Diari digital d'Andorra Bondia
Demanda per convertir en vinculant la comissió consultiva del Govern
Demanda per convertir en vinculant la comissió consultiva del Govern

Demanda per convertir en vinculant la comissió consultiva del Govern


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Tots els sindicats que representen el personal de l’administració proposen que la comissió consultiva del Govern passi a ser vinculant i actuï com a conveni col·lectiu. Aquest és un dels punts “cabdals” que els treballadors van traslladar a la ministra de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, en la reunió que van mantenir dimecres per tractar de la reforma de la Llei de la funció pública. Segons va destacar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, el que els funcionaris volen és que “la comissió consultiva serveixi per a alguna cosa” i que es posi fi d’aquesta manera al funcionament que ha tingut fins ara, en què “les opinions i recomanacions” que s’hi expressen “queden en res perquè el Govern pot fer i desfer com li dona la gana”.
Ubach va posar en relleu que si aquesta proposta no es té en compte la comissió consultiva perd sentit, al mateix temps que es va mostrar esperançat que aquest òrgan es pugui convertir en una eina amb què es pugui arribar a acords entre les dues parts, l’executiu i els funcionaris. El secretari general de l’USdA també va exposar que la composició de l’ens hauria d’incloure els sindicats amb representació entre els empleats del Govern. En aquest sentit va argumentar que a l’executiu “sempre li serà més fàcil arribar a acords a través dels sindicats que no pas a través dels treballadors de l’administració, un per un”. Avui està formada pel secretari d’Estat de la Funció Pública, tres representants dels funcionaris i tres representants dels sindicats. Segons van informar des de l’USdA, Descarrega es va comprometre a estudiar la proposta feta pels empleats en la trobada.
Un dels primers temes que es van posar a sobre de la taula en la reunió de dimecres va girar a l’entorn de l’objecte de la llei i l’objectiu principal. Ubach va exposar que la intenció és que sigui “sostenible, eficient i que permeti donar un millor servei als usuaris i als treballadors”, aspectes que totes les parts comparteixen. A banda, es va acordar la metodologia de treball de les reunions periòdiques que mantindran funcionaris i Govern per reformar la llei. Així, el secretari general de l’USdA va afirmar que els acords que es vagin tancant en cada trobada hauran de ser validats pels experts legals de cara a la reunió següent. Els treballadors van demanar que en el cas que no hi hagi acord sobre algun punt no es bloquegi la resta de la negociació. La intenció és que la taula es trobi cada mes i que al juny o juliol el text ja estigui definit. Ubach va assenyalar que “ja veurem si serà consensuada o si serà la llei de la funció pública de DA”, i va concloure que “hi ha dues maneres de fer la reforma: amb diàleg i consens o amb l’aquí mano jo i la política de les majories absolutes”.

Canvi de tarannà del ministeri de la Funció Pública i reincorporació de l’USdA a la negociació

El secretari general de l’USdA va celebrar ahir el “canvi de tarannà espectacular” de la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, respecte del seu predecessor, Jordi Alcobé. En aquest sentit, Ubach va subratllar que “s’ha passat de la prepotència i l’aquí mano jo” d’Alcobé a una forma de treballar “cordial”. “No té comparació”, va destacar, al mateix temps que va apuntar que una altra cosa és que les dues parts estiguin d’acord en els punts que caldrà anar treballant en les reunions. Per altra banda, Ubach també va agrair a Descarrega que hagi tornat a incloure l’USdA a la taula de negociació. El sindicat va ser apartat d’aquestes reunions per Jordi Alcobé, un fet que va ser denunciat per l’entitat, que va recordar que més d’un centenar de funcionaris estan afiliats a l’USdA i no formen part de cap altre sindicat sectorial.

comissió consultiva
Funció Pública
Eva Descarrega
USdA
Gabriel Ubach
negociació
reforma

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte