Diari digital d'Andorra Bondia
El coordinador de l’àrea sociològica de l’ARI, Joan Micó, ha presentat aquest matí els resultats de l’Enquesta política.
El coordinador de l’àrea sociològica de l’ARI, Joan Micó, ha presentat aquest matí els resultats de l’Enquesta política.

Demòcrates guanyaria els comicis amb el suport del 41,7% dels sufragis


Escrit per: 
M.S./ Foto: M. S.

La candidatura nacional de Demòcrates, amb un 41,72% dels sufragis, seria la llista nacional més votada en els comicis generals del 2 d’abril vinent, amb més de 16 punts de diferència respecte a la segona força, la candidatura de PS Progressistes-SDP+, que obtindria el 25,41% dels suports. Així es desprèn de l’Enquesta política del Grup de Sociologia d’Andorra Recerca+Innovació feta pública avui per l’ARI, un treball que, estimant intenció de vot més simpatia, situa Andorra Endavant en tercera posició, amb el 13,29% dels suports i Concòrdia en la quarta, amb un 11,42% dels vots. Ja més lluny quedarien la candidatura de Liberals, amb un 6,29% dels sufragis i la d’Acció, que obtindria un 1,86% dels vots.  

Amb aquests resultats, de la circumscripció nacional Demòcrates obtindria sis consellers generals, PS Progressistes-SDP aconseguiria quatre consellers i Andorra Endavant i Concòrdia obtindrien dos escons cadascun, a la vegada que Liberals i Acció es quedarien sense representació parlamentària.

Malgrat que l’agrupació de vot i simpatia “és la dada més fiable” i que l’enquesta “marca una tendència” que en comicis anteriors s’ha acabat complint, com ha recordat el coordinador de l’àrea Sociològica de l’ARI, Joan Micó, cal tenir en compte una sèrie de factors, com l’alt percentatge d’enquestats que no respon, el vot ocult o l’escenari diferent que suposa que partits “nascuts fa poc apareguin amb molta empenta”, que podrien matisar aquests resultats.

I és que fins a 547 persones de les 810 enquestades, un 62,6% no responen a la pregunta directa sobre quin partit pensa votar en els comicis i un 5% diu que no té previst anar a votar. Si a aquestes dades hi sumem el percentatge dels que afirmen que votaran en blanc, tot just un 30,6% (248 persones) es decanta per una de les sis llistes nacionals que concorren a les eleccions. D’aquests, el 41,9% diu que votarà Demòcrates, el 23,4% PS Progressistes-SDP, el 14,9% Andorra Endavant, l’11,3 Concòrdia, el 6% Liberals d’Andorra i un 2,4% Acció.

D’altra banda, segons la intenció de vot en base al vot efectuat en les darreres eleccions, el 33% dels enquestats que asseguren que van votar Demòcrates repetirien en aquesta ocasió, mentre que el 46,3% manté que no ho sap. En el cas del PS,  el percentatge de votants que tornaria a donar-los suport s’eleva fins al 39,3% mentre que el 33,3% no sap encara si repetirà, a la vegada que el 34,7% de les persones que van votar SDP fa quatre anys tornarà a donar suport a la candidatura de la formació. Dels votants de Liberals, únicament el 17,4% manifesta que els tornarà a votar mentre que un 54,9% manté que no sap qui votarà. Quant a les persones que van votar Terceravia, i davant l’absència d’aquesta en els comicis del dia 2 d’abril, fins a un 26,4% afirma que votarà Andorra Endavant, mentre que el 46,% no sap i fins a un 14,5% no contesta l’enquesta.

El treball de l’ARI, que compta amb un marge d’error de +/- 3,46% i un nivell de confiança del 95%, demana també una valoració de la tasca del Govern i dels grups parlamentaris, valoracions que, a excepció del grup socialdemòcrata i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, són més baixes que les de l’any passat. Així, el Govern obté una mitjana de 5,6 (un 6,1 el 2022), el grup demòcrata de 5,6 (tenia un 6) mentre que els enquestats suspenen el grup liberal i el de Ciutadans Compromesos, amb un 4,7 i un 4,9, respectivament.

En el cas de l’oposició, el grup socialdemòcrata rep de mitjana un 5,2 (un 4,9 el 2022), Terceravia un 4,5 (4,6) i Carine Montaner un 4,3, un punt més respecte el darrer baròmetre.

Espot, el líder polític més conegut i també més valorat

El candidat de Demòcrates a la reelecció, Xavier Espot, és el líder més conegut i alhora el més ben valorat pels enquestats. Així, fins al 98,3% de les persones entrevistades per l’ARI asseguren saber qui és Espot, a qui donen una valoració mitjana de 6,2, la més baixa des del 2020. El segon més ben valorat, per bé que només és conegut per un 45,9%, és el candidat de Concòrdia, Cerni Escalé, amb un 5,7, mentre que el cap de la llista de PS Progressistes SDP+, Pere López, a qui coneixen el 82,4% dels enquestats, rep una valoració de 5,6. Els caps de llista de Liberals, Josep Maria Cabanes, i d’Acció, Judith Pallarés, reben una valoració de 5,2, si bé el primer asseguren saber qui és un 68,8% dels enquestats, el percentatge baixa al 63,1% en el cas de Pallarés. Quant a la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, la coneixent el 82,3% dels enquestats i la valoren amb un 4,7 de mitjana.

El suport a l’acord amb la UE cau al 42,5%

Fins a un 42,5% dels enquestats considera que l’encaix d’Andorra amb la Unió Europea ha de ser a través de l’acord d’associació que s’està negociant actualment, un percentatge que ha disminuït els darrers dos anys i ha passat del 49,7 del 2021 a 46,2% l’any passat i al 42,5% d’enguany.

També disminueix el percentatge de persones que consideren que ja està bé l’estatus de relació actual que hi ha ara entre Andorra i la UE, que passa del 28,6% del 2022 al 25,3% d’aquest any. Per contra s’incrementa el nombre de persones que consideren que Andorra hauria d’esdevenir membre de la UE, que passa del 8,8% de l’any passat al 10% i també el percentatge de ciutadans que voldrien menys lligams que els actuals, que passa del 4% al 6,3%. També augmenta el percentatge de ciutadans que han sentit parlar de les negociacions, un 83,9%, i el de les persones que no responen, un 15,9%.

demòcrates
comicis
guanyaria
enquesta política

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte