Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials conversa amb el titular d’Ordenament i la parlamentària liberal Eva López abans de l’inici de la sessió.
El ministre d’Afers Socials conversa amb el titular d’Ordenament i la parlamentària liberal Eva López abans de l’inici de la sessió.

Descomptes automàtics en llum i telèfon per a beneficiaris d’ajuts


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.F.

Els beneficiaris de prestacions socials tindran a partir de la factura d’aquest mes d’octubre descomptes en les tarifes de FEDA i Andorra Telecom sense haver de fer els tràmits corresponents per sol·licitar-ho.  En el cas de FEDA es tracta de la tarifa bonificada, que es preveia en el decret aprovat el maig, i s’aplicarà de manera retroactiva, mentre que pel que fa a Andorra Telecom els descomptes per a aquestes persones i famílies serà del 15% en alguns serveis.

Així ho va avançar ahir el ministre d’Afers Socials Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, contestant una pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, relativa a quan faria arribar l’executiu als grups parlamentaris l’estudi que havia d’analitzar com les persones amb dificultats econòmiques poden beneficiar-se de tarifes o paquets de FEDA i Andorra Telecom que s’ajustin a les seves necessitats.

L’anunci va sorprendre López, que després de fer un històric de l’evolució de les companyies fins a esdevenir “màquines recaptatòries” i que cada vegada transfereixen més dividends al Govern, va insistir a saber quan podran disposar els consellers generals de l’estudi, un encàrrec fet a l’executiu pel Consell General després de l’acord assolit entre les diferents formacions.

No obstant això, es tracta d’un estudi que com a tal no s’ha portat a terme, segons va reconèixer la titular de Medi Ambient Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que després de recordar que les transferències de FEDA al Govern “sempre han estat del 30%”, va assegurar que el Govern ha preferit aplicar aquestes reduccions perquè els va semblar que era més “interessant implementar les ajudes que perdre el temps en estudis”.

Montaner vol que les mesures respectin els nuclis familiars

Aprofitant la interpel·lació sobre l’existència o no d’un pla de xoc per fer front a la segona onada de la Covid-19 abans de l’inici de la temporada d’hivern, pla que “com a tal no existeix”, segons va reiterar el titular de Salut, la parlamentària de Terceravia, Carine Montaner, va demanar al ministre Joan Martínez Benazet que les mesures que s’adoptin per lluitar contra la propagació del virus “tinguin en compte els nuclis familiars”. 

En aquest sentit, Montaner, que va insistir que cal trobar “equilibri i coherència” en les mesures que s’adopten, va fer referència als “problemes” amb què es troben moltes famílies amb les restriccions de dues persones per taula en el cas dels bars i de cinc en el dels restaurants, situació que va contraposar al fet que “tenim autobusos plens”, i va advertir que “alguns establiments hauran de tancar” després que la facturació “els ha baixat entre un 30 i un 50%”.
Martínez Benazet, que va recordar que “ens trobem davant d’una situació d’abast mundial i d’una gravetat enorme”, va deixar clar que les diferents mesures que s’adopten responen únicament a “criteris tècnics”, i tot i lamentar la situació amb què es poden trobar les famílies, a qui va recordar que “és un esforç que es demana de quinze dies”, va assegurar que es prenen per no haver d’adoptar-ne en un futur altres de “més dures”.

Així mateix, el ministre, que va insistir que “no estem en una situació de normalitat ni de nova normalitat, sinó en una situació totalment anormal de pandèmia”, va defensar la necessitat d’adoptar aquestes mesures tot i “no tenir pressió al sistema sanitari”, ja que “la incidència del virus és molt alta” i és “indispensable abaixar la taxa de reproducció per sota l’1”. A la vegada, Martínez Benazet va negar que hi hagi cap col·lapse ni a l’hospital ni en els metges referents, com havia apuntat també la consellera general de Terceravia, tot i que va admetre que els pediatres potser sí que “han tingut més pressió”.

El titular de Salut va defensar també la “claredat” dels diferents protocols existents, que no poden ser homogenis com va demanar Montaner, ja que hi ha moltes casuístiques diferents a les quals cal donar resposta.

El Cirque du Soleil segueix perquè ho vol el sector

La continuïtat del Cirque du Soleil els pròxims dos anys es va decidir a petició i d’acord amb el sector, segons va defensar la titular de Turisme, Verònica Canals, que va incidir que ha aportat “resultats positius”. La ministra responia així a una interpel·lació del conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, que va lamentar que d’una banda es vulgui deixar d’apostar per un model de turisme massificat, com s’apunta al document H23, però de l’altre es mantingui un espectacle de gran format i més amb l’escenari incert degut a la pandèmia de la Covid.

Reunió “no publicitada” però “no secreta”

Les dues parts van acordar “no publicitar” al seu moment la reunió que van mantenir el gener passat el cap de Govern i el secretari d’Estat de la Santa Seu, de la qual no se’n va tenir coneixement fins al setembre. Així ho va explicar Xavier Espot responent a una pregunta del president del grup socialdemòcrata, Pere López, a qui va remarcar que el fet de no publicitar la trobada “no vol dir que sigui secreta o clandestina”.

descomptes
automàtics
llum
telèfon
beneficiaris
d’ajuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte