Diari digital d'Andorra Bondia
La consellera general del PS Rosa Gili va presentar una sèrie de preguntes sobre els tractaments oncològics oferts al país.
La consellera general del PS Rosa Gili va presentar una sèrie de preguntes sobre els tractaments oncològics oferts al país.

Demora en l’administració d’un tractament oncològic a un pacient


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

L’executiu ha admès una incidència en la distribució dels medicaments per a la quimioteràpia al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Concretament es tracta d’un cas ocorregut a principis de juliol passat en el qual es va produir un retard en l’administració d’un tractament pautat a un pacient.
Així s’explica en la resposta que dona el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a una bateria de preguntes formulada per la consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili per tal que l’executiu expliqués com es gestiona el servei de quimioteràpia que SAAS ha d’oferir als malalts de càncer.
En relació amb la incidència del juliol, el ministre dona validesa als arguments que el SAAS va utilitzar a l’hora de respondre la queixa presentada pel pacient i explica que la medicació requerida “és una de molt concreta i personalitzada” que se sol·licita en funció de les prescripcions del moment. A més, assegura que el retard “no és atribuïble al SAAS sinó que correspon a diversos errors consecutius del laboratori farmacèutic subministrador, que es van detectar gràcies a la revisió de la comanda pel Servei de Farmàcia.
Precisament, i amb relació a les preguntes formulades sobre els subministradors d’aquests fàrmacs, el ministre de Salut explica que en l’actualitat els tractaments oncològics són subministrats per 25 laboratoris farmacèutics i quatre majoristes, i que gairebé el 90% d’aquests medicaments arriben al país en menys de set dies, i que aproximadament un 30% ho fa en un període inferior als quatre dies.
Amb tot, Martínez Benazet recorda que els dies que triguen a arribar els medicaments depenen en bona part del proveïdor i del tipus de transport requerit per a la conservació del fàrmac i que evidentment estan condicionats també a les tensions que hi pugui haver al mercat farmacèutic, com la discontinuïtat en la fabricació, així com pels tràmits d’exportació, l’afectació de dies festius tant del país d’exportació com d’Andorra i dels errors de la logística d’origen.

demora
tractament
oncològic
l'administració
pacient
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic