Diari digital d'Andorra Bondia
Una reunió anterior del consell del comú.
Una reunió anterior del consell del comú.

El comú aprova un pressupost de 35 milions amb un 73% més d’inversió


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

El comú d’Encamp va aprovar ahir, amb l’abstenció de Ld’A i PS+Independents, el pressupost per al 2019 per un valor de 35 milions d’euros, en el qual destaquen els 11.266.214,95 euros d’inversió, un 73% més respecte a l’any anterior. És “la xifra més important que aprovarem”, segons va dir el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres, i que es deu a les despeses plurianuals de cinc projectes, com són l’escola bressol del Pas de la Casa, la remodelació del centre del Pas, la fase 3 de l’itinerari cultural, la neteja del subsòl de l’església de Sant Pere del Pas de la Casa i la remodelació de les avingudes de Joan Martí i François Mitterrand. En total, les obres sumen un cost de 5 milions d’euros.

Al seu torn, disminueixen un 4,85% els diners destinats al manteniment del Funicamp gràcies a l’acord d’inversió amb Saetde i les transferències de capital, a causa del reajustament del Govern amb els comuns per l’aprovació de la Llei de competències i transferències. L’endeutament de la parròquia per l’any vinent també augmenta, passant de 3.061.336,62 a 7.303.612,99, és a dir, un 138% més, donat que la corporació ha demanat un nou préstec per fer front a despeses previstes.

Pel que fa a l’endeutament general, a finals del 2018 se situa en un 62%, al voltant dels 16 milions d’euros. Aquesta xifra augmentarà de cara al 2019 perquè la corporació demanarà un préstec de 7 milions d’euros “perquè el volum d’inversions és molt gran i per fer front i equilibrar els pressupostos”, va explicar el cònsol, que també va advertir que un cop acabi l’any i depenent de l’estat de les finances es decidirà si es demana el préstec per aquesta xifra o una de més baixa. De cara al final del mandat el comú assumirà un endeutament “d’entre el 70 i el 75%, la qual cosa vol dir que estarem al voltant dels 19 milions”.

A la votació del pressupost s’han abstingut els grups minoritaris de L’A i PS+Independents, ja que, en no tenir un paper actiu en l’elaboració dels comptes, han cregut que no podien donar el seu vot favorable. “És un pressupost continuista”, han declarat des de L’A, mentre que PS+I ha afirmat que “no és un pressupost elevat i dona continuïtat a les obres”.

Durant la sessió del consell de comú també s’han aprovat diverses adjudicacions, com la remodelació del carrer de la Calzinera, per un valor de 220.832 €, l’adequació de les sortides d’emergència de casa comuna, per 340.000 €, i la remodelació de la passarel·la del Complex esportiu del Pas de la Casa, amb un cost de 480.000 €.

El cònsol major de la parròquia també va anunciar l’increment del 2,6% dels preus públics per al 2019, en funció de l’IPC del 2018. Pel que fa a les taxes, el comú també incrementarà la majoria un 2,6%, a excepció d’algunes, com la taxa de cadastre, que “a Encamp és una de les més altes del país i per tant no hem cregut necessari augmentar-la”, va explicar Torres.

Aprovat el Pla de dinamització econòmica

Els consellers van aprovar el nou Pla director de dinamització econòmica d’Encamp durant la sessió del consell, un treball que marcarà els eixos a seguir en els propers anys per revitalitzar la parròquia i que tots els grups polítics es van comprometre a tirar endavant independentment del color que guanyi les pròximes eleccions comunals. L’objectiu del Pla era elaborar una anàlisi i una diagnosi de la situació actual de la parròquia per orientar actuacions i, alhora, ser una eina clau en la presa de decisions. L’estudi ha dividit la parròquia en dos eixos d’actuació. Per una banda, Encamp, on es potenciarà l’entorn residencial, amb un pla d’embelliment i d’habitatge, s’ordenarà el paisatge i es revaloritzaran els nuclis antics. Per altra banda, el Pas de la Casa, on també es busca reordenar el paisatge i, a més, millorar la seva imatge a nivell turístic i de la ciutadania.

Comú
aprova
pressupost
milions
inversió

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte