Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

El cartró de tabac no podrà costar menys de 24,95 euros


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els productes tabaquers que fins ara es podien trobar al mercat a un preu més baix s’apujaran uns cinc euros arran de l’aprovació dels preus mínims de venda al públic. Així, si actualment es comercialitzava un cartró a uns 20 euros, amb el nou llistat aquest producte passarà a costar 24,95 euros. Tot i aquest increment, el ministre portaveu, Eric Jover, va destacar que a l’hora de fixar els preus s’ha establert un diferencial mitjà del 30% amb Espanya, que és el país veí amb uns preus més baixos.

Aquests preus mínims han estat consensuats al si de la comissió consultiva que es va crear a tal efecte i que està formada per representants dels fabricants, els comerciants de tabac i el Govern. Aquest treball s’ha realitzat durant els darrers mesos i ha permès recollir el llistat de preus aportats pel sector i també l’harmonització respecte als diferencials de preus segons categories. Jover va indicar que s’ha establert el preu mínim de més de 1.700 referències.
La implantació dels preus mínims ha de garantir l’estabilitat dels preus del tabac, ha d’evitar rebaixes exagerades d’aquests que afectin els marges dels comerços, una situació que s’estava donant actualment, i s’aposta pel consum responsable. Així mateix, el ministre portaveu va destacar que aquesta és una mesura que s’emmarca en les accions impulsades pel Govern en la lluita contra el contraban.
Quant al control d’aquests preus mínims, Jover va dir que el propi sector serà qui assegurarà que es respectin tot i que va recordar que l’executiu té mecanismes d’inspecció de comerç per detectar possibles incompliments de la normativa.
El ministre portaveu també es va referir a la demanda de la Unió de comerciants andorrans del tabac de garantir un marge del 20% en els productes tabaquers. Jover va apuntar que aquesta és una qüestió que han de negociar els comerciants i els fabricants. A més va indicar que l’edicte de preus mínims donarà comoditat als comerciants perquè evitarà la lluita per qui ven al preu més baix, ja que fins ara el negoci es feia en funció del volum.

Les rebaixes d’hivern començaran el 20 de desembre
El Govern ha aprovat el calendari de rebaixes d’hivern i l’establiment d’un període de rebaixes privades per a la temporada 2019-2020. El decret fixa que el període de rebaixes per la temporada d’hivern s’inicia el 20 de desembre del 2019 i s’acaba l’1 de març del 2020. La venda en rebaixes privades s’estableix en el període comprès entre el 13 i el 19 de desembre del 2019. Els comerços dedicats a la venda d’articles i material d’esports d’hivern (esquí) únicament poden vendre en rebaixes per a la temporada d’hivern 2019-2020 durant el període comprès entre el 17 de febrer i el 26 d’abril del 2020. El període de rebaixes s’ha establert responent al Pla estratègic del turisme de compres, que determina la necessitat de regular els períodes de rebaixes per tal d’assolir més qualitat com a destinació de compres, i després de consultar prèviament al sector i les associacions per tal de fixar les dates. Cada comerciant és lliure d’efectuar o no la venda en rebaixes, tot i que si decideix dur-la a terme ho ha de fer tenint en compte la normativa vigent.

77.000 € per a la redacció dels treballs a la Portalada
El Govern va adjudicar la redacció del projecte i direcció facultativa dels treballs de protecció enfront del risc de caiguda de blocs rocosos a la CG-1, a la zona de la Portalada. Els treballs aniran a càrrec de l’empresa Agrupació Suport-EC / Euroconsult, tindran un cost de 77.000 euros i tindran una durada de dos mesos. La licitació es va fer per concurs públic urgent. Aquesta adjudicació és la fase prèvia a la licitació de les obres definitives que s’han de fer a la zona. Les mesures han de donar continuïtat als elements de protecció que s’hi van instal·lar temporalment després del despreniment rocós i garantir la seguretat dels vianants i vehicles en el tram afectat. Per altra banda, el ministre portaveu, Eric Jover, es va referir a les competències comunals sobre urbanisme després que l’oposició alertés que les corporacions no tenen els mitjans per evitar els riscos naturals. Jover creu que en lloc de debatre en qui ha de recaure la competència el que cal és afavorir la coordinació entre institucions per evitar aquests riscos.

cartró de tabac cost
24
95 euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte