Diari digital d'Andorra Bondia
Dubtes dels comuns sobre la cessió de sòl per a projectes amb privats
Dubtes dels comuns sobre la cessió de sòl per a projectes amb privats

Dubtes dels comuns sobre la cessió de sòl per a projectes amb privats


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: M.B.

Els comuns estan a l’espera de la resposta del Govern a les aportacions que han fet a la modificació de la llei del sòl, un canvi que té com a principal objectiu deslliurar terreny per a equipaments de forma més àgil i poder-lo cedir gratuïtament a l’executiu. Un dels dubtes que el text ha generat a les corporacions fa referència als projectes en què participen privats. Així, volen saber com es gestionarà un terreny que és seu en el cas que el Govern no sigui l’accionista majoritari de la iniciativa. El que els comuns volen evitar és acabar cedint a cost zero un sòl sobre el qual s’han construït unes instal·lacions que no són propietat de l’administració pública.

Posant un exemple, el que es vol precisar és si les corporacions podrien obtenir uns beneficis o no en el cas que es posés en marxa una central de cogeneració en sòl de la seva propietat participada per privats. Els mandataris consideren que aquest aspecte no queda prou clar en el redactat actual i per això caldria esmenar-ho. A banda, també s’està treballant en una llista d’equipaments no sensibles. Els cònsols de Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, Josep Vila i Trini Marín, que ahir van actuar de portaveus de la reunió mensual de mandataris comunals, van exposar que es preveu que el Consell General faci d’àrbitre en el cas de desacord. 

Per altra banda, en la reunió d’ahir també es va tractar de les taxes que s’han de destinar a la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV). Els comuns van acordar la creació d’una comissió que elaborarà un informe sobre com ha de ser la col·laboració amb aquest ens, ja que els percentatges que proposava eren inassumibles per les corporacions, segons van dir. L’estudi s’ha de tenir tancat abans de l’any que ve tenint en compte que s’ha acordat una moratòria en el pagament de les taxes fins al 2017.

Així mateix, els cònsols van informar de la voluntat d’impulsar mesures per afavorir l’intercanvi d’informació del cens en el cas d’altes i baixes entre parròquies i que estan treballant en les aportacions que faran arribar al Govern sobre la llei de col·laboració entre administracions. Amb tot, no van voler avançar res sobre aquesta tasca.

Subvenció de fins al 100% per a obres menors

Els comuns participaran en el pla Renova oferint subvencions per als permisos d’obres menors per a projectes d’estalvi energètic. La voluntat és que la subvenció pugui arribar fins al cent per cent de l’obra i es preveu que els ajuts siguin homogeneïtzats en totes les parròquies. Vila va explicar que s’ha optat per aquesta via perquè la llei no permet a les corporacions oferir exempcions d’aquests impostos.

 

Andorra
comuns
urbanisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte