Diari digital d'Andorra Bondia

El cap de l’oposició acusa el Govern de tergiversar la funció del Consell General


Escrit per: 
Redacció

El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va afirmar dilluns que des de l’executiu “estan tergiversant la funció pròpia del Consell General”, en referència a la proposta que el cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, va fer als grups parlamentaris per abordar la reforma de la funció pública.

Gabriel va argumentar que la participació a la taula de treball de la funció pública correspon “al Govern i als grups que li donen suport” i va afegir que “no és a nosaltres a qui ens pertoca anar-hi”.
Així, el cap de l’oposició va assegurar que el grup reformista està “predisposat a consensuar les propostes legislatives dins del Consell General, tant si s’ha arribat a un acord en aquesta taula com si no”. Sobre aquesta qüestió, Gabriel va afirmar que “la nostra participació en temes d’Estat està contrastada”, amb fets com el suport a la Llei d’intercanvi d’informació fiscal o a la Llei d’obertura bancària o el treball fet per a les lleis fiscals i la signatura per a l’espai comú europeu.
El màxim responsable del grup reformista va posar en dubte que aquesta taula ”pugui funcionar” donada la seva dimensió i la manca de mecanismes per solucionar possibles litigis. Així mateix, Gabriel va recriminar a l’executiu que abans de començar la taula de diàleg no hagi aclarit alguns punts, com ara “si es pretén externalitzar serveis de les administracions, si vol reduir els departaments actuals sense mobilitzar el personal o si es vol mancomunar serveis amb comuns”. Sobre aquesta qüestió, el cap de l’oposició va demanar a l’executiu que els expliqui “què vol fer i com ho vol fer”.
D’altra banda, Gabriel va lamentar que el Govern hagi plantejat un calendari de reunions fins al desembre, quan encara no ha arribat a un pacte que garanteixi la continuïtat de la legislatura. En aquest sentit, el cap de l’oposició va opinar que com a molt tard “caldria saber si hi ha estabilitat pressupostària” quan s’acabi el tràmit parlamentari, a finals d’octubre.
El president del grup parlamentari reformista també va aprofitar la compareixença d’ahir per retreure al Govern diverses actuacions: que mantingui el tancament de vuit diumenges a la tarda en el decret d’horaris comercials; que no hagi desplegat la Llei de llibertat sindical ni el Codi de relacions laborals; que hagi adoptat acords unilaterals per aturar el vial de Sant Julià; que no hagi negociat amb els propietaris de locals comercials buits o que hagi decidit “pagar als professors sense lloc fix i després fer una taula de diàleg per buscar austeritat”, entre d’altres.

proposta amb deu iniciatives
El president del grup parlamentari reformista va proposar ahir que es tiri endavant una llista de deu iniciatives, per “fer front a la realitat immediata”, dirigides a reactivar l’economia mitjançant la potenciació de l’activitat empresarial i de les relacions internacionals, per exemple. En aquest sentit, Gabriel va exigir al Govern “que actuï més enllà de les taules de diàleg i prengui decisions executives per assegurar el progrés, com s’ha fet a tots els llocs del món”.   
Els reformistes van proposar que es treballi per facilitar les residències passives, per fomentar l’obertura de nous negocis o per elaborar una llei del joc i una normativa d’obertura d’inversions immobiliàries a l’estranger. Així mateix, Gabriel va assenyalar la necessitat d’“arribar a acords amb empreses privades per ajudar la gent que es quedi sense feina”.
En l’àmbit internacional, els reformistes aposten per restablir el cos diplomàtic enllaçant amb turisme i economia, obrir relacions amb països que estiguin en creixement, crear paquets turístics amb sinergies amb els països veïns i establir relacions amb empresaris d’innovació i recerca. Finalment, la llista enunciada ahir per Gabriel proposa treballar perquè Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), en col·laboració amb el Govern, pugui atraure projectes empresarials que aportin valor afegit.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte