Diari digital d'Andorra Bondia
La directora d’Ocupació i Treball, Laura Vilella, va explicar el contingut del Reglament de l’ocupació.
La directora d’Ocupació i Treball, Laura Vilella, va explicar el contingut del Reglament de l’ocupació.

El 80% d’empleats de les Esolab han de ser persones amb vulnerabilitat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Més enllà que tingui per finalitat primordial la inclusió sociolaboral de persones en risc o situació d’exclusió social per rebre la consideració d’empresa d’inclusió sociolaboral (Esolab) la societat haurà de complir diferents requisits, entre els quals que el 80% de la plantilla de treballadors siguin persones amb vulnerabilitat i que, com a mínim, el 75% dels empleats siguin persones amb alguna discapacitat reconeguda.
Així ho preveu el Reglament de l’ocupació aprovat dimecres passat per l’executiu, que desenvolupa la Llei d’ocupació aprovada el gener del 2019, que estableix també que el titular de l’Esolab sigui una entitat andorrana, pública o privada, sense ànim de lucre i que signi amb el Govern un contracte de col·laboració en què es concretin els objectius, mitjans i les regles que garanteixin el finançament del projecte o la col·laboració.
En aquest sentit, les empreses d’inclusió sociolaboral han d’acreditar un enfocament econòmic i social i coordinar-se amb els ministeris competents en matèria d’ocupació i d’afers socials; innovar, a partir de proves pilot, en el desplegament de nous enfocaments en l’ocupació de treballadors en situació de vulnerabilitat o amb discapacitat; facilitar suport específic als treballadors en aquesta situació per promoure l’assoliment del projecte professional; cooperar activament amb el Servei d’Ocupació (SOA) i amb altres agents d’inclusió, formació i econòmics a la vegada que potenciar vincles amb altres empreses d’inclusió sociolaboral.
El reglament fixa també els requisits específics que han de complir les persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat per treballar en una Esolab. Així, han de tenir com a mínim 16 anys i acreditar la condició de persona amb discapacitat reconeguda per la Conava o un informe de vulnerabilitat, han d’haver estat orientats pel Servei d’Ocupació per formar part d’un programa d’inclusió sociolaboral, tenir dificultats per accedir al mercat de treball ordinari o mantenir-se i subscriure un contracte d’inclusió sociolaboral.
Amb relació a les ajudes o subvencions, les Esolab podran accedir a les mateixes que qualsevol empresa que ocupi persones amb discapacitat reconeguda, si bé el reglament en preveu dues d’específiques. D’una banda, una ajuda per impulsar la igualtat en l’ocupació de treballadors amb discapacitat, ajut global que va en funció del nombre de persones amb discapacitat ocupades, i, d’altra banda, una ajuda per al suport i acompanyament en el lloc de treball.
D’altra banda, el reglament, que estableix tota la cartera de serveis que s’han d’oferir des del Servei d’Ocupació, fixa també els requisits que han d’acomplir les entitats i empreses que pretenguin prestar serveis d’ocupació o col·laborar amb el SOA, en el cas que aquest, com obria la porta la llei, opti per no prestar directament el servei i fer-ho per un tercer. 
Així, caldrà que aquestes entitats –empreses de formació i d’intermediació laboral i agències de selecció i recol·locació, entre d’altres– s’acreditin prèviament per poder optar a prestar aquests serveis, una acreditació que tindrà vigència per dos anys després dels quals serà necessari presentar una nova sol·licitud. Les empreses que ja estan operant es consideren autoritzades tot i que el reglament els atorga un termini d’un any per regularitzar l’autorització.

Esolab
vulnerabilitat
persones
80%
d'empleats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte