Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comparèixer ahir davant la comissió legislativa de política exterior.
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va comparèixer ahir davant la comissió legislativa de política exterior.

Dificultat per negociar CDI amb grans països com ara Alemanya


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Consell General/E. Comellas

Andorra es troba amb dificultats per iniciar negociacions que permetin assolir acords de no doble imposició (CDI) amb grans països. Un d’aquests és Alemanya, un Estat al qual el Govern es va adreçar per demanar l’establiment de converses. Fins ara, però, no ha estat possible. L’argument que s’ha donat, segons ha explicat aquest dijous la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, davant de la comissió legislativa de política exterior és que no hi ha una activitat econòmica suficient entre els dos països per negociar cap CDI.

Ubach ha descartat que aquesta manca d’interès estigui relacionada amb dubtes sobre el sistema fiscal d’Andorra. De fet, ha explicat que prèviament a la sol·licitud de l’inici de les negociacions es presenta davant dels països en qüestió la situació fiscal del Principat. “L’homologació fiscal és una tasca reconeguda pels països amb qui tenim contacte”, ha assegurat. La ministra també ha explicat que la voluntat és iniciar pròximament negociacions per un conveni que eviti la doble imposició amb Itàlia. Quant al Regne Unit, “un soci que seria cabdal”, Ubach ha assenyalat que caldrà esperar un temps fins que es tanqui la sortida de la Unió Europea. Els països amb els quals aquest any es podria tancar un CDI són Bèlgica, els Països Baixos i Hongria. Amb Àustria s’espera iniciar els treballs en breu.

La ministra d’Afers Exteriors també ha parlat de la planificació de la pròxima temporada d’hivern i principalment sobre l’organització de l’acollida dels treballadors temporers, tenint en compte la situació generada per la Covid-19 i les dificultats viscudes l’any passat per a la repatriació d’aquest personal. Ubach ha explicat que aquesta és una qüestió que es treballa amb el ministeri d’Interior i el sector econòmic i ha advertit que serà necessari veure l’evolució sanitària i les necessitats de l’empresariat andorrà. El que ha confirmat és que els temporers hauran de venir aquest any amb un contracte de treball i un bitllet d’avió de tornada (encara que l’any passat molts d’ells es van quedar atrapats al país tot i disposar d’un vol pagat). Ubach també ha advertit que un element a tenir en compte és la quota, que aquest hivern creu que serà inferior al passat perquè la demanda també serà més baixa. A més, ha dit que s’està treballant la possibilitat de fer passar un cribratge a tots els treballadors de temporada.

A banda, la ministra ha exposat que s’està fent “pedagogia” sobre la situació sanitària a Andorra i l’estratègia que s’ha seguit amb la Covid-19 per atraure turistes de països llunyans de cara a l’hivern a través dels ambaixadors acreditats al Principat i des del ministeri de Turisme prop dels turoperadors. També ha anunciat que l’eliminació del visat per viatjar a Rússia entrarà en vigor en un termini de 60 dies.

 

 

 

CDI
conveni de no doble imposició
temporers

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Y cómo se comunican?. En inglés?. Con lo bien que lo hablan ambos paises. Quizás la Sr.Ministra debería de hacer un curso acelerado de derecho fiscal alemán. Los alemanes se deben de pensar algoque me guardo de el sistema fiscal adorrano en comparación con el alemán. Querer y no poder ni saber

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte