Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment durant la celebració del consell de comú d'Encamp celebrat aquest dilluns.
Un moment durant la celebració del consell de comú d'Encamp celebrat aquest dilluns.

El comú d'Encamp espera que la nova llei de seguretat pública “dissuadeixi comportaments incívics”


Escrit per: 
Agències / Foto: M. M.

Malgrat que la recent aprovada Llei de seguretat pública amb tota probabilitat no es podrà aplicar fins a la propera temporada d'hivern, per raons de calendari, el comú d'Encamp espera que sigui una eina més efectiva per “dissuadir a la gent que té un comportament incívic durant la nit al Pas de la Casa”. Així ho ha expressat el cònsol major encampadà, Jordi Torres, que ha recordat que el text legislatiu impulsat pel Govern preveu sancions tant pels clients com pels gerents dels locals que facin soroll i tinguin un comportament incívic durant la nit. Per això, Torres preveu que hi haurà “més responsabilitat dels gerents i turoperadors” perquè les sancions seran més fortes i ha ressaltat que moltes de les agències que porten els turistes fins al Pas de la Casa ja se'ls ha explicat el nou marc normatiu perquè “es mentalitzin” del canvi. Multes que poden anar dels 200 als 500 euros.

Precisament, arran d'aquestes possibles sancions, els locals del Pas van demanar al comú, en la darrera trobada de la Taula transversal per a la millora de l’oci nocturn, poder allargar l'hora de tancament per tenir més control sobre els clients. Una proposta que actualment policia i agents de circulació estan estudiant, però Torres ha recordat que el cos d'orde ja ha avançat que allargar l'horari nocturn fins a les cinc de la matinada entre setmana provocaria més aldarulls. 

A part de la branca sancionadora, Torres ha volgut fer una petita valoració i també posar en relleu la campanya publicitària i el manual de bones pràctiques que porta per eslògan 'Al Pas com a Casa'. Les càpsules publicitàries que s'han posat a les xarxes socials ja acumulen, amb quinze dies de funcionament, més de 6.400 impressions, fet pel qual el cònsol ha dit que “està teint bona acceptació i la gent l'està mirant”. També ha anunciat que els vinils on hi ha els cubells de les escombraries també portaran diversos eslògans relacionats amb la campanya per animar al civisme així com també es posaran en els diferents opis del poble fronterer del nord. Tot plegat ha provocat, segons Torres, que aquest mes de febrer, el de més afluència turística, s'hagin registrat incidències “però no més de les que hi hagut en altres temporades”. 

Nou aparcament 

La sessió ordinària del consell de comú també ha servit per aprovar l'adjudicació dels treballs de redacció del projecte d'un nou aparcament a la zona del Prat de Baró, a tocar de l'escola d'hostaleria i gestió turística Vatel i de l'aparcament de Sant Miquel. Amb el projecte de redacció en marxa, Torres no s'ha volgut avançar a indicar quants diners costarà tirar-lo endavant, però sí que ha revelat que segurament tindrà més de 50 places i la voluntat és tenir-lo enllestit abans o després de l'estiu. Un cop s'adjudiqui l'obra es faran públiques quantitats i terminis exactes. “L'acord amb el propietari del terreny ens servirà per complementar l'aparcament de Sant Miquel, que hi ha dies que està saturat i també per donar servei a la zona del Tremat”, ha argumentat el cònsol. 

Per altra banda, el comú també ha aprovat implementar la separatives d'aigües entre la Vila del Sol i Torrent de Pont, per anar complint així amb l'acord signat amb el Govern perquè el 2021 estiguin enllestides totes les separatives d'aigües pluvials i residuals per facilitar la feina de les depuradores. 

Vall del Madriu, font de conflicte

Finalment, l'oposició comunal ha criticat, una vegada més, el funcionament i la manca de rumb de la Comissió de gestió de la vall del Madriu. “No hi ha previsió de les activitats, cada vegada el pressupost és major i es fa tot a 'salto de mata'”, ha criticat la conseller de Liberals+Independents, Maria Isabel Lafoz, que ha demanat que hi hagi una implicació de totes les parts i que es tiri endavant un pla a mig termini per saber “cap a on volem anar i què volem fer d'aquesta vall”. En unes paraules similars s'ha expressat el conseller comunal de PS+Independents, Joan Sans, que ha reiterat la demanda perquè el Govern també formi part de la comissió de gestió. “Hi ha manca d'interès i sense la presència ni de Cultura ni de Medi Ambient poc es pot avançar; cal posar-hi la banya per saber exactament a mig i llarg termini què s'hi vol fer”. 

El cònsol s'ha defensat recordat que des de la comissió s'està treballant amb la creació dels documents relacionats amb el pla d'usos i de conservació així com l'ordinació del funcionament. Un cop aprovats i validats, Torres assegura que es podran encarar mesures de millora més concretes així com redisseny d'un pla a mig termini.

Comú
Encamp
espera
llei
seguretat pública
comportaments incívics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte