Diari digital d'Andorra Bondia

Demòcrates per Andorra d’Antoni Martí arrasa amb una majoria aclaparadora


Escrit per: 
Redacció

“Ampliarem la via del diàleg malgrat haver aconseguit una victòria àmplia.” Aquestes van ser les primeres paraules que va pronunciar el futur cap de Govern, Antoni Martí, quan va arribar a l’hotel on estaven concentrats els candidats i simpatitzants de la formació.

No en va Demòcrates per Andorra va aconseguir ahir una victòria aclaparadora i sense pal·liatius en obtenir un total de 20 consellers generals i aconseguir guanyar a totes les parròquies, tant en la circumscripció general com en sis territorials. D’aquesta manera, en la nacional va aconseguir un total de 8.553 vots, cosa que representa un 55,15% enfront dels 5.397 (el 34,80%) aconseguits pel Partit Socialdemòcrata, que el fan tenir un total de sis escons.
Així, el nou Consell General comptarà amb vuit membres de la llista nacional de DA i 12 més de les territorials, als quals cal sumar les dues conselleres d’Unió Laurediana. Cal destacar que en un principi, els resultats donaven nou consellers de la nacional a DA, tot i que a l’últim moment els càlculs van fer que entrés al Consell un conseller més del PS, en aquest cas Sílvia Bonet.
El futur cap de Govern va voler agrair a “tots els que han fet possible” que “el canvi tranquil” que han proclamat durant tota la campanya “sigui possible” i va voler llançar “un missatge d’esperança” a la població, ja que va reconèixer que la situació actual no és fàcil, però va afegir el compromís de la formació de “respondre” als reptes. També va desitjar que aquesta victòria “no faci trencaments”, sinó que serveixi per “sumar entre tots” pel país.
De la seva banda, el gran derrotat de la nit, Jaume Bartumeu, va admetre que els resultats electorals han estat “clars i contundents” i va afegir que si ha d’assumir responsabilitats ho farà després de consultar el comitè executiu i directiu del PS per prendre “decisions serenes i no precipitades”. Bartumeu va mostrar la voluntat d’“assegurar una transició ràpida” i d’informar Martí “de tots els dossiers nacionals i internacionals”. Pel que fa a la proposta feta en campanya d’un Govern d’unitat, va sostenir que manté la proposta d’un pacte d’Estat per treballar de forma conjunta en l’acostament a la UE, la delimitació de competències i la viabilitat de la CASS.
De la seva banda, el líder d’ApC, Eusebi Nomen, es va quedar a les portes d’aconseguir un escó, de fet, li van faltar 68 vots per poder-lo obtenir. Després de saber que no tindria representació, Nomen va destacar que “amb resultats com aquest cap altra força té res a dir”. A més, va afegir que la situació a què haurà de fer front DA és complicada i va desitjar que aportin “solucions”. Va reiterar, però, que totes aquestes mesures quedaran “al cent per cent en les mans de DA”, ja que va concloure que tots els que no siguin els demòcrates “no tindran res a dir durant quatre anys”.
Finalment, la candidata dels Verds, Isabel Lozano, es va mostrar satisfeta “perquè hem augmentat una mica” el nombre de vots. Al mateix temps va celebrar la victòria de DA, ja que per als demòcrates “és important escoltar els ciutadans”, va dir, i per aquest motiu els ecosocialistes esperen poder participar a les taules de diàleg, un fet que els ha estat negat els darrers dos anys. Així, va remarcar que DA és “il·lusió i diàleg”, enfront de “dos anys de tancament total a parlar amb els altres”, un fet que “ha passat factura” al PS. La candidata verda es va mostrar disposada a continuar lluitant.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte