Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut amb la cap d'àrea de Prevenció de la Salut, Rosa Vidal.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut amb la cap d'àrea de Prevenció de la Salut, Rosa Vidal.

Dues defuncions eleven a 31 el nombre de morts per Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La defunció de dues persones les darrers hores ha elevat a 31 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19 al país. Així ho ha confirmat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínen Benazet, que ha detallat que els dos òbits corresponen a un dels pacients de més de 70 anys que es trobava a l’UCI en ventilació mecànica, i a una pacient de més de 80 anys que es trobava ingressada a planta.

Martínez Benazet, que ha traslladat el condol als familiars de les dues persones finades, ha explicat que el total de casos de Covid-19 diagnosticats és de 659, tretze més que ahir, dels quals se’n mantenen actius 468 tenint en compte les 31 defuncions registrades i que ja hi ha 160 persones que han superat la malaltia, després que en les darreres hores hagin rebut l'alta definitiva 21 persones. Entre els casos actius hi ha 64 professionals sanitaris, un menys que ahir, i 14 integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 47 persones amb coronavirus, 30 a planta i 17 a la unitat de cures intensives, 14 de les quals intubades i amb ventilació mecànica. Els altres tres pacients corresponen a persones que ja han estat extubades i que els propers dies podrien abandonar la unitat de cures intensives per passar a planta, segons ha detallat el ministre, que ha recordat que una de les persones que es troben a l'UCI és la dona que va ser traslladada del Sant Hospital de la Seu d'Urgell.

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 44 residents malalts, 18 dels quals procedents de Salita, i 6 persones convalescents a l'espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d'alta definitivament.

El titular de Salut ha comparegut acompanyat de la cap d'àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal, que ha estat l'encarregada de presentar l'evolució de les diferents corbes epidemiològiques. En aquests sentit, Vidal, amb dades tancades a 5 d'abril ja que es comptabilitzen els casos a partir del moment en que els malalts tenen símptomes i no el dia que són diagnosticats, ha confirmat que tot indica que els casos actius "no s'incrementen sinó que hi ha una estabilització" i que fins i tot "sembla que baixen".

Amb tot, Vidal, que ha destacat que la Covid-19 és una malaltia llarga amb una curació d'uns 21 o 22 dies fet que comporta que les "recuperacions tardin també a veure's", ha deixat clar però que això "no vol dir que no hi hagi casos nous, que n'hi ha cada dia, si bé menys".

En aquest sentit, Vidal, de la mateixa manera que ha reiterat Martínez Benazet en diferents ocasions, ha destacat el "mèrit" de la ciutadania en l'evolució fins ara de la pandèmia al país. “La població, adoptant mesures de confinament a casa seva i d’intentar interactuar el mínim possible, ha reduït la possibilitat d’infectar i això és allò que hem de fer per mantenir que el nostre sistema sanitari pugui donar la resposta més adequada a aquelles persones que la necessiten", ha assegurat Vidal.

No obstant, la cap de l'àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut ha admès que, en comparació a d'altres països, al Principat "tenim una incidència acumulada alta", un fet que va atribuir a l'elevat nivell d'infecció en els compassos inicials i també a les pròpies característiques del país que fan que calgui considerar-lo com "una ciutat de 70.000 persones".

Pel que fa a la distribució dels casos per edat i sexe, les gràfiques mostrades per Vidal constaten que les dones d’entre 40 i 60 anys i els homes d’entre 45 i 60 anys són els grups poblacionals que més casos de Covid-19 concentren, un fet que es correspon a la piràmide poblacional ja que són les franges d'edat en què hi ha més població. En canvi, en el cas dels infants els casos són gairebé testimonials, si bé, com ha apuntat Vidal, "podrien ser més ja que quan parlem de casos són els confirmats". Amb tot, els casos més greus i entre el grup poblacional que més incidència té l'epidèmia són les persones més grans de 80 anys, el "col·lectiu més vulnerable" i també sovint el que té més "patologies prèvies".

Tot i l'alta incidència de la malaltia, el titular de Salut ha insistit en que cal mirar-ne la letalitat, que se situa en "una mica més del 4%", un percentatge similar al d'estats com Irlanda, Dinamarca o Suïssa. En aquesta línia, i tot i no ser de les més baixes d'Europa, Martínez Benazet ha remarcat que si s'acosta més a la part baixa i que és un índex que queda lluny del registrat a països com Itàlia i Anglaterra, amb un percentatge de letalitat al voltant del 13%, dels dos països veïns, amb un índex d'un 10%, i fins i tot també d'estats com els Països Baixos (10%) i Suècia, que ja està sobre el 9%.

defuncions
eleven
morts
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte