Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d'aquest dilluns.
Un moment del consell de comú d'aquest dilluns.

El Comú de Sant Julià va aportar 850.000 euros a Naturlàndia l'any passat


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: C.STJ

El Comú de Sant Julià de Lòria va injectar a Naturlàndia 850.000 euros durant el 2020. Una xifra que tot i ser negativa, segons el cònsol major, Josep Majoral, té el seu aspecte positiu perquè “ja no estem parlant del milió d’euros”. Preguntat per les previsions per a aquest any, Majoral considera que avui és impossible fer cap projecció tenint en compte la incertesa sobre la mobilitat a les fronteres i l’arribada de visitants. Quant a la possibilitat de demanar al Govern ajuts excepcionals per fer front a la situació originada per la Covid-19 més enllà dels previstos per al teixit empresarial, Majoral ho ha descartat. “No hi ha excepcions ni hi han de ser”, ha observat.

Ara s’està en espera del pla estratègic del nou projecte de Naturlàndia, un pla que es preveu presentar en breu, tal com ha exposat el cònsol major.

L’aportació a Naturlàndia és un dels aspectes que l’oposició desaprova de la liquidació de comptes del 2020, que s'han aprovat aquest dilluns en Consell de Comú. El conseller de Desperta Laurèdia Cerni Cairat ha lamentat que “de nou” es prioritzin partides que tenen per destí Camprabassa enfront de la inversió. Així, ha deplorat que del pressupost d’inversió de 4,9 milions d’euros només s’hagi executat el 32,84%.

Els comptes de l’any passat es van tancar amb un superàvit d’1,3 milions d’euros. Això és fruit d’uns ingressos de 14,2 milions (el que representa una execució del 94% del pressupostat) i unes despeses de 12,8 milions (en aquest cas l’execució és del 72%). L’oposició considera, però, que aquest superàvit “s’agafa amb pinces”, ja que s’han reconduït el 2021 un total de 2,1 milions d’euros. “Tenint en compte l’alt volum de reconduïts, el superàvit és matisable”, ha observat Cairat.

La minoria també retreu a l’equip de govern que aprovés un pressupost per al 2020 sense tenir en compte l’afectació de la Covid-19 en les finances públiques. Exposa que si s’hagués replantejat no hi hauria hagut una desviació “tan gran” en el pressupost de despesa. Per tot plegat, la minoria s'ha abstingut en la votació. Majoral, però, ha defensat que el del 2020 era un pressupost flexible i gràcies a això el resultat ha estat positiu per a les arques comunals. També ha recordat que els 2,1 milions de reconduïts són obres adjudicades a finals de l’any passat i que estan compromeses però no acabades. Es tracta del dipòsit d’aigua de Nagol i del cadastre.

De les grans xifres, també en destaca el deute de les societats, que l’any passat va créixer en 73.500 euros. Aquest increment es deu a Camprabassa. Quant a l’endeutament, durant el 2020 es van poder eixugar prop d’1,2 milions i per tant ha passat dels 20,8 milions del 2019 a 19,6 milions l’any passat. L’endeutament se situa al 140% en relació amb el límit legal (que és del 200%).

 

Jornades sobre esports i activitats de muntanya

El cònsol major, Josep Majoral, ha explicat que s’està treballant per organitzar unes jornades relacionades amb els esports i les activitats de muntanya de cara a finals de juny. Serà un cap de setmana dedicat a l’esport, amb conferenciants d’alt nivell, activitats esportives a la parròquia i una fira. El projecte tot just s’ha començat a definir i s’ha reservat una partida de 10.000 euros per finançar-ho. Els consellers de Desperta Laurèdia hi han votat a favor, ja que el seu programa també preveia unes jornades de l’esport per a tothom. Esperen poder-hi fer aportacions.

 

 

Naturlàndia
pressupost
Comú de Sant Julià

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte