Diari digital d'Andorra Bondia
Els cònsols van celebrar la reunió mensual a Cal Pal de la Cortinada, ahir.
Els cònsols van celebrar la reunió mensual a Cal Pal de la Cortinada, ahir.

El cens per ADN s’aplicarà a l’octubre i els comuns subvencionaran l’anàlisi


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Comú d'Ordino

“El projecte de cens caní per ADN està veient la seva fi.” Així ho va anunciar la cònsol menor de la Massana, Olga Molné, que juntament amb el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va actuar de portaveu de la reunió de cònsols celebrada ahir a Cal Pal de la Cortinada. Els comuns van donar una nova data per a la posada en marxa d’aquesta iniciativa que ha de permetre localitzar els amos dels gossos que no recullin els excrements. Serà a partir del mes d’octubre d’aquest any, tot i que s’ha previst una moratòria de sis mesos abans de començar a sancionar els infractors.

Així, Mortés va indicar que a l’octubre s’avisarà els propietaris de gossos perquè durant aquest període de temps facin les analítiques i registrin els animals al cens. El preu de l’analítica serà de 38 euros per gos i serà assumit pels comuns. En canvi, el cost de les anàlisis de les femtes que no es recullin (que servirà per determinar quin ha estat el propietari que no ha complert amb l’obligació d’arreplegar les tifes) es revertirà en l’amo de l’animal. Els cònsols van assegurar que ara per ara no s’han determinat les sancions que s’aplicaran en cada cas. Tampoc s’ha decidit si aquestes multes tindran el mateix preu a totes les parròquies, tot i que la intenció és homogeneïtzar-les, va destacar Mortés.
Els comuns ja van convocar un concurs públic d’àmbit internacional per adjudicar la contractació dels serveis de creació i gestió del cens caní mitjançant l’ús de perfils d’ADN, a finals de l’any passat. El concurs establia els serveis que haurà de realitzar l’empresa adjudicatària, que passen per la formació del personal vinculat al projecte, el subministrament del material de recollida de mostres als centres veterinaris privats i als laboratoris, la integració de les dades resultants a la base de dades del Registre d’Animals de Companyia o l’anàlisi de les mostres i la identificació de les correspondències i restitució dels resultats, entre altres serveis.
El projecte de cens caní per l’ADN és una iniciativa que es va posar a sobre de la taula l’any 2016 per part del Comú d’Escaldes-Engordany. La mesura havia de ser una via per localitzar els propietaris que no recullen els excrements dels gossos, tenint en compte que és molt difícil per als comuns enxampar-los in fraganti i poder-los sancionar per embrutar la via pública. En el procés iniciat fins ara, també ha calgut modificar el reglament de tinença d’animals.

S’incorpora a la Llei de finances comunals l’exempció de l’església de pagar impostos i taxes

La modificació de la Llei de finances comunals impulsada per les corporacions incorporarà les entitats exemptes de pagar taxes i impostos comunals, entre les quals es troba l’església a més dels coprínceps, el Consell General, el Govern, els comuns, i els quarts. Això vol dir que aquestes institucions no han d’assumir impostos com ara el permís d’obra, per exemple. Segons va explicar la cònsol menor massanenca, Olga Molné, aquesta és una pràctica que ja es porta a terme a hores d’ara, ja que en cada llei que s’aprova es preveu l’exempció del pagament d’impostos i taxes per a aquestes entitats. Això ja no serà necessari un cop entri en vigor la modificació de la Llei de finances comunals. 
A banda, el text en el qual treballen els comuns també inclou l’exempció de determinades taxes a algunes institucions per tal de donar resposta als acords institucionals que s’han anat prenent i s’hi preveu la possibilitat de pagar les taxes i impostos el temps proporcional que s’ha viscut en una parròquia en el cas que en el transcurs de l’any es canviï la residència a una altra parròquia. A l’últim, es milloren les definicions dels impostos perquè no hi hagi ambigüitats i s’eliminarà el topall màxim de l’impost de radicació. Amb relació a aquest darrer, a hores d’ara hi ha un límit màxim que és de 300.000 euros. Aquest topall, però, ha deixat de tenir sentit a hores d’ara, ja que actualment es poden fer deduccions, van argumentar els cònsols. Cal recordar que amb els canvis s’ampliaran els àmbits en què els comuns poden aplicar bonificacions, que avui estan molt acotats. Una de les vies que s’obrirà, per exemple, serà l’exoneració de tributs per afavorir la posada de més pisos de lloguer al mercat.
La modificació de la Llei de finances comunals s’ha impulsat a iniciativa de les corporacions i ha de permetre adequar aquest text a les noves lleis i normatives que s’han aprovat els darrers anys (com la Llei de bases de l’ordenament tributari, la Llei de competències o la Llei de finances públiques). La intenció dels cònsols és entrar a tràmit parlamentari la llei de cara al mes de juliol. Segons va explicar la cònsol menor de la Massana, l’objectiu amb què treballen els comuns és que el desembre del 2019 ja pogués ser aprovada pel Consell General.

reunió de cònsols
Comú
comuns
gossos
ADN
llei de finances comunals
pedra seca
Patrimoni
Comentaris: 3

Comentaris

Bueno, bueno... Y que pasa con la gente de fuera que vienen con perros??? Ahora mismo en el Tarter por ejemplo está todo limpio pero si llega la temporada de esquí parece un campo de minas. Entonces me pregunto para qué sirve esta medida si quien incumple las normas son en el 99% los de fuera. Estos se quedan impune o se hará al entrar por la frontera un análisis de ADN express. Ufffff
I per quin motiu l'església esta exempta d'impostos??
Val que ho facin amb les femtes de gos, però que també ho facin amb les ampolles de plàstic, colilles i demés que deixen els porcs dels habitants! La merda encara es orgànica...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic