Diari digital d'Andorra Bondia

El Comú crea la comissió de patrimoni cultural per ajudar a la rehabilitació


Escrit per: 
M. S. C.

El Comú d’Encamp facilitarà la rehabilitació dels edificis catalogats al Pla d’urbanisme de la parròquia (POUP) amb la creació de la comissió consultiva de Patrimoni Cultural, un ens format per la corporació, arquitectes i propietaris.

El cònsol major, Miquel Alís, ha exposat que aquests immobles estan ocupats per famílies que viuen en condicions mínimes d’habitabilitat, en altres casos estan arrendats o fins i tot es fan servir per guardar-hi bestiar. Per aquest motiu, el Comú ha vist la necessitat de renovar aquest patrimoni donant la possibilitat als propietaris d’enderrocar parcialment o totalment les cases i tornar-les a construir seguint l’estil de l’entorn on es troben. Al mateix temps, s’oferirà la possibilitat d’apujar les edificacions, que majoritàriament tenen 1,80 metres d’alçada. Tot això serà regulat per la comissió consultiva de Patrimoni Cultural.
Alís ha remarctr que aquesta mesura també animarà la construcció, ja que aquestes edificacions es troben en sòl urbà consolidable i no cal desenvolupar cap pla parcial. En total hi ha una vuitantena de cases catalogades, sobretot bordes i habitatges unifamiliars. Al mateix temps, el Comú no descarta comprar-ne alguna, tal com va fer amb Casa Cristo, i destinar-la a un ús diferent. Alís també va animar els particulars a prendre iniciatives com la construcció d’un petit museu.

NOU ENLLAÇ AMB EL VIAL
Les obres per fer un nou enllaç entre la variant d’Encamp i el centre de la vila començaran a la tardor. El cònsol major de la parròquia ha assegurat que les negociacions amb els propietaris implicats van a bon ritme. Així, el 5 d’agost el Comú es tornarà a reunir amb el Govern i els veïns afectats per signar els convenis de cessió dels terrenys. En total hi ha 21 particulars que donaran de forma anticipada les parcel·les perquè l’executiu hi realitzi les obres. Aquestes cessions es tindran en compte quan es faci els vials d’aquesta unitat d’actuació.
El Consell General ja va donar el vistiplau al crèdit extraordinari necessari per desenvolupar les obres. De fet, aquesta era una vella demanda de la corporació, que reivindica la necessitat de disposar d’un carrer que permeti anar al centre del poble des del mig del vial, on es construirà una rotonda. Aquest enllaç s’acabarà al telecabina antic, a l’entrada de la vila. Alís ha remarcat que aquest projecte “serà molt bo per a Encamp perquè el poble no quedarà aïllat” i serà més fàcil per als turistes accedir al centre. Tot i que el termini d’execució previst és de tres anys, el mandatari comunal creu que podria estar enllestit abans perquè un tram ja està fet pel Comú.
El cònsol encampadà també ha informat que l’Associació de Bancs d’Andorra ha comunicat als comuns que, a partir d’ara, per a les noves línies de crèdit passaran d’aplicar l’euríbor més el 0,75% a l’euríbor més l’1,50%. Alís va lamentar aquesta decisió, que espera poder renegociar, i ha comentat que la qüestió es tractarà en la propera reunió de cònsols.
D’altra banda, el Comú d’Encamp també s’ha mostrat en desacord amb la proposta d’Ensisa, que pretén pagar segons els quilòmetres d’aparells que té al pla de les Pedres. Encamp, però, creu que aquesta és una zona estratègica de l’estació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte