmar que s’estan fent enquestes per saber el volum de repetidors, les pernoctacions i la despesa mitjana dels espectadors per tenir “els màxims inputs” per  prendre una decisió sobre la seva continuïtat. Un altre element que caldrà valorar és l’emplaçament, ja que l’any que ve (en el cas que es torni a programar) no tornarà a l’aparcament del parc Central. El Comú d’Andorra la Vella ha ofert una parcel·la alternativa, que l’executiu està estudiant. Segons va anunciar la ministra de Turisme, a la tardor ja es tindrà una decisió presa sobre la continuïtat d’aquest espectacle.

 

El Comú no ha entrat a Govern el projecte dels ponts penjants

Tot i que el Comú de Canillo ha “explicat” al Govern la iniciativa de construir dues passarel·les tibetanes, el projecte no ha estat presentat a Ordenament Territorial. Amb tot, el Comú ja ha adjudicat l’obra per 2,6 milions d’euros. Per altra banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar que els cònsols de Sant Julià de Lòria només han sol·licitat l’aportació d’aigua per realitzar activitats aquàtiques al riu Valira durant la Festa Major. Calvó va explicar que en el cas que es volgués fer una activitat amb més continuïtat en el temps, “la formalització ha de ser d’una altra manera i amb uns altres condicionants”.

 

 

 

pressupost 2020
pressupost
cirque du soleil
ràfing
ponts tibetans
passarel·les tibetanes
govern de coalició

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte