Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la sessió celebrada ahir a Canillo.
Un instant de la sessió celebrada ahir a Canillo.

El Comú de Canillo tanca l’exercici 2021 amb prop de 2,5 milions de superàvit


Escrit per: 
M.P / Foto: Comú de Canillo

La sessió de Consell de Comú que es va celebrar ahir a Canillo va servir per aprovar el tancament de comptes del 2021, que presenta un superàvit de 2.462.935 euros. El cònsol major va fer una valoració “positiva” del resultat obtingut, i va remarcar especialment el fet que s’havien pagat fins a 6,7 milions d’euros dels 7 que es van reconduir l’any passat i que aquest any tan sols se n’han reconduït 3.

El superàvit assolit s’explica perquè s’han liquidat 12.995.460 euros d’ingressos (el 93,4% del pressupostat) i 10.532.525 euros de despeses (73% del pressupostat). Entre els ingressos destaquen les transferències del Govern, que suposen un 49% del total, així com l’ITP, que el 2021 va sumar 1,5 milions d’euros, el doble del que s’havia previst. A més, l’impost de construcció suposa un 4% del total liquidat. Pel que fa a les despeses, s’han autoritzat fins a 3,6 milions dels 4,3 previstos per a inversió, tot i que només se n’han acabat liquidant 1,5 milions. Les principals inversions corresponen a l’aparcament de Ransol fase 2, la reforma de l’edifici del telecabina i el pont tibetà. A més, s’han autoritzat el 91,15 de les despeses de funcionament (7,2 milions) i s’han liquidat el 92% de les despeses de personal.

Pel que fa a l’endeutament, tenint en compte les societats participades (Ensisa, Nevasa i el Palau de Gel) havia passat d’11,6 milions el 2020 a 24,3%, el que el situava al 164%, quan el màxim permès per la llei és del 200%, a causa de l’increment de l’endeutament d’Ensisa per la crisi sanitària. Amb tot, gràcies al canvi aprovat en la Llei de finances comunals que permet deixar fora les societats participades, l’endeutament de la corporació es redueix i se situa en l’11%.

Camp va destacar que si el ritme de facturació es manté com aquests darrers mesos, Ensisa podria recuperar els nivells d’endeutament en un termini d’entre 3 i 4 anys. 

Des de la minoria d’Objectiu Comú, tot i admetre que no és un mal resultat, van assenyalar que els ingressos de la construcció “van salvant les arques comunals”, però que caldrà estar atents perquè “si davallen poden complicar la situació”, per la qual cosa van demanar “prudència i vigilància”.

Finalment, es va aprovar un préstec sindicat de 4,2 milions per cobrir les inversions al Palau de Gel. El tipus d’interès se situarà a euríbor+1,9% i la corporació podrà fer cancel·lació anticipada sense cost.

Festival d’arts escèniques per a les nits de principis d’agost

Canillo tindrà aquest estiu un nou esdeveniment cultural per ampliar l’oferta d’activitats, sobretot, en la franja nocturna. La proposta es va donar a conèixer ahir en el ple de la corporació i s’ha contractat de manera directa per un import de 100.000 euros.

Camp va deixar clar que es volia defugir dels esdeveniments merament musicals perquè ja són molt presents en l’oferta turística del país i per tant, s’ha apostat per les arts escèniques (teatre o projeccions amb llums). El cònsol va explicar que s’han inspirat en festivals que es fan a Edimburg o el Canadà i que són tot una referència, amb la participació de companyies petites. “La idea és fer-les venir i anar construint una oferta al llarg dels anys”, va exposar, deixant clar que és un projecte “de futur” i que cal pensar que a mitjà termini aportarà beneficis. “Aquest any és només un primer pas”, va afirmar, remarcant que és una proposta que “es fa poc al país i que crec que aportarà un element diferenciador per a Canillo”. La cita serà durant els 10 primers dies d’agost i si bé no va avançar noms d’artistes ni va concretar els espectacles adduint que encara no estaven contractats, va indicar que hi haurà una “oferta fixa” amb un parell d’activitats que es faran al llarg d’aquests dies i es completarà amb espectacles concretats que es programaran de manera puntual. El cònsol va apuntar que si funciona la voluntat seria allargar-lo més dient, no tant al juliol “perquè ja hi ha festes majors i el Cirque”, però potser sí algun cap de setmana de juny o de cara al setembre.

Per tal de poder fer front al cost de l’esdeveniment, es va aprovar un suplement de crèdit de 90.000 euros finançament amb diners d’altres partides. Els consellers de la minoria es van abstenir, apuntant que el cost era força important per només 10 dies, però van destacar que “feien un vot de confiança” a la majoria.

El Comú de Canillo tanca l’exercici 2021 amb prop de 2
5 milions de superàvit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte