Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir a la tarda.
El ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, durant la compareixença d’ahir a la tarda.

Detectats fins ara una cinquantena d’acomiadaments improcedents


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Com a mínim una cinquantena de les 699 persones que han estat acomiadades des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 i s’han inscrit al registre habilitat per l’executiu, el 29% (206) amb contractes indefinits haurien perdut la feina de forma “no justificada”.
Així ho va avançar ahir el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que va precisar que de les persones inscrites, el departament de Treball ja ha contactat i analitzat els casos concrets de 537, entre les quals hi hauria aquest mig centenar de treballadors que haurien estat acomiadats sense que s’hagués respectat els mecanismes legalment establerts.
Concretament, Jover va precisar que en el cas de 43 d’aquestes persones, tant amb contracte indefinit com en algun cas amb contracte de durada determinada, s’ha pogut constatar que l’acomiadament no es va dur a terme de forma deguda. Així mateix, el ministre va indicar també que s’han constatat casos d’acomiadament per motius disciplinaris que no es correspondrien als previstos en la legislació vigent, i també casos d’acomiadament per causes objectives que tampoc es correspondrien al que estableix la llei.
En aquest sentit el ministre, que va dir que els acomiadaments irregulars detectats correspondrien al 9% dels casos analitzats fins ara, va explicar que des del departament de Treball s’ha informat i indicat aquestes persones els passos a procedir per tal que puguin o bé recuperar la feina o rebre la indemnització escaient per un comiat improcedent.
D’altra banda, el titular de Finances va fer un repàs al funcionament del programa de crèdits tous al qual es podien acollir les empreses i autònoms per tal de poder fer front a despeses de funcionament o al refinançament de préstecs crediticis, un programa que, davant la progressiva disminució de sol·licituds i de la pròxima entrada en vigor d’un segon programa previst a la segona llei de mesures urgents, es donarà per tancat pròximament.
Així, Jover va detallar que s’han rebut fins a 1.487 sol·licituds, 919 corresponents a empreses i 568 a treballadors per compte propi, per un import global de 392,6 milions d’euros, quantitat que supera àmpliament els 130 milions  d’euros previstos en el programa d’ajudes. Per ara, però, s’han analitzat i fet les resolucions de 1.086 sol·licituds, de les quals 960 s’han estimat totalment o parcialment i 126 han estat denegades per no ajustar-se als criteris exigits. Entre les 960 peticions acceptades s’havien demanat fins a 218 milions d’euros per fer front a despeses de funcionament, dels quals només se n’han concedit 89 milions (el 41%), mentre que la demanda per refinançar préstecs ascendia a 59 milions d’euros i se n’han donat únicament 3,3, és a dir un 6%.
D’altra banda, Jover va detallar també la tipologia de les empreses que han demanat els crèdits tous, una tipologia que és “molt diversa”, com es constata amb el fet que hi ha 62 peticions que venen de grans grups que han sol·licitat ajuts per cobrir despeses de 
funcionament per un import superior al milió d’euros, i altres 120 ho han fet per sobre dels 500.000 euros, mentre que a l’altre costat, hi ha fins a 446 petites empreses que demanen una ajuda per a despeses de funcionament inferior als 20.000 euros.
Pel que fa als sectors d’activitat, el ministre va detallar que un 24% de les peticions corresponen a empreses de serveis, un 23% del comerç, un 18% de l’hostaleria i un 13% de la construcció. Així mateix, Jover va explicar que si es té en compte la massa salarial que suposen aquestes empreses que han demanat els crèdits tous, “tenim un percentatge del 43%”.

Jover veu en l’aeroport de la Seu una oportunitat per quan es reprengui l’activitat

El ministre portaveu, Eric Jover, va celebrar que finalment l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell hagi rebut el vistiplau definitiu per desenvolupar vols amb l’instrumental GPS, una autorització que “ha arribat dins el calendari previst”. Per això, el ministre va voler agrair públicament a l’executiu espanyol que s’hagin complert els terminis anunciats i que aquests no hagin estat afectats per la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19.
I és que tal com apuntar Jover, des de l’executiu es considera que la instal·lació aeroportuària de la capital alturgellenca pot ser un “incentiu” i “un element més” quan es reprengui la normalitat, tant des del punt de vista de fer arribar turistes com per potenciar els intercanvis comercials.
Així mateix, el ministre, que interpel·lat sobre el projecte d’aeroport nacional de la Cambra de Comerç va reiterar que es tracta de dues infraestructures que poden ser compatibles, va recordar que l’aval definitiu per començar a operar a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell era una notícia que s’esperava des de feia “molt temps”, i va remarcar que es tractava d’una acreditació amb moltes dificultats tècniques, ja que és el primer aeroport de l’Estat espanyol  amb aquest sistema.
El sistema de vol instrumental, que facilita l’aterratge d’avions a l’aeroport en condicions meteorològiques desfavorables, s’ha treballat en col·laboració amb el professor de la Universitat Politècnica de Madrid, Luis Pérez, juntament amb Enaire i amb l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Amb la mi-llora de les condicions operatives per aterrar a l’aeroport es preveu que puguin incrementar les operacions comercials.

detectats
cinquantena
acomiadaments
improcedents
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic