Diari digital d'Andorra Bondia
Moments abans de l'inici de la compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
Moments abans de l'inici de la compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

Dues noves morts per Covid-19 i els casos diagnosticats són ja 370


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La mort aquest matí d’un resident d’El Cedre que es trobava a l’hospital i d’una segona persona posteriorment aquesta tarda han elevat a 8 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19. Així ho han explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre portaveu, Eric Jover, que va ha estat l’encarregat d’actualitzar les dades sanitàries ja que en la compareixença del migdia no es disposava de les darreres analítiques.

Així, la xifra de positius diagnosticats ascendeix ja a 370, mentre els casos actius són 352 tenint en compte que s’han donat d’alta deu pacients i que n’han mort vuit. Sí que hi ha hagut una variació respecte als 45 pacients hospitalitzats, ja que dos d’ells van ingressar a la unitat de cures intensives (UCI), que acull per tant 11 malalts, segons ha precisat el ministre de Salut.

Quant a l’evolució d’aquests pacients, Martínez Benazet, que va recordar que entre els casos de Covid-19 hi ha 85 professionals sanitaris i fins a 15 membres de cossos especials, va destacar que nou dels pacients es “mantenen estables” dins la gravetat i n’hi ha dos que “preocupen especialment”, ja que la seva situació clínica presenta un “fracàs multiorgànic”.

Precisament, l'ocupació de l'UCI és un dels punts "crítics" assenyalats pel ministre, que ha destacat que els "casos nous s'acumulen amb els vells" i que per això cal "seguir fent esforços per aconseguir més equips de ventilació mecànica. En aquest sentit, i també pel que fa als fàrmacs, Martínez Benazet, que ha revelat que pateix "símptomes lleus" de coronavirus, ha assegurat que "no es farà cap estalvi" a l'hora d'adquirir els medicaments necessaris i els equips de ventilació que facin falta.

El titular de Salut, que ha destacat que hi ha 15 persones -7 a l'hospital i 8 a El Cedre- pendents de diagnosticar, ha insistit en l'"èxit" de les mesures adoptades i ha assegurat que les "corbes del servei d’epidemiologia són esperançadores" ja que malgrat que els nous casos continuen creixent "ho fan de forma sostinguda".

En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha admès que si les setmana passada li haguessin dit la situació actual i que no s'hauria per ara col·lapsat el sistema sanitari "no s'ho hagués cregut", ha remarcat que "el nombre de casos nous s’ha estabilitzat molt", si bé és encara aviat per poder dir "quan començarà a baixar la corba". I en aquesta aquesta línia ha precisat que "les persones que actualment emmalalteixen es concentren en aquells grups que estan donant serveis essencials".  

El titular de Salut s'ha referit també al nou decret publicat avui al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) que estableix l’obligació a nacionals i residents que retornin a al país de quedar-se confinats al seu domicili durant un període de quinze dies naturals. MArtínez Benazet ha recordat que aquesta mesura preventiva "ja s’estava aplicant actualment", si bé no s'havia estipulat per decret.

D'aquesta manera, tots aquells que tornin al país després d’haver estat a l’estranger han de notificar aquest fet per via telemàtica al ministeri de Salut. A més, i per tal de donar resposta a la situació dels treballadors que són objecte de l’aïllament domiciliari, els ciutadans retornats que no puguin exercir la seva feina a causa d’estar aïllats, rebran la prestació de malaltia de la CASS i així tindran la baixa mèdica coberta.

D'altra banda, des de l'executiu es va informar que el Centre Intermedi de Control (CIC), que està atenent tots aquells usuaris que presenten símptomes moderats, ha atès, des de la seva posada en funcionament, el 23 de març passat, un total de 148 consultes, mentre que pel que fa la plataforma web d'autoavaluació, que està en ple funcionament des de dissabte, s’han comptabilitzat més de 1.600 registres d’autoavaluació i més de 30.000 consultes.

 

morts
resident
El Cedre
eleva
víctimes
per
Covid-19
dues
diagnosticats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte