Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, davant la comissió d’Economia.
Un moment de la compareixença del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, davant la comissió d’Economia.

Economia audita tots els processos registrals per mirar d’agilitzar-los


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministeri de Presidència, Economia i Empresa ha iniciat una revisió de tots els processos registrals per determinar “on hi ha el coll d’ampolla” i disposar d’una “fotografia” de la situació per tal de poder “veure què cal canviar i millorar” per fer que els processos puguin ser més àgils i menys feixucs.

Així ho va explicar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa en la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Economia, on va detallar l’estructuració del ministeri, les funcions i els objectius dels diferents departaments així com una calendarització de tota la feina, tant executiva com legislativa, que es vol impulsar durant la legislatura.
Gallardo va precisar que s’ha encarregat una auditoria interna a una empresa que durant els pròxims tres o quatre mesos  “revisarà un per un tots els processos” relatius a les demandes d’inversió estrangera, a les obertures de comerç o als dipòsits de comptes, entre altres, a la vegada que plantejarà un pla de millora per començar a aplicar “a partir del cinquè mes”.
Així mateix, el ministre, que va detallar que els treballs d’auditoria van començar dilluns passat, va recordar que en el cas de la inversió estrangera o les obertures de comerç intervenen també d’altres actors com poden ser les entitats bancàries i els comuns. Per aquest motiu, ja s’ha parlat amb Andorran Banking per exposar-los la iniciativa que, segons el ministre, han rebut “amb bona predisposició” per fer també “un procés d’anàlisi dels processos que els toca a ells”. Quant a les corporacions parroquials, Gallardo va destacar que després de les eleccions “es parlarà també amb els nous equips comunals” per mirar de treballar en la mateixa línia. I és que pel ministre “existeix la sensació que els processos són més lents del que tots voldríem”, fet que, en ocasions, “fa perdre oportunitats”.
Entre els aspectes que es podrien modificar, si així ho conclou l’auditoria, hi hauria la possibilitat que la documentació en el cas de les inversions estrangeres es pogués presentar directament en anglès, com va proposar el parlamentari socialdemòcrata Joaquim Miró, o en francès. Es tracta d’una opció que Gallardo veu amb bons ulls si bé caldrà analitzar-ne la viabilitat i si s’adiu “a les disposicions de la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial”.
Pel que fa als projectes executius en els quals es treballa, el ministre va situar ja per a l’any vinent la posada en funcionament de l’e-apostille, l’estudi per avaluar la viabilitat d’un transport públic per cable així com la creació del registre d’empreses que preveu el Pla estadístic, que també contempla un registre de població i un de territori, que podrien estar enllestits el 2021, i un d’activitats econòmiques que no es preveu que sigui una realitat fins al 2023.
Gallardo va explicar també que durant tota la legislatura es treballarà en la consolidació del certificat electrònic, en el foment del transport públic sostenible, en l’expedient electrònic, en el projecte de la plataforma d’intel·ligència de dades així com el desenvolupament d’un ecosistema emprenedor. A més, i ja s’ha començat a treballar-hi, es mirarà de tirar endavant el projecte per crear una zona franca que caldrà veure com encaixa amb l’acord d’associació amb la Unió Europea.
Quant als projectes legislatius, el ministre va avançar la intenció de poder tenir l’any vinent una llei d’autònoms, la dels e-sports, la d’ActuaTech així com una nova legislació de marques i patents i de drets de marques. Així mateix, es preveuen modificacions de les lleis del comerç, de competència efectiva i protecció al consumidor i de la Llei d’agents i gestors immobiliaris. A més, es preveu fins a 17 reglaments i refoses de lleis.

Pressupost de 13,7 milions per al 2020
El projecte de pressupost entrat a tràmit parlamentari per l’executiu preveu una dotació de 13.732.457,07 euros per al ministeri de Presidència, Economia i Empresa, segons va deta-llar el titular de la cartera. Jordi Gallardo va precisar que 3,4 milions, és a dir, el 25% del pressupost previst, és per cobrir les despeses de personal del ministeri, que compta amb 134 treballadors. Fins a 2,6 milions, el 19%, corres-ponen al capítol dos, consum de béns corrents i serveis, i 1,5 milions,  l’11%, a inversions, capítols sis i set. La partida més important, 6 milions d’euros, pertany al capítol quatre, el de les transferències corrents. Aquí s’inclouen per exemple la transferència a la Cambra de Comerç, l’aportació a Aeroports de la Generalitat per la infraestructura de la Seu d’Urgell o la transferència a les companyies de transport públic de viatgers.

economia
audita
processos registrals
agilitzar-los

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte