Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú d'Encamp aprova un pressupost de 30,6 milions d'euros per al 2018 amb l'abstenció de l'oposició
El Comú d'Encamp aprova un pressupost de 30,6 milions d'euros per al 2018 amb l'abstenció de l'oposició

El Comú d'Encamp aprova un pressupost de 30,6 milions d'euros per al 2018 amb l'abstenció de l'oposició


Escrit per: 
Agències / Foto: E.J.

El Comú d'Encamp ha aprovat un pressupost equilibrat de 30.616.578,51 euros, un 6,55% més que el de l'any passat (28.733.794,08 euros), que correspon a gairebé dos milions d'euros més. La corporació ha elaborat un pressupost totalment equilibrat, ni amb dèficit ni amb superàvit, amb l'objectiu de controlar la despesa i seguir reduint l'endeutament comunal, que al final del mandat l'equip de govern espera deixar en un 87,17%.

Quant a política d'inversions, el Comú ha pressupostat gairebé 6,5 milions d'euros, un 24% més que l'any passat, és a dir, 1,2 milions d'euros més per gastar en projectes per a la parròquia. El cònsol major, Jordi Torres, ha argumentat que el 2018 s'ha calculat que les transferències corrents augmentaran un 18% i els ingressos patrimonials un 4%, gràcies a la recuperació econòmica, i, a més, les transferències de capital (les del Govern) també creixeran en un 33,4%, és a dir, dels sis milions d'euros del 2017 es passa als vuit milions d'euros del 2018, dos milions d'euros més. En els pròxims pressupostos, però, la xifra estarà congelada. Tot i comptar amb uns ingressos extraordinaris, el comú ha fet un pressupost equilibrat en ingressos i despeses, fet que els membres de l'oposició (PS+independents i Liberals+Independents) han qualificat de poc valent.

Les grans inversions de l'any que ve seran, al Pas de la Casa, l'escola bressol (880.000 euros), l'ETAP (600.000 euros) i l'entorn de l'església de Sant Pere (600.000 euros). A Encamp, la construcció del pont de les Pardines (530.000 euros), la remodelació de les avingudes de Joan Martí i François Mitterrand entre l'hotel Rosaleda i la plaça de Sant Miquel (500.000 euros), i la continuació de l'itinerari cultural entre els nuclis tradicionals (950.000 euros) són les partides d'inversions més destacades.

Els consellers de l'oposició, els socialdemòcrates Joan Sans i Pere Marsenyach, i els liberals Jordi Troguet i Maribel Lafoz, han criticat que el Comú no hagi invertit en molts anys en la parròquia i que, per això, ara es veu obligat a gastar en projectes i millores. El que més han lamentat és que no s'hagi impulsat el pla de dinamització econòmica per reimpulsar els comerços i les empreses, i cuidar el Pas de la Casa, que és el motor econòmic de la parròquia. Torres ha admès la responsabilitat en l'endarreriment del pla i ha garantit que durant l'any que ve es contractaran experts perquè el redactin, conjuntament amb una comissió formada per membres de la majoria i la minoria comunal. El cònsol ha garantit que el pla estarà acabat durant l'any que ve, de manera que a partir del 2019 es puguin començar a implementar les accions establertes.

Els quatre consellers de l'oposició han decidit abstenir-se en la votació del pressupost perquè han argumentat que els hi falta ambició, i l'esforç de contenció ha perjudicat la voluntat inversora.

D'altra banda, com que la sessió de consell de comú d'aquest dijous ha estat l'última de l'any, el ple ha acomiadat la secretària general, Montse Alonso, que ha demanat deixar el càrrec a finals d'any després de sis anys. Torres li ha dedicat unes sinceres paraules d'elogi. A continuació, Xavier Palacios ha jurat el càrrec de secretari general del comú, tasca que desenvoluparà a partir del primer de gener.

Comu d'Encamp
pressupost
30
6 milions d'euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte