Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d’Encamp celebrat ahir.
Un moment del consell de comú d’Encamp celebrat ahir.

El Comú d’Encamp: ni a favor ni en contra de l’aeroport a Grau Roig


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: C. Encamp

El Comú d’Encamp no es posiciona sobre el projecte de l’aeroport a Grau Roig impulsat per la Cambra de Comerç. Considera que ara no li toca tenir una acció proactiva i defensa que no es pot pronunciar ni a favor ni en contra perquè no té els elements suficients. Així doncs, la corporació esperarà conèixer si la infraestructura és viable i el parer de l’Executiu. “Quan el Govern digui que l’aeroport és viable el Comú es pronunciarà”, va afirmar la cònsol major, Laura Mas, que va deixar clar que defensarà el territori. 

La resposta va sorprendre negativament els consellers socialdemòcrates, que van portar al Consell de Comú d’ahir una pregunta sobre l’aeroport. Lamenten que els cònsols es quedin “esperant a la cadira” quan aquest és un projecte que té una “afectació enorme” en el medi ambient, l’economia i la concessió de les pistes d’esquí d’Encamp. És per això que David Rios i Enric Riba van demanar que el Comú es posicioni contra el projecte abans que aquest evolucioni més perquè hipoteca la parròquia. “La majoria d’encampadans diu que perjudica, però la Cambra de Comerç segueix endavant i el Govern no es pronuncia, doncs ens pronunciem nosaltres”, va afirmar Rios.

La majoria tampoc es va posicionar en relació amb l’organització d’un referèndum sobre l’aeroport. El cònsol menor, Jean-Michel Rascagneres, diu que no vol fer política-ficció però adverteix que és difícil que, amb la Constitució a la mà, un Comú pugui impulsar-lo. Quant a Agrupament Encampadà, també es va mostrar en espera de conèixer els estudis per posicionar-se sobre l’aeroport, un “projecte molt important per al país”, va dir Esther Vidal.
En el Consell de Comú d’ahir es va aprovar la liquidació dels comptes del 2020. El resultat pressupostari és d’un dèficit de 3,1 milions d’euros i unes inversions de 7,4 milions (s’havien previst 14 milions per a aquesta partida). Dos dels projectes que no s’han pogut realitzar són l’inici de l’execució del parc d’Encamp i el del Pas de la Casa i l’arrencada de les obres de l’avinguda Sant Jordi. 

Quant a l’endeutament, a finals del 2020 era de 13,5 milions d’euros, 200.000 euros més que l’any anterior, i se situa al 49,46% del sostre legal (fixat en el 200%).

El resultat preocupa els consellers socialdemòcrates. Alerten que si s’haguessin executat totes les inversions previstes el dèficit hauria estat de 10 milions d’euros. “Quan tenim un deute de 13 milions això són quantitats molt importants”, va observar Rios. El conseller també va expressar el seu neguit pel que pot passar amb el pressupost del 2021, que considera poc realista pel que fa als ingressos. Mas va sortir al pas d’aquestes declaracions remarcant que en cap cas s’hauria tancat el 2020 amb un dèficit de 10 milions, ja que la previsió era demanar un nou préstec de 5 milions per fer les obres, una mesura que finalment s’ha descartat. Agrupament Encampadà, de la seva banda, dona per bona la gestió de la majoria, ja que en el marc de la crisi cal executar inversions per generar activitat econòmica, va dir Vidal.

Ahir també es va acordar impulsar la remodelació del carrer Sant Jordi del Pas de la Casa, que té un cost estimat d’1,7 milions d’euros, i destinar 30.000 euros a vals de compra per fomentar el comerç de proximitat. Totes les famílies podran bescanviar 15 euros en els comerços adherits a la campanya.

comú d’Encamp
a favor
en contra
aeroport
Grau Roig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte