Diari digital d'Andorra Bondia
Dimiteixen els delegats de personal de FEDA i creix la mala maror a l’ens
Dimiteixen els delegats de personal de FEDA i creix la mala maror a l’ens

Dimiteixen els delegats de personal de FEDA i creix la mala maror a l’ens


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

Malgrat el silenci de la presidenta del consell d’administració de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i alhora ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i del director general, Albert Moles, les aigües a l’empresa de dret públic fa força temps que baixen turbulentes. L’últim fet que ha fet créixer encara més el malestar entre els treballadors ha estat la dimissió dels dos delegats de personal, tal com ha pogut saber el BonDia.
De fet, les diverses fonts consultades per aquest rotatiu expliquen que la dimissió ja fa més d’un mes que es va produir i que s’hauria pressionat els dos representants dels treballadors perquè no fessin pública aquesta decisió ni els seus motius. Els dos delegats de personal la van comunicar als treballadors molt pocs dies després que afirmessin públicament que “hi ha un mal clima laboral” a FEDA i “desavinences de funcionament”. Aquestes manifestacions dels dos delegats de personal sortien publicades precisament en aquest diari el 10 de març passat. Llavors també exposaven que el mal ambient de treball feia temps que havia “anat in crescendo” i no dubtaven a assenyalar, encara que fos indirectament, l’actual director general de la companyia com el màxim responsable de la situació: “Sap molt greu veure l’ambient que hi havia abans i l’ambient que hi ha ara”, afirmaven. En aquest sentit, també afegien que la direcció actual “es va trobar un ambient familiar i molt bo”. Aquesta denúncia va causar un autèntic terratrèmol en el si de FEDA, malgrat que Calvó i Moles van guardar silenci de portes enfora. 
En aquest sentit, les fonts expliquen que el mateix dia de la publicació de la notícia tots els treballadors van ser convocats a una reunió. Inicialment els empleats de la parapública es pensaven que la trobada havia estat convocada per la direcció quan, per sorpresa seva, havia estat convocada per una part de treballadors –entre 10 i 12 que serien propers a la direcció– i en què l’objectiu va ser manifestar el seu descontentament per com havien actuat els delegats de personal, expliquen les fonts. Malgrat la queixa d’aquest petit grup de treballadors, la resta d’empleats van donar un suport absolut a la tasca i a la denúncia dels delegats de personal, afegeixen. És més, cal tenir en compte que la mateixa ministra Calvó sabia que els delegats de personal farien la denúncia pública als mitjans de comunicació perquè prèviament l’hi havien comunicat, tal com van explicar els mateixos delegats el dia que van explicar els fets. 
En la mateixa línia, les diferents fonts consultades coneixedores de la situació expliquen que la majoria d’empleats fa temps que no treballen a gust i que s’està produint un distanciament amb els càrrecs directius. Les fonts parlarien de l’existència de dos bàndols dins de la companyia. El primer, menor, seria el que representaria la direcció i un petit grup d’empleats que hi serien afins. I el segon, la gran majoria, que serien la resta de treballadors de la plantilla.
 Sobre aquesta qüestió, s’han de tenir en compte els resultats de l’enquesta de clima laboral que precisament va fer públics el BonDia i en què es posa de manifest la poca confiança dels treballadors en la direcció. Així, per exemple, a la pregunta sobre si l’organització és oberta i honesta en les seves comunicacions amb els treballadors, prop del 50% de les opinions són negatives, i la pregunta sobre si l’organització és gestionada amb eficàcia rep poc més d’un 30% de suport. En resum, l’estudi ha detectat mancances en l’eficiència interna de l’organització, en l’intercanvi d’idees i en la col·laboració entre departaments, en el poc reconeixement de la feina realitzada pels treballadors i en l’establiment d’una comunicació més oberta i honesta. Sobre aquesta qüestió també s’ha de recordar que els dos delegats de personal van criticar que la direcció els va estar amagant els resultats d’aquesta enquesta, conscients que no els deixava en un bon lloc. 

Por de ser delegat
Tots aquests esdeveniments i l’increment de la pressió des que van fer públic el mal clima laboral van portar els dos delegats de personal a presentar la dimissió el 21 de març. És a dir, només deu dies després de fer la denúncia. En el moment de comunicar la decisió, van al·legar motius de salut i personals, indiquen les fonts. Sobre la figura dels delegats de personal a FEDA ja vam advertir el mateix dia de donar a conèixer les seves queixes que el seu perfil era indicatiu que el clima laboral no seria l’idoni. I és que ells mateixos van explicar que tenien previst jubilar-se a final d’any després de més de quaranta i trenta anys llargs a la companyia, respectivament. Qüestionats sobre si hi havia por d’ocupar aquest càrrec, aleshores la resposta va ser molt indicativa: un somriure i un silenci.

La ministra Calvó haurà de donar explicacions al Consell General aquest dijous

El mal clima laboral a FEDA serà una de les qüestions de què es tractarà aquest dijous en la sessió de control a l’executiu al Consell General. La ministra Calvó haurà respondre a les preguntes plantejades pels conselles Pere López i Josep Majoral. D’una banda, en l’escrit presentat a Sindicatura el president del grup mixt recorda “les informacions recollides en diversos mitjans de comunicació en relació amb el deteriorament del clima laboral experimentat a FEDA en els darrers anys” i el fet que “la demanda d’informació efectuada” ara fa unes setmanes “ha permès comprovar aquest extrem, un cop hem pogut disposar de l’estudi (...) encarregat que posa de manifest la preocupació majoritària dels empleats per la desorganització interna, la gestió ineficient i la manca de coordinació existent, entre altres problemes”. D’altra banda, diu que “aquests resultats tenen un caràcter força majoritari, tot i l’increment desproporcionat de càrrecs directius i de responsabilitat dels darrers anys”. Per això, López demana a l’executiu que expliquin “quines mesures es pensen prendre a FEDA per intentar solucionar les deficiències detectades en l’estudi de clima laboral” i “com justifica el Govern l’increment de càrrecs directius”. Des del grup liberal, Majoral reclama al Govern que faci un balanç dels resultats obtinguts de l’informe sobre clima laboral.

FEDA
delegats de personal
mala maror
clima laboral
Sílvia Calvó
Albert Moles

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aneu una mica tard no? Això fa més d'un mes que va passar. Podrieu revisar el vostre calendari del Outlook per tal de publicar les noticies del dia. Ànims!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte