Diari digital d'Andorra Bondia
El cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, durant el consell de Comú d’ahir.
El cònsol de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, durant el consell de Comú d’ahir.

El Comú aprova un pressupost de 20 milions i en preveu 4,5 d’inversió


Escrit per: 
Agències / Foto: M.M.

Un cop més, i com ja és habitual, el Comú de Sant Julià  de Lòria ha tancat els comptes del 2018 passats molts mesos des de finals d’any i ha aprovat els d’aquest 2019 quan gairebé ja estem a la meitat de l’any. Un fet que va denunciar ahir en la sessió del consell de comú la minoria i que, entre d’altres, van portar-la a votar en contra del pressupost 2019 i abstenir-se en els comptes del 2018. 
Pel que fa al primer, es tracta d’un pressupost equilibrat de 19.827.002 euros. En les partides d’ingressos els que més incrementen són els capítols de taxes i altres ingressos, que passen dels 2,6 milions l’any passat als 4.044.987 euros per aquest any, fruit que es preveuen més diners provinents de la construcció i de l’atorgament de llicències urbanístiques. També es preveu recaptar més a través dels impostos directes, on es passa dels 2.424.858 als 2.785.000 euros aquest 2019 i l’increment d’un 20% dels impostos indirectes respecte al pressupostat l’any passat.
En l’apartat de despeses, el que més augmenta és la inversió real, que passa dels 1,1 milions d’euros als 4,5 milions d’euros que s’invertirien en vehicles, arreglar vies urbanes, separatives d’aigües, l’adequació del passeig pel riu Valira, i d’altres. També pugen de manera molt similar els actius financers, que passen d’1,6 milions d’euros a  4,3, dels quals un milió es destinarà a Camprabassa, la societat explotadora de Naturlàndia, i 2,7 milions per a la nova societat que explotarà la futura tirolina i les possibles activitats aquàtiques que es facin al riu, així com la previsió de la construcció del pàrquing sota el nou vial. 
El conseller d’Unió Laurediana Joan Albert Farré va qualificar el pressupost “d’atrevit, preocupant i de màxims”. Farré va defensar que en base a les grans inversions que es preveuen i la demanda de diners als bancs, dibuixaria un “gran augment del deute” que “no s’entén tenint en compte que a l’any li queden sis mesos”. Segons va explicar el conseller i es reflecteix en el marc pressupostari, el deute acumulat de la parròquia se situaria novament al voltant dels 23 milions d’euros, mentre que en el tancament del 2018 es devien prop de 15 milions d’euros.
El cònsol major, Josep Miquel Vila, va contradir les afirmacions de Farré i va defensar que malgrat estar pressupostades un gran nombre d’inversions reals “no es podran realitzar totes”, però s’estima més posar-les al pressupost per després no haver de demanar un crèdit extraordinari. Per això, va assegurar que es liquidarà el pressupost d’aquest 2019 amb un deute acumulat d’entre 16 i 15 milions d’euros. “Els números no són el seu fort –referint-se a la minoria–, els informes que tenim no són els mateixos”, va etzibar, i va puntualitzar que si es fessin totes les inversions previstes el deute pujaria fins als 18 milions d’euros i no fins als 23 com denuncia la minoria. A més, va destacar el cònsol, es tracta d’uns comptes que han estat validats pel Tribunal de Comptes.
D’altra banda, i amb l’abstenció de l’oposició argumentant la pèrdua de capacitat per retornar endeutament, la corporació va aprovar la liquidació del pressupost 2018, exercici que es va tancar amb un superàvit d’1,5 milions d’euros després de liquidar 13,7 milions d’euros d’ingressos i unes despeses de 12,2 milions.
En les declaracions posteriors a la sessió del consell de comú, el cònsol va confirmar que ja tenen a punt de tancar l’empresa inversora, que aportarà el 30% dels 5,5 milions inicials per construir una nova tirolina a Naturlàndia. La inversió privada, de la qual no va voler revelar el nom tot i que sí va avançar que és de Sant Julià, formarà part de la societat que es reactivarà per fer realitat el nou giny a l’ecoparc, Societat de Promoció Turística i Econòmica de Sant Julià de Lòria. Vila va explicar que la presentació oficial i la presentació del projecte de construcció de la tirolina tindrà lloc, segurament, aquest juny o juliol, tot i que no va voler plantejar-se cap calendari. “Esperem que surti la societat, de moment és agosarat posar calendari; el que no farem és anar més ràpid del compte, no forçaré per tenir-ho acabat durant el meu mandat, i si és així, qui vingui ja decidirà”, va deixar clar Vila. El cònsol va confirmar que la societat explotadora de la tirolina llençarà 10.000 accions a 550 euros i que les podrà comprar tothom.
El cònsol va informar també que s’està en espera del tercer informe que validi de manera definitiva les activitats aquàtiques al Valira. Vila va recordar que els dos primers informes que es va encomanar apunten que el ràfting es pot fer els mesos de maig i juny pel desgel i l’increment del cabal del riu, però juliol i agost no n’hi ha prou. Per això, ara, el tercer informe estudia com s’hauria d’adequar el riu perquè durant els mesos de juliol i agost es fessin activitats amb canoes.

Comú
aprova
pressupost
20 milions
d'inversió
preveu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte