Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, d'aquest migdia.

Dinou positius més, un a la Gavernera, eleven els casos actius de Covid-19 a 131


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els dinou nous positius de les últimes analítiques que han arribat, la meitat de les quals negatives, eleven fins a 131 els casos actius de coronavirus al país. Així ho ha explicat aquest migidia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha recordat que els casos totals són 133 ja que cal tenir en compte el del jove de 20 anys curat i donat d'altra i el de l'home de 88 anys amb patologia respiratòria en fase terminal que va morir ahir.

El ministre, que ha volgut traslladar "el condol als familiars i amics" de la primera víctima de la Covid-19 al Principat, ha lamentat que una tercera part dels positius, 44 concretament, corresponguin a personal sanitari, i ha detallat que hi ha 19 malalts hospitalitzats, dos dels quals procedents d'El Cedre, mentre la resta es troben al seu domicili, vuit a El Cedre, ja que “presenten quadres més lleus”.

Dels ingressat al centre hospitalari hi ha cinc persones a la unitat de cures intensives, tres intubades i amb ventilació mecànica, i dues amb símptomes compatibles amb el coronavirus pendents però de confirmar-ho amb les analítiques. En aquest sentit, el titular de Salut ha precisat que s'està pendent encara de rebre una vintena d'anàlisis, a la vegada que es tenen identificats una trentena de casos sospitosos. 

Pel que fa a El Cedre, i a part dels dos residents que són a l'hospital, Martínez Benazet ha indicat que hi ha 8 positius que estan al centre sociosanitai, del qual ja s'han traslladat una quarantena dels usuaris a un hotel. Precisament, i respecte a la resta de residències, públiques i privades, el ministre, que ha destacat que no hi ha hagut cap trasllat dels residents a La Salita tot i que és un tema que s'està avaluant, ha explicat que "s'estan planificants aquests trasllats" que es mirarà d'anar fent "durant la setmana". Quant als criteris per escollir les persones traslladades, el titular de Salut ha reiterat que "l'elecció dependrà molt del grau d'autonomia i mobilitat d'aquestes persones".

El ministre ha remarcat també que s'està millorant el protocol de comunicació amb les famílies dels residents als diferents centres, i també mecanismes perquè aquestes puguin contactar amb els seus familiars, i davant les queixes i crítiques d'alguns d'aquests familiars els ha demanat disculpes per si no s'ha comunicat prou bé però els ha recordat que "s'està en una situació extrema" i que "s'ha prioritzat l'atenció als malalts".

D'altra banda, el titular de Salut ha explicat que s'ha diagnosticat un cas positiu al centre d’acolliment d’infants i joves de la Gavernera, i que l'afectat es troba aïllat rebent les atencions pertinents. Dels altres casos sospitosos, Martínez Benazet, ha precisat que un jove, que també està aïllat, té galteres, que n'hi havia un amb símptomes que ha donat negatiu i que s'està a l'espera de conèxer el resultat de les analítiques a dos joves més que també presentaven símptomes.

Tot i l'increment dels casos, i la preocupació pel fet que dos dels focus d'infecció siguin El Cedre i el personal sanitari, el ministre ha insistit en que "el major aplanament de la corba indica que el camí és l'adequat", i malgrat "les dificultats" per poder determinar la "traçabilitat exacte" de tots els casos, sí ha destacat el fet que "coneixem molt bé els diferents focus d'infecció".

Així mateix, Martínez Benazet, que ha insistit en que tot i que el material sanitari "no arriba amb la fluidesa que volem" se'n disposa de suficient, ha explicat que ja s'han començat a tractar amb hidroxicloroquina alguns malalts, i que s'utilitzarà també aquest medicament com a profilàctic. Per això, ha avançat que s'ha encomanat i que s'està esperant l'arribada d'una comanda d'aquest fàrmac.

A més a més, ha continuat el ministre, s'està també a l'espera de l'arribada de 12 ventiladors mecànics que s'han comprat a Israel i que s'aniran a buscar un cop arribin a Madrid. Aquests ventiladors s'afegirien als 16 que es es disposen actualment i que es poden ampliar fins als 20 si s'utilitzen els que s'han ofert d'ambulàncies i clíniques veterinàries.

Dinous
positius
més
eleven
casos
actius
Covid-19
131

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte