Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

El 'coliving' i el visat d'emprenedor al projecte de llei d'economia digital


Escrit per: 
Agències / Foto: E. C.

El projecte de llei d'economia digital, emprenedoria i innovació presentat aquest dimecres pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, dibuixarà els marcs legals de les noves tendències laborals que estan apareixent al país. L'objectiu principal d'aquesta llei, segons Gallardo, és ajudar en la diversificació de l'economia del Principat i establir els marcs legals de tendències laborals que el teixit empresarial demanda. Entre altres conceptes, es definirà l'estructura legislativa del 'coliving', "un tipus d'habitatge pensat per al professional o estudiant que es desplaça temporalment en un lloc i que, per la tipologia de feina, prefereix un tipus d'allotjament compartit", ha definit el ministre. Segons Gallardo, s'ha de "regular qui pot oferir un 'coliving', com ha de ser... hem de definir què ha de contenir un 'coworking' o un 'coliving'". La futura llei també parla dels anomenats 'nòmades digitals' o crea la figura del "visat d'emprenedor", amb el qual "es definiran quins són els perfils que s'hi podran acollir; persones que han de voler desenvolupar a Andorra projectes d'alt valor digital i amb un component innovador". En aquest sentit, ha aclarit que aquest permís de treball i residència "no està destinat a 'youtubers' o gestors de xarxes socials, sinó persones amb projectes que tinguin un alt component de valor digital que reverteixi al país".

Gallardo ha assegurat que durant l'elaboració del text no s'ha trobat "un referent d'economia digital d'aquestes característiques d'una manera tan àmplia i tan concreta, que emanen de la realitat que està vivint el país, amb molt moviment emprenedor i projectes amb possibilitat de ser palanca de diversificació econòmica". El text, "pioner" a la regió, "servirà per posicionar-nos com un país que aposta per la innovació tecnològica i l'economia digital", ha remarcat. El ministre ha insistit a definir la llei com "el paraigua dels diferents sectors digitals que ens han de permetre la diversificació de l'activitat econòmica del país i pot fer-se servir per temes 'e-sports', 'blockchain', la biotecnologia... sectors amb components digitals importants". Un cop s'aprovi la llei, haurem després de desplegar els reglaments que reforçaran aquesta seguretat legislativa.

Durant la seva compareixença al Consell General, el màxim representant de la cartera d'economia ha admès que el desplegament d'aquesta llei pretén "generar el marc legal adequat per retenir i captar el talent, i fins i tot recuperar el que va marxar d'Andorra". El projecte de llei està format per onze apartats que pretenen assentar les bases legals de tipologies digitals en ple creixement, com les incubadores i acceleradores d'empreses o els clústers. "Els emprenedors que tinguin un projecte en fase d'incubació o acceleració tindran les garanties que els serveis als quals s'acollin, gaudiran de tota la legalitat", ha explicat Gallardo. D'aquesta manera, es vol estimular la creació de noves empreses i "establir qui pot fer que". En la mateixa línia, també s'amplia el concepte de 'living lab', que Andorra fa temps que desenvolupa, i es crea la "zona econòmica especial", per potenciar la concentració d'activitat de certs sectors digitals especialitzats. Altres apartats de la futura llei tipifiquen les plataformes de finançament o 'crowdfunding' i es defineix la normativa del teletreball, que marcarà els horaris, l'assimilació de les despeses, el dret a revertir l'estatus del teletreballador... Per últim, també es tracta l'accés a dades i informació, amb la "voluntat d'alinear-nos amb els criteris de la Unió Europea per fomentar els nous sectors de l'economia digital i la intel·ligència artificial" i es crearà el marc legal perquè les empreses tecnològiques puguin provar prototips de productes al país abans de llençar-los al mercat de manera definitiva. "Aquest sistema, que ja està desenvolupat a altres països del món, permetran als emprenedors a analitzar les fortaleses i debilitats dels seus projectes en un entorn de proves controlat".

Per acabar la seva compareixença, Gallardo ha aprofitat per presentar l’estratègia d’innovació i emprenedoria d’Andorra, que insisteix en el procés de digitalització del teixit empresarial i del sector públic.

llei d’economia digital
emprenedoria
innovacio
marc legal
tendències
coliving
nòmades

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

El ´coliving´existeix a Andorra des de fa mil anys, no inventen res de nou. Amb aquests lloguers de bogeria que es creuen que fan els que venen a treballar a Andorra per sous de 1200€ que es el que ofereixen. Pioners...au va! Haurien de fer un enquiesta de quanta gent comparteis pis abans de penjar-se la medalla...Viviu a una bombolla que un dia us estallarà en la cara!
Jo coneixo a més d'un que fa "coliving" fa anys... deixeu-vos paraules i obriu els ulls que ja gent "ttreballdora" del país està ofegada i molts marxen. Hem demano si seran els nòmades o youtubers els que vagin a treballar als supers, restaurants etc quan ja no quedi ningú...la vida real no digital senyors!!
Us ompliu la boca amb la paraula emprenedors després de com heu tractat als autònoms del país. Us enfoqueu a atrau-re gent i després als que ja hi son els ignoreu. Ja no parlo de les contratacions a empreses der fora per sobre de les d'Andorra, inclús tan sols per fer enquestes com les del CRES (tinc un conegut al que li han trucat des d'Espanya per aquestes enquestes). Molt fort!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte