Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió del consell de comú de Sant Julià de Lòria d'avui.
Un moment de la sessió del consell de comú de Sant Julià de Lòria d'avui.

El Comú de Sant Julià torna a reclamar al Govern el manteniment de les carreteres secundàries


Escrit per: 
Agències / Foto: M. P.

Majoria i minoria de Sant Julià de Lòria han aprofitat la sessió ordinària del consell de comú d'aquest matí per fer una nova crida al Govern per tal que es posi mans a l'obra amb el manteniment de les carreteres secundàries, unes actuacions realment necessàries en alguns trams de la xarxa viària que han de servir per garantir la seguretat del trànsit i, especialment, el pas de ciclistes.

El cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha declarat que el nombre de trams en mal estat identificats "fan por", ja que en diversos punts es poden observar esquerdes a la carretera que fan perillós el trànsit de vehicles. "Són trams que entenem que caldria arreglar", ha dit, tot recordant que seria una bona acció per continuar posicionant el país com a territori ciclista tenint en compte que les carreteres secundàries són per alguns dels llocs on més es practica aquest esport.

La demanda ha sorgit arran de l'aprovació d'un suplement de crèdit per valor de 208.000 euros destinat a finançar els treballs d'emergència a la urbanització del Bedràs, on gràcies a uns treballs efectuats per la corporació s'ha detectat un "important" descalçament del mur de sosteniment de la via, el que està provocant danys a la calçada que podria desencadenar en un possible enfonsament de la carretera.

Sobre aquesta qüestió, el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, ha manifestat que "des de la minoria sempre hem considerat que cada euro destinat a la prevenció, són diners que 'a posteriori' ens estalviem en futures reparacions", per la qual cosa, des de l'oposició s'ha demanat al comú una actualització de l'estat de les carreteres i les vies secundàries de Sant Julià, així com de les vies urbanes i les urbanitzacions "entenent que això que ha succeït al Bedràs es pot repetir en altres punts de la parròquia".

El ministre portaveu, Eric Jover, ha respost aquesta tarda a les demandes del Comú lauredià i ha assegurat que la corporació “no es pot queixar del programa d’inversions” del Govern a la parròquia. Ha recordat que justament avui s’ha aprovat una adjudicació per valor de 122.000 euros destinada a la reposició d’un mur de la carretera secundària de Fontaneda i que a més, recentment, l’Executiu ha anunciat una inversió “milionària” per ampliar la Universitat d’Andorra.

“El Govern governa per a les set parròquies i fa un programa d’inversions intens en totes elles en funció de les seves necessitats”, ha afirmat, instint, també, que cal ser conscients que hi ha competències “diferenciades i que el Comú també ha de fer les seves inversions”.

Ordinació sobre la recollida de llenya als boscos de la parròquia

Després que el comú lauredià hagi donat el vistiplau a l'ordinació presentada aquest dilluns per permetre als residents de la parròquia recollir llenya de manera gratuïta als boscos de la parròquia per tal de fer front a la crisi energètica durant aquest hivern, Cairat ha lamentat que aquesta mesura "és més una qüestió de gestió forestal que no pas la solució al problema energètic".

Des de la minoria s'ha posat en relleu que no totes les llars del poble disposen de llars de foc per escalfar-se aquest hivern i, per tant, ha exposat que "aquesta mesura s'ha d'acompanyar de moltes altres per tal que aquelles famílies que tinguin dificultat en la qüestió energètica es trobin protegides per un paraigua social".

Execució pressupostària del segon trimestre

El comú de Sant Julià de Lòria també ha informat aquest dimecres de l'execució pressupostària del segon trimestre del 2022. Així, tal com ha exposat la consellera de Finances, Maria Àngels Marfany, la liquidació ha presentat un saldo positiu de 2.834.712 euros, sent el total d'ingressos d'uns 9,2 milions, el que representa una execució del 53,54% del pressupost.

Pel que fa a les despeses, el total liquidat ha estat de 6.430.329 euros, el que representa un 33,4% d'execució del pressupost final. Així mateix, dels actius financers s'ha executat un 57,95%, que correspon a la concessió de préstecs previstos inicialment al pressupost per a cada societat participada del comú, de les quals s'ha transferit durant el primer trimestre un 75,2% a Sasectur, un 71,38% a l'escola bressol i un 30% a Naturland.

Finalment, l'endeutament de la corporació a 30 de juny d'aquest any es va situar en el 66% de l'import disposat, el que representa un total de 9.557.041 euros.

Davant d'aquestes xifres, ha indicat que "de manera general estem bastant en línia del que correspondria per temps i diners", tot i que aquestes dades encara estan subjectes al moment en què es passin les facturacions d'impostos. Tot i així, ha dit que "és un seguiment totalment controlat i previst".

A més a més, s'ha felicitat d'haver previst un cert marge en el pressupost per tal de poder fer front a l'imprevist sorgit, per exemple, a la carretera del Bedràs, ja que permet reconduir diners d'una partida a una altra sense generar més endeutament.

Altres punts aprovats durant la sessió de comú

En un altre ordre de coses, la corporació laurediana també ha aprovat aquest dimecres una modificació de l'organigrama comunal per tal de permetre, d'una banda, la creació del departament de reactivació econòmica i comerç i, de l'altra, la creació de dues places administratives per al servei de Circulació i Aparcaments.

La consellera de Turisme, Diana Sánchez, ha posat en relleu que el nou departament de reactivació econòmica i comerç tindrà com a finalitat centralitzar en un sol departament totes les accions relacionades amb el comerç i donar una empenta als comerços de la parròquia.

Des de la minoria, la consellera Maria Àngels Aché ha demanat que se'ls tingui en compte a l'hora d'efectuar propostes. "Demanem que el nou departament ens permeti sumar esforços, treballar conjuntament amb les persones que hi formin part i agilitzar les passes per reactivar l'associació de comerciants", ha explicat.

D'altra banda, el consell de comú també ha servit per aprovar la realització d'un nou tram de xarxa d'aigua potable a la parròquia, ja que al llarg de les revisions que s'estan efectuant, s'ha detectat com algun tram està molt vell i s'ha de substituir. L'actuació tindrà un cost de 217.000 euros. En aquest sentit, també es destinaran 79.000 euros per a finançar l'execució dels treballs externs de reparacions de la xarxa d'aigua de la parròquia.

Finalment, el comú de Sant Julià de Lòria ha acordat l'adjudicació del concurs internacional per a la contractació d'una plataforma integral d'administració electrònica conjuntament amb els comuns d'Ordino i Andorra la Vella. El projecte s'allargarà del 2022 al 2025 i tindrà un cost de 165.000 euros.

Comú
Sant Julià
Govern
manteniment
carreteres secundàries

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte