Diari digital d'Andorra Bondia
Detectats 100 joves en situació de risc per a dos programes nous
Detectats 100 joves en situació de risc per a dos programes nous

Detectats 100 joves en situació de risc per a dos programes nous


Escrit per: 
Agències/Foto: SFGA

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior té detectats un centenar de joves en situació de risc que es poden beneficiar de dos nous projectes que es posen en marxa: el servei d’Adolescents en Risc (SAR) i el pla de xoc RmouTE. En el primer dels casos es tenen identificats uns noranta expedients judicials i en el segon, deu.
Tal com va assenyalar la cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, el servei d’Adolescents en Risc pot atendre “quinze o vint joves en una primera fase embrionària”. Es tractaria de joves de 12 a 16 anys sobre els quals hi ha un expedient judicial i un seguiment en el nucli familiar i que té com a objectiu prioritari que s’adoptin mesures de protecció prop de les famílies, és a dir, pretén prevenir noves situacions de risc i evitar la cronicitat de les situacions actuals. S’oferirà en horari extraescolar per compensar les deficiències socioeducatives que presenten els adolescents. Es busca que els joves puguin aconseguir competències socials i es treballarà, per tant, àrees com el lleure, la salut i la participació activa, i també es farà una atenció a les famílies amb grups de pares. 
Quant al pla de xoc RmouTE, dels deu possibles usuaris ja s’ha començat a atendre’n cinc d’entre 12 i 18 anys, que tenen un expedient judicial i als quals cal donar “una resposta immediata”. Presenten un trastorn de la conducta i/o consum de tòxics i estan en seguiment per part de l’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència i l’àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives. 
Aquest programa es desenvoluparà en dues fases, la primera de les quals servirà per fer una avaluació psicopatològica i de consum de tòxics i un acompanyament educatiu intensiu. En base a això es redistribuiran els joves atesos als diferents serveis de Salut Mental. En la segona fase es farà una programació educativa intensiva i complementària per treballar, per exemple, la conflictivitat familiar, les habilitats socials i les conductes disruptives. Per tirar endavant aquest projecte s’ha treballat de la mà de Salut Mental i la unitat de conductes addictives de l’hospital, i per poder-lo engegar caldrà un acord o un requeriment judicial, segons Semis, per garantir l’assistència per part dels joves implicats. 
Pel que fa al projecte per posar en marxa el Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), que tal com va manifestar el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’espera que pugui començar a funcionar aquesta legislatura, podrà atendre una dotzena de joves perquè disposarà de dotze places. Això donarà resposta a totes aquelles famílies que veuen com els seus fills han de ser derivats en certs casos a centres de fora del país. De fet, han recordat que des del 2009 fins ara se n’han derivat 45. Aquest centre serà tancat i d’estada limitada i disposarà de mesures estructurals de protecció amb l’objectiu de donar resposta educativa i assistencial als joves que requereixin “sistemes d’educació i aïllament intensius”. 

joves
situació de risc
programes
afers socials

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte