Diari digital d'Andorra Bondia
Una caixa de mascaretes.
Una caixa de mascaretes.

Dues mascaretes per persona, i amb el número de la CASS


Escrit per: 
M.S. / Foto: Andorra Telecom

Fins que les farmàcies no en puguin disposar dels seus proveïdors habituals i sigui el ministeri de Salut qui els hi en faci l’aprovisionament, els ciutadans en general podran adquirir només dues mascaretes a les farmàcies previ registre del seu número de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

Així ho va explicar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va reiterar novament que l’abastiment de mascaretes per a tots els ciutadans està garantit i va incidir un cop més en la necessitat que es faci una distribució “ordenada” i que “es prioritzi” els col·lectius més vulnerables.

Les mascaretes, com va precisar el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença del vespre, es podran adquirir ja des d’avui mateix i tindran un cost de 0,90 euros la unitat. Amb tot, Jover va fer també una crida “a la calma” dels ciutadans perquè en l’actual situació de confinament les mascaretes “no són tant necessàries com sí ho seran quan es reprengui l’activitat”. Així mateix, el ministre portaveu, va explicar que s’abastirà cada farmàcia amb una primera partida de 1.000 mascaretes i que s’anirà aprovisionant amb regularitat.

Al migdia, el titular de Salut, que va remarcar que els professionals sanitaris ja tenen els seus punts de distribució, ja havia recordat que les persones que les necessitin per prescripció mèdica, com ara els col·lectius més vulnerables, poden recollir mascaretes a les farmàcies de manera gratuïta.

Les empreses d’activitat essencial han de seguir adreçant-se als canals habituals (o bé el telèfon 180 Punt Empresa, o al correu electrònic puntempresa@govern.ad) i la resta de la ciutadania pot demanar-ne també de les confeccionades amb material tèxil al correu mascaretescasolanes@govern.ad.

Així mateix, Martínez Benazet, que va recordar que serà quan es comenci a sortir del confinament que caldrà portar mascaretes, va recomanar als ciutans que esperin abans d’anar a les farmàcies a buscar-les, i va avançar que tindran un preu econòmic i que no estaran cobertes per la CASS.

Precisament, en relació al confinament, el titular de Salut va insistir en que es farà de forma progressiva i sempre en funció de l’evolució de les dades  epidemiològiques, obtingudes a partir dels tests que es faran a tota la població, i que s’iniciaran d’aquí a quinze dies, així com de l’evolució de la Covid-19. En aquesta línia, el ministre, que va deixar entreveure que si tot va bé la setmana que ve es podria permetre ja alguna activitat com passejar i fins i tot alguna econòmica, va insistir en que “no ens precipitarem” ja que també cal veure com funciona cada decisió que s’adopti, una resposta que no es coneixerà fins després de set dies.

Criteri clínic i sense restringir tractaments
Interpel·lat sobre l’informe del Comitè Nacional de Bioètica i les recomanacions que fa amb relació a l’actuació en cas de col·lapse del sistema sanitari i, sobretot, de la unitat de cures intensives, el ministre de Salut, igual com ja va fer en una anterior compareixença, va deixar clar que l’edat del pacient, a diferència d’altres països, no és el criteri que es faria servir per decidir a quin s’apliquen o no determinats tractaments si no que se seguiria un criteri clínic i es valoraria globalment l’estat dels pacients per determinar aquells amb més possibilitat d’èxit.

Amb tot,  Joan Martínez Benazet va insistir que, també a diferència d’altres països, al Principat no hi ha hagut un col·lapse del sistema ni s’han esgotat els recursos sanitaris, de manera que no s’ha restringit cap tractament a cap pacient i s’ha seguit el criteri clínic habitual.

dues
mascaretes
persona
cass
número

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Hola. Trabajo en una empresa de limpieza. Yo vivo en llorts y limpio en la massana. Para acceder a las mascarillas de la empresa e de ir a escaldes y solo me proporcionan una. Hay otra manera de acceder a ellas si necesidad de moverme tanto y no tener qu pagarla? Gracias

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte