Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú de la Massana preveu reduir el deute en 5,8 milions d’euros en quatre anys jurament Cristina Pérez directora medi ambient Massana
El Comú de la Massana preveu reduir el deute en 5,8 milions d’euros en quatre anys jurament Cristina Pérez directora medi ambient Massana

El Comú de la Massana preveu reduir el deute en 5,8 milions d’euros en quatre anys


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

D’acord amb les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, la coneguda com a regla d’or, el Comú de la Massana va aprovar ahir, amb l’abstenció del conseller de la minoria, Albert Esteve, el marc pressupostari per al mandat 2016-2019, que preveu una reducció del deute en 5,8 milions d’euros i una inversió de 6,4 milions els pròxims quatre exercicis.
En aquesta línia, el cònsol major i president de la comissió de Finances, David Baró, que va precisar que malgrat que l’executiu no ha publicat els objectius tal com preveu la llei el Comú sí que ha tramès els seus al Tribunal de Comptes, va incidir en la prudència en la projecció dels ingressos i en la continuïtat de la despesa, que farà que a final de mandat (2019) l’endeutament sigui de 8,5 milions d’euros, el 69,37% del límit màxim permès.
D’altra banda, la corporació va donar el vistiplau a la liquidació dels comptes de l’exercici 2015, que ja s’ha fet arribar al Tribunal de Comptes, any que s’ha tancat amb un superàvit d’1,3 milions d’euros gràcies a una execució del 94,02% de les despeses previstes i del 108,01% en l’apartat dels ingressos, principalment a causa de la recaptació obtinguda per l’impost de transmissió patrimonial (ITP), que ha estat 
d’1,4 milions d’euros.
En aquest sentit, Baró va remarcar que es considera una “xifra excepcional” ja que hi ha hagut moltes operacions però que no ha de ser constant els propers anys, de manera que, seguint els criteris de prudència, no s’ha utilitzat de referència per a l’elaboració del pressupost d’aquest 2016, que només preveu uns ingressos de 500.000 euros per l’ITP.
La liquidació pressupostària ha permès confirmar la tendència ja apuntada en les liquidacions trimestrals, de manera que el 2015 s’ha tancat amb un endeutament de 14,4 milions d’euros, dos milions menys que el deute que hi havia el 
31 de desembre del 2014, una xifra que equival al 119,22% del límit màxim permès per la llei. Així mateix, a final del 2015 la tresoreria del Comú era de gairebé 5 milions d’euros, una xifra que per Baró “és un bon punt de partida per afrontar aquest nou mandat amb garanties”.
El Comú, també amb l’abstenció del conseller de la minoria, va aprovar el pressupost per al 2016, que ja havia rebut el vistiplau de forma provisional el desembre passat, que ascendeix a 12.267.402 euros i que destina les principals partides d’inversió a eixamplaments de carreteres, a la xarxa d’aigües pluvials i residuals i a les urbanitzacions. Així mateix, es preveu destinar el 7% del pressupost a l’amortització de l’endeutament, que s’espera que a final d’any se situï en 13,6 milions d’euros.
Al final de la sessió, Esteve va explicar que compartia “la prudència” i les “previsions realistes” del marc pressupostari així com els retocs inclosos en el pressupost per al 2016, i va justificar l’abstenció en el fet que “no hi havia participat”. Així mateix, el conseller de la minoria va recordar el fet que s’hagi de destinar cada any 
1,5 milions a la recompra de les participacions preferents d’EMAP, fet que “condiciona la capacitat d’inversió del Comú”.
Per la seva part, Baró va incidir en l’encert de la política de contenció de la despesa seguida, que permet anar rebaixant el deute de la corporació i la vegada garantir les inversions que la parròquia necessita. 

Jurament de nous directors

Marc Juan i Cristina Pérez van prendre jurament ahir com a nous directors de Finances i Pressupost i del departament de Medi Ambient, Agricultura, Sostenibilitat i Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa, respectivament. El cònsol major massanenc, David Baró, va lloar la professionalitat de tots dos en les seves àrees respectives i, en nom de tota la corporació, els va encoratjar a “treballar amb tota la dedicació” i “sense perdre de vista que sou davant un gran projecte com és tirar endavant la parròquia”.

 

Massana
pressupost
marc pressupostari
liquidació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte