Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del Consell de Comú de Canillo, ahir al matí.
Un moment de la sessió del Consell de Comú de Canillo, ahir al matí.

El Comú de Canillo deixarà d’ingressar més d’1,6 milions d’euros d’Ensisa


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Comú de Canillo

El Comú de Canillo preveu enguany una disminució d’ingressos de 4 milions d’euros, un 32% menys que el 2020. El gruix més important de transferències que es reduirà a causa de la crisi per la Covid són les que provenen d’Ensisa, ja que només aportarà 300.000 euros en comptes dels prop de 2 milions de l’exercici anterior, el que representa un 84% menys. Sobre les pèrdues d’Ensisa, el cònsol major de Canillo va declarar que “estem preocupats per l’economia turística de la parròquia”. La segona partida més afectada té a veure amb els ingressos procedents dels impostos de construcció, que es preveu que disminueixin un 67%. Les transferències del Govern també es redueixen un 10%.

Així les coses, la majoria ha presentat i aprovat aquest matí en la sessió extraordinària del Consell de Comú un pressupost “equilibrat” de 13.903.967 milions d’euros, que suposa una reducció d’1,80 milions d’euros (-11,5%) respecte de l’any passat. L’oposició hi ha votat en contra, tot i que la consellera d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, ha reconegut que és un “pressupost realista” i s’ha buscat el consens en algunes de les partides. Segons Camp, “hauríem esperat una abstenció”.

El nou pressupost compta amb 3,9 milions d’euros d’inversions, un 27,7% menys que l’any anterior. Així, destaquen diverses partides d’obres i millores en eixamplaments, renovació de carrers, carreteres i camins (2,2 milions); els entorns de la passarel·la tibetana (400.000 euros); el projecte de desplegament de Wi-Fi a diversos nuclis de població i punts turístics com el Roc del Quer (85.000 euros); els equipaments del Museu de la Moto i l’Espai Galobardes (50.000 euros) i la posada en marxa del transport a demanda, l’Uclic (150.000 euros). A més, per contribuir a pal·liar els efectes de la situació de crisi sanitària, les despeses de  funcionament baixaran un 9,8%.
Sobre les inversions, Cabot ha lamentat que “no són les nostres” perquè s’han deixat de banda la renovació de la xarxa d’aigua i de clavegueram, per exemple. A més, han tornat a mostrar el seu desacord amb els ponts tibetans. També consideren que les despeses de funcionament s’haurien d’haver reduït més. 

365.000 € per a despeses Covid i més ajuts a famílies i empreses 
“La situació encara és greu”. Per això cal continuar donant suport a famílies i empreses. Així ha tancat el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, el debat sobre la proposta d’utilització de 365.000 euros del fons de reserva del Comú per finançar la dotació de les despeses relacionades amb l’emergència sanitària. D’aquesta partida, 300.000 euros es destinaran a ajuts a la reactivació econòmica d’empreses i famílies; 40.000 a despeses de funcionament, com ara mascaretes o gel; i 25.000, al que anomenen inversions derivades de la situació generada per la Covid, com ara càmeres web, tablets o ordinadors per al treball telemàtic. En aquest punt, la consellera d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, ha mostrat “l’acord” de la seva formació destacant que la crisi “porta a la unitat i a intentar arribar a acords per superar les dificultats”.

Els dos consellers d’Objectiu Comú també han votat a favor de la nova ordinació d’ajudes comunals per la situació d’emergència sanitària. Uns ajuts que segueixen en la línia del que ja es va aprovar l’any passat “per continuar ajudant els més desafavorits segons les competències dels comuns”, ha explicat Camp. Així, el Consell de Comú ha aprovat una reducció del 50% de la taxa de foc i lloc, d’higiene i d’enllumenat per als assalariats amb ERTO o bé inscrits al Servei d’Ocupació amb posterioritat al dia 1 de gener de 2021, que el seu salari brut mensual mitjà dels darrers 12 mesos no superi els 2.500 euros i que no tinguin deutes amb les administracions públiques. En el cas dels autònoms i empresaris que hagin hagut de tancar o bé hagin tingut una afectació substancial als seus negocis, l’import de l’ajut és l’equivalent al 100% de l’impost de radicació i taxes d’higiene i enllumenat. 

Comú
Canillo
pressupost
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte