Diari digital d'Andorra Bondia
El cartell electoral de Demòcrates i el d’Objectiu Comú.
El cartell electoral de Demòcrates i el d’Objectiu Comú.

Demòcrates i Objectiu Comú, dos programes per decantar la balança


Escrit per: 
Agències

Els programes electorals d’Objectiu Comú i de Demòcrates + Independents coincideixen en certs aspectes per tal de fer de Canillo una parròquia atractiva per a totes aquelles persones que decideixin visitar el Principat. Així i tot, existeixen certes diferències entre ells que poden fer que la balança es decanti cap a un aspirant a cònsol major o un altre.

En matèria d’economia, la formació encapçalada per Francesc Camp aposta plenament pel sector turístic i assegura que “és el pilar fonamental de la parròquia canillenca”. En aquest sentit, el seu programa electoral garanteix una notable millora de l’economia parroquial mitjançant el que descriuen com a desestacionalització, és a dir, fer que Canillo sigui un referent tant per a les activitats d’hivern com per a les d’estiu. Aquest objectiu, segons explica el programa electoral, només s’aconseguiria anant de la mà d’Ensisa, el Palau de Gel, el mateix Comú i de totes les empreses del sector turístic per tal de dissenyar les diferents estratègies i plans d’acció.

Un dels aspectes més destacats que es reflecteixen en els punts electorals dissenyats per Demòcrates + Independents recau a posar en funcionament les passarel·les tibetanes a la vall de Montaup i a la vall del Riu, gràcies a la construcció d’una passarel·la amb el mirador del Roc del Quer. A banda, Demòcrates + Independents admet que el Palau de Gel és “fonamental per al bon funcionament de la parròquia”, en aquest sentit, assegura que si el seu mandat continua, “les activitats dins del centre reviuran”.

Objectiu Comú, en canvi, assegura que gestionarà el pressupost comunal amb el “màxim respecte i cura”, racionalitzant la despesa pública, destinant els recursos a allò que sigui realment necessari, mitjançant una política d’adjudicacions rigorosa, responsable, transparent i ajustada, que respecti els principis del sentit comú i de l’equilibri pressupostari. D’altra banda, i en aquest cas coincidint amb el programa electoral de Demòcrates + Independents, Torres també reconeix la importància del Palau de Gel per a Canillo; en aquest sentit, el seu programa electoral promet negociar amb la propietat de forma prioritària i immediata la seva continuïtat, per tal de garantir l’existència d’aquesta infraestructura com a part “indissociable de la marca Canillo i com a bé d’interès nacional i parroquial”.

Reduir el consum dels edificis públics
Pel que fa al medi ambient, Demòcrates + Independents, en matèria d’estalvi energètic, aposta per disminuir el consum energètic dels diferents edificis públics de la parròquia, continuant d’aquesta manera amb les iniciatives que va dur a terme el mandat anterior. També, i com a punt per destacar, la substitució progressiva del parc actual de vehicles del Comú, per vehicles elèctrics. Seguint amb l’estalvi energètic, reduir la il·luminació de l’enllumenat públic en aquells trams on sigui factible, és un altre punt clau dins del programa electoral de Camp. Demòcrates + Independents posa el punt de mira sobre les millores paisatgístiques, promovent la creació d’àrees protegides pel seu interès ecològic.

Per a la preservació de l’entorn, Objectiu Comú destaca la creació d’un sistema de gestió dels residus orgànics mitjançant la diferenciació de residus i compostatge, en l’àmbit domèstic o professional, i assegura també que cal trobar solucions conjuntes amb els propietaris de mascotes a la problemàtica de la higiene canina a la parròquia. Quant a l’estalvi energètic, el cap de llista coincideix a promoure l’eficiència energètica i lumínica de tots els edificis comunals i millorar l’enllumenat públic, afegint il·luminació puntual de baix consum d’espais naturals i culturals.

Més visibilitat al Punt Jove
Si ens centrem en polítiques destinades a la joventut i la gent gran, les dues formacions aposten per donar una major visibilitat al Punt Jove de Canillo. Demòcrates + Independents pretén dotar l’espai de nous continguts i activitats d’orientació, formatives, esportives, lúdiques i informatives. A tots aquests punts, Objectiu Comú li suma l’ampliació de la seva franja d’edat, per tal que més joves de la parròquia tinguin l’opció de participar.

Seguint en les polítiques per a joves, Demòcrates + Independents s’ha marcat com a objectiu dotar d’ajudes econòmiques aquells joves emprenedors que vulguin instal·lar-se a la parròquia. Objectiu Comú, en canvi, aposta per la recuperació del mur d’escalada de la cascada de Moles, fent-hi les millores necessàries perquè sigui un punt de referència turístic i esportiu, com també tot el seu entorn. Proposaran també la creació d’un mur de gel artificial per a l’escalada al Palau de Gel, aprofitant el sistema de fred de la pista, i crearan un circuit a la plaça del Prat de Riu.

Per a la gent gran, un punt per recalcar del programa de Demòcrates + Independents és la proposta d’instal·lar una alarma que avisarà quan es detecti un consum inusual de l’aigua i electricitat en aquelles llars on visqui una persona en situació de fragilitat. A banda, també estudiarà la possibilitat d’implementar una targeta que disposi i informi de descomptes que ara per ara es desconeixen, com és el cas de l’entrada gratuïta al Palau de Gel. Objectiu Comú, per la seva banda, ampliarà l’oferta lúdica i social per a la gent gran perquè gaudeixin del nou centre Com a casa, i treballaran per promoure sortides, xerrades, col·loquis, teatre, cinema i altres, dins i fora de la parròquia. També dedica una part del programa a crear una estructura de voluntariat a la parròquia amb la participació de la gent gran.

demòcrates
Objectiu Comú
programes
decantar
balança
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic