Diari digital d'Andorra Bondia
Discurs de comiat d’Antoni Martí, que treu pit per les reformes fetes
Discurs de comiat d’Antoni Martí, que treu pit per les reformes fetes

Discurs de comiat d’Antoni Martí, que treu pit per les reformes fetes


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Antoni Martí, va afrontar ahir el que va ser el seu darrer debat d’orientació política. El discurs, a mode de comiat, va servir per fer balanç de la tasca feta durant els darrers sis anys i mig per Demòcrates per Andorra. Una etapa que Martí va qualificar de materialització de les grans reformes que el Principat tenia pendents de feia temps, tant econòmiques com socials. Una d’aquestes és la redefinició de les competències i transferències dels comuns, unes lleis sobre les quals avui planen nous dubtes després que un informe sol·licitat pel Comú de Sant Julià de Lòria hi hagi detectat diversos elements que serien contraris a la Constitució. Martí, però, va deixar clar que “el Govern està convençut de la constitucionalitat dels dos projectes de llei”, al mateix temps que va avançar que “estarà a disposició de presentar els informes que ho avalen”.

Per aquest motiu es va mostrar convençut que “si mai es discutís” la seva adequació a la Carta Magna, “es resoldria a favor” i va remarcar que renunciar a aquests textos és renunciar a la sostenibilitat de les finances públiques, a l’actualització del marc competencial, a uns criteris de repartiment de les transferències als comuns solidaris i a la possibilitat d’impulsar infraestructures, com ara escoles i obres energètiques. Martí també va afegir que, preferiblement abans de finals d’aquesta legislatura, caldrà modificar la Llei de finances comunals, ja que avui hi ha taxes comunals que graven “exageradament” infraestructures nacionals. 

Quant a la política d’inversions, va defensar que es busca l’equilibri entre l’actuació en carreteres i en equipaments. Una de les obres que el país fa temps que reclama és la desviació de Sant Julià de Lòria, que podria estar acabada en el seu conjunt a finals del 2019. El cap de Govern va destacar que el replantejament de la infraestructura tindrà un cost de 8,5 milions d’euros i permetrà un estalvi de 22,5 milions d’euros respecte al projecte inicial. Així mateix, va remarcar que si el trànsit augmentés de forma considerable res no impediria construir el túnel de Rocafort.

A banda, Martí va reiterar la voluntat que una de les conclusions d’aquest debat fos un acord transversal per seguir dotant la Policia de mitjans humans i materials per fer la feina amb la màxima eficàcia, tenint en compte la nova realitat que planteja el terrorisme d’Estat Islàmic, que requereix grups especialitzats per prevenir-lo i combatre’l.

En relació amb el medi ambient, el cap de Govern va anunciar que properament es farà arribar al Consell General el projecte de llei de transició energètica. El text ha d’incentivar la producció d’energies renovables, l’autoconsum, les xarxes de calor connectades o la mobilitat sostenible. Això ho farà amb mecanismes per facilitar la producció i per la via de “l’obligatorietat”. A més a més, Martí es va referir a la plataforma de mobilitat integrada, que ja està treballant l’executiu i que combina la bicicleta elèctrica i els cotxes elèctrics compartits i les noves línies de transport públic. Els canvis també arribaran als aparcaments, que es gestionaran de forma integrada i que evolucionaran cap a una única targeta per a tot el país.

Educació
El cap de Govern va voler remarcar l’aposta pel sistema educatiu andorrà i va recordar l’impuls al Permsea, que ha fet que Andorra sigui pionera en l’ensenyament per competències, i la propera entrada a tràmit d’una nova llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà per adaptar-la a les noves tendències. També es continuarà amb la reducció dels eventuals, amb la convocatòria d’una vintena de places l’any que ve, i es farà millores a les escoles, com la reforma del centre de segona ensenyança de Santa Coloma, que permetrà ampliar les instal·lacions actuals i agrupar tots els alumnes de segona ensenyança i eliminar les aules del subsol. A banda, s’adequarà com a aparcament una parcel·la al costat de l’escola de segona ensenyança d’Ordino. 

En l’àmbit legislatiu, el Govern farà arribar al parlament a la tardor dos projectes de llei sobre ensenyament superior i sobre la Universitat d’Andorra, que homologuen la legislació a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i que agilitzaran els processos de creació i tancament d’universitats.

A l’últim, el cap de Govern va destacar la necessitat que l’agricultura es diversifiqui. Precisament va apuntar que l’acord d’associació amb la Unió Europea planteja el repte de reconvertir-se i ofereix oportunitats. Martí va dir que els poders públics han d’ajudar el sector agrícola i ramader a estar preparat. En aquest sentit, un dels propers passos serà l’elaboració d’un projecte de llei sobre producció ecològica i règims de qualitat. 

Martí va cloure el discurs recordant la gent de la seva generació que va aprovar la Constitució fa 25 anys, que militaven en formacions diferents i que van veure la necessitat d’unir-se per afrontar les reformes que demanava el país.

 

Mesures

 

  • El Govern treballa per impulsar un centre per a menors amb problemes conductuals greus o que consumeixen tòxics.

 

  • El sistema educatiu serà avaluat pel programa PISA i Esade per analitzar-lo des del punt de vista de l’emprenedoria.

 

  • En els propers mesos es tramitarà una llei per validar l’experiència  professional per obtenir titulacions oficials.

 

  • En aquest període de sessions s’entrarà la llei d’ocupació i es facilitarà la contractació d’estudiants en pràctiques. 

 

  • El Govern anuncia la incorporació de deu policies més l’any que ve i de tres agents penitenciaris.

 

  • El 2018 es farà un concurs per a un nou edifici per al Museu de l’Automòbil, al costat del Comú d’Encamp.

 

  • Es reforçarà el servei d’Inspecció Turística amb dos inspectors més perquè facin la tasca de control.

 

  • Els tràmits d’obertura de comerç i de registre de nom comercial es reduiran a 72 hores l’any que ve.

 

  • La reforma de la justícia es completarà en breu amb el nou Codi de procediment civil, que ha d’agilitzar els processos.
debat d'orientació
martí
reformes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte