Diari digital d'Andorra Bondia
Asensio, Matarrodona i Núñez i membres de la junta del Sitca van comparèixer per valorar l’anul·lació de la rebaixa del GAdA, ahir.
Asensio, Matarrodona i Núñez i membres de la junta del Sitca van comparèixer per valorar l’anul·lació de la rebaixa del GAdA, ahir.

El comú començarà a pagar la part consolidada del GAdA aquest mes


Escrit per: 
Redacció / Agències / Foto: M.P.

El comú d’Andorra la Vella començarà a fer efectiu el complement salarial del GAdA aquest mes. Així ho va anunciar la cònsol major, Conxita Marsol, després de la sessió del consell del comú que va tenir lloc ahir. Marsol va valorar de manera positiva, en nom del grup de la majoria comunal, la sentència del Tribunal Superior que determina que el comú no va executar correctament la sentència del GAdA el novembre del 2015. Això implica que a partir del gener del 2019, el personal del Comú afectat per la rebaixa generalitzada del 10% de la nota del GAdA en el període 2008-2009 veurà regularitzada la nòmina cada mes amb l’increment del complement que van deixar de percebre. La rebaixa aplicada en la nota del complement salarial corresponent al període 2008-2009, acordada per la Junta de Govern l’octubre del 2010, afecta 114 treballadors. La disminució del 10% de la nota del GAdA va implicar que la gran majoria d’aquests funcionaris no haguessin pogut ascendir en la banda salarial de la seva categoria. L’estimació del total dels complements salarials que s’han deixat de percebre entre el 2008 i l’actualitat s’està acabant de calcular. La cònsol va afirmar que la corporació executarà la sentència d’acord amb l’aute del Tribunal Superior, i per tant farà efectius els imports que corresponen als funcionaris. A partir d’ara, es pactarà amb el Sindicat de Treballadors del Comú d’Andorra la Vella (SITCA) com es durà a terme el pagament de les quantitats endarrerides i que la cònsol major es va comprometre a satisfer en campanya electoral. Un cop va accedir al comú el 2016, i després de comprovar que la sentència s’havia executat per part de l’anterior corporació, Marsol va explicar que havien de ser els tribunals els que aclarissin si l’any 2015 s’havia executat correctament la sentència. En aquest sentit, ahir va recordar que s’ha anat fins a la darrera instància ordinària “per responsabilitat i perquè afecta la gestió de diners públics”.
Per la seva banda, el conseller de Cd’I + Liberals Jordi Minguillón va destacar que en el seu moment, quan ell formava part de la majoria, es van encarregar un seguit d’informes que deien que l’aplicació havia de ser la que van decidir i també va recordar que la rebaixa del GAdA ja venia de l’anterior mandat comunal. “Jo la vaig heretar”, va dir, afegint que la decisió que van prendre quant a l’aplicació “no te la treus de la màniga”, sinó que es va fer en base a uns estudis. Ara, va afegir, caldrà veure com s’aplica aquesta darrera sentència i com es fixa la quantitat final a satisfer, ja que el sindicat farà una proposta de “màxims” i suposa que la del comú no serà “tant de màxims”. També ha manifestat que entén que s’hagin esgotat les vies judicials per “lleialtat” a la institució pública. 
De la seva banda, la consellera de PS+I Dolors Carmona va destacar que ha estat “un desencert haver arribat a aquesta situació”, ja que veient les sentències anteriors i també d’altres relacionades amb aquesta gestió de l’acompliment, consideren que no calia que el comú fes recursos i ha incidit que el que cal és un sistema que vagi en la línia de generar “bon ambient” laboral i eficiència, de tal manera que en surtin beneficiats tant els treballadors com els ciutadans. “El que volen els afiliats és que es pagui al més aviat possible.” D’aquesta manera es va pronunciar la presidenta del Sitca, Emi Matarrodona, pel que fa a  l’aplicació del GAdA en una compareixença prèvia al consell del comú. De fet, Matarrodona ja havia pronosticat que no creia  que la cònsol posés cap inconvenient en l’aplicació de la sentència perquè es tracta d’una “resolució indiscutible”. 
 Cristian Asensio, que era president del sindicat quan es va engegar el procés per recórrer la no-aplicació del GAdA, va afirmar que finalment “estem contents que la justícia ens hagi donat la raó”. També va voler remarcar que la perseverança del sindicat en aquest procés mostra que està “viu” i que “si ens unim tots i fem força, les coses s’aconsegueixen”. En aquest sentit, va recordar la concentració del 17 de desembre passat, que va aplegar més d’un miler de persones, “una cosa mai vista al país”. Matarrodona va qualificar el procés d’aquests vuit anys de  “feixuc, llarg i costós”, i va insistir que si la justícia els ha donat la raó és perquè hi havia “un argument sòlid”. Va afegir que tot plegat ha de servir d’experiència: “si el sindicat hagués defallit avui no seríem aquí per donar aquesta notícia”. També va remarcar que “és important que la gent no defalleixi tot i que de vegades la justícia és massa lenta”, i va manifestar que la sentència “és un toc d’atenció pel que respecta a les decisions polítiques”.  
Asensio va emfatitzar que “s’ha de mirar cas per cas” i s’ha de tenir en compte que en aquest temps hi ha gent que s’ha jubilat o ha marxat i que les afectacions no són només econòmiques, també n’hi ha que tenen a veure amb els punts de la bossa, com va recordar Jesús Núñez, que va ser president del Sitca després d’Asensio.

 

gada
part
consolidada
pagar
més
Comú
començarà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte