Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir a la tarda.

Detectat un brot de sarna que afecta quatre joves d’una entitat esportiva


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir que s’ha detectat un brot de sarna que ha afectat quatre joves (dos majors d’edat i dos menors) d’una entitat esportiva del país de la qual no es va voler revelar el nom. El ministre va deixar clar que els afectats ja estan rebent el tractament adient per combatre l’afecció i que a més, des de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut s’han activat les mesures de control i preventives escaients per totes aquelles persones que poden haver estat en contacte amb els nanos, ja siguin companys de classe o familiars. Cal tenir present que la sarna és una malaltia produïda per un àcar que infecta la part superficial de la pell, provocant erupcions i molta picor, i que és molt contagiosa per contacte directe.
Benazet va detallar que segons les indagacions fetes, calculen que el brot va sortir i va ser, justament, a les instal·lacions de l’entitat esportiva. “Els nens juguen, tenen contacte i és més fàcil que es pugui contagiar”, va admetre el titular de Salut. Amb tot, va remarcar que és molt difícil establir un moment i un lloc exacte, ja que a més, els símptomes tarden a aparèixer. “És difícil saber on comença el contacte, perquè la gent es mou. A més, els símptomes poden aparèixer tant al cap de dues setmanes com al cap de dos mesos”. Així i tot, va assegurar que el servei de prevenció de la salut està indagant aquestes qüestions. Per ara es descarta que aquest brot tingui res a veure amb el que es va detectar fa uns mesos a la presó.

Control
Joan Martínez Benazet va detallar, en la informació donada en el marc de la roda de premsa posterior al consell de ministres, que “el brot està controlat”. Així, els afectats ja han estat atesos “amb un tractament que sol ser ràpid, si bé els símptomes tarden a marxar”.
En el cas de les persones que poden haver estat en contacte amb els nanos, se’ls han aplicat mesures de prevenció per detectar si presenten símptomes i se’ls apliquen cremes que també poden servir per evitar el desenvolupament de la malaltia.
D’altra banda, el ministre va voler tranquil·litzar els ciutadans remarcant que en circums-tàncies normals, és una afecció que no presenta gravetat, si bé és cert que “és molt molesta”. Igualment, va recordar que si no es prenen mesures, “es pot anar estenent”. Les complicacions es podrien produir, en tot cas, en aquelles persones “en situació de fragilitat per l’edat o perquè pateixen altres malalties que podrien derivar en problemes més seriosos”, va assenyalar el responsable de Salut.

Afers Socials podria gestionar, en part, el Cedre

El consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei del SAAS. Entre altres qüestions, que ja va donar a conèixer el ministre de Salut fa uns dies al Consell General, ahir es va remarcar que el text fixarà que l’organisme serà l’encarregat de la gestió sanitària dels centres sociosanitaris, però la resta d’àmbits poden dependre d’altres responsables. En aquest sentit no va amagar que des de fa temps s’ha parlat de la possibilitat que una institució com el Cedre passi a dependre del ministeri d’Afers Socials, pel que fa a tot allò que no tingui a veure amb l’àmbit sanitari. La voluntat seria, de fet, un cop estigui implantat el model ACP, instaurar la nova gestió.

Tancat l’informe d’inspecció sobre les possibles irregularitats al geriàtric Salita

El Govern ja ha tancat l’informe provisional resultat de la inspecció que va obrir al geriàtric Salita arran de detectar possibles irregularitats en el funcionament del centre. Segons va explicar el ministre de Salut, l’informe es va entregar fa uns quinze dies als responsables de la instal·lació i ara, aquests, estan en disposició de presentar les al·legacions que considerin pertinents. Amb tot, va destacar que durant el temps en què s’ha fet la inspecció, els titulars de la residència “ja van anar solucionant algunes coses” i, en paral·lel, des del Govern es va posar en coneixement de la fiscalia les presumptes negligències que consideraven que s’havien produït.
Precisament, Benazet va indicar que des del seu punt de vista “el més greu va ser la sobremedicació” que s’hauria donat a alguns usuaris, i va explicar que es va demanar que s’apartés el metge implicat i es va complir amb la petició. “El tema està judicialitzat i aquesta persona ja no hi treballa, per tant, tot això ens dona molta tranquil·litat”, va afirmar, i va evitar explicar les conseqüències de l’expedient.

48.000 usuaris ja han escollit metge referent

El ministre Benazet va aprofitar la seva compareixença per actualitzar les dades en relació amb la via preferent. Així, va informar que 48.000 usuaris (un 65% de la població total) ja han escollit metge referent. El responsable de la cartera de Salut va indicar que a partir del desembre es farà una segona fase de la campanya informativa. “La xifra és elevada”, va afirmar, però tot i així va encoratjar tots aquells que encara no han triat metge de capçalera a fer el pas, ja que a partir de l’1 de gener del 2020 entren en vigor els nous percentatges de copagament en les tarifes mèdiques i que només aquells que hagin accedit a la via preferent podran seguir gaudint del reemborsament més alt.

detectat
brot
sarna
quatre
joves
entitat
Esportiva

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte