Diari digital d'Andorra Bondia
Fins a 26 dels titulats els darrers cinc anys treballen al SAAS.
Fins a 26 dels titulats els darrers cinc anys treballen al SAAS.

El 40,7% dels titulats d’infermeria de l’UdA troben feina en un any


Escrit per: 
Redacció/Foto: Jonathan Gil

El 40,7% dels 103 estudiants  del bàtxelor d’infermeria de la Universitat d’Andorra que s’han titulat els darrers cinc anys han estat contractats després d’un any d’haver acabat els estudis. Així es desprèn de la resposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a una bateria de preguntes formulades pel conseller general socialdemòcrata Roger Padreny, que recollia ahir el Butlletí del Consell General. D’aquests 42 titulats, els 26 que treballen com a infermers o infermeres al Servei Andorrà d’Atenció Sanitàra (SAAS) van ser contractats en un termini inferior a un any després d’acabar els estudis, mentre que tres més es van contractar després d’un any.

D’altra banda, i responent sobre el reconeixement del títol a l’estranger, i especialment als països veïns, la ministra va recordar que el Principat forma part del Procés de Bolonya i que per tant les titulacions oficials d’ensenyament superior es reconeixen acadèmicament als països que en són part, entre els quals hi ha França, Espanya i Portugal. En una línia similar, i referint-se a la convalidació de crèdits o assignatures per part d’institucions d’ensenyament superior, la ministra va defensar que els crèdits cursats en institucions d’ensenyament superior andorranes són susceptibles de ser convalidats en altres institucions d’ensenyament superior estrangeres tenint en compte el Conveni de Lisboa i que Andorra és part de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior.
A la vegada, la ministra va dir a Padreny que la infermeria és una professió regulada, per la qual cosa cal obtenir el reconeixement professional per a l’exercici de l’activitat. No obstant això, respecte a Espanya el bàtxelor en Infermeria s’homologa a la titulació de grau en Infermeria, fet que li dona els mateixos drets que a la titulació espanyola, mentre que a França es tracta d’una titulació inscrita al Code de la Santé, per la qual cosa no requereix cap tràmit per a l’exercici professional. Fora d’aquests dos estats, un titulat en Infermeria per l’UdA hauria de complir la normativa nacional de reconeixement professional pròpia del país on se sol·licités l’exercici.
Així mateix, Vilarrubla va posar de manifest que el ministeri no ha rebut cap queixa de titulats en Infermeria residents al país relativa a la inserció laboral i que sí n’ha rebut algunes de titulats que no resideixen a Andorra per les dificultats d’accedir al mercat laboral andorrà si es resideix fora el país.

50.000 euros en estudis
D’altra banda, i segons es desprèn de la resposta del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, a una sèrie de preguntes sobre la creació d’una unitat de radioteràpia al país, l’executiu ha destinat ja, en concepte d’estudis i assessoraments, gairebé 50.000 euros a aquest projecte que encara no se sap si podrà tirar endavant.
Concretament, es van pagar 6.232 euros per l’estudi fet per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), gairebé 17.000 per la valoració tècnica i les recomanacions dels diferents escenaris de desenvolupament d’un servei integral d’oncologia feta per Antares Consulting. A aquestes quantitats cal afegir-hi els 8.000 euros que es van atorgar com a premis al concurs d’idees per seleccionar els arquitectes que desenvoluparien el projecte i 15.200 més corresponents a la certificació dels primers treballs de redacció de l’avantprojecte de la unitat de radioteràpia.

titulats
cinc anys
infermeria
feina
un any

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte