Diari digital d'Andorra Bondia
Moment del lliurament de la medalla classe 3 parroquial a Carles Bozzo Prat.
Moment del lliurament de la medalla classe 3 parroquial a Carles Bozzo Prat.

El Comú d’Escaldes incrementa l’ajut al lloguer fins als 500 euros


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

El Comú d’Escaldes-Engordany ha incrementat per aquest 2021 el topall de l’ajut al lloguer, que passa dels 200 euros als 500 euros mensuals. A més, també se’n podran beneficiar les persones que viuen en una residència. Aquest és un dels canvis introduïts a les prestacions socials que ofereix la corporació, implementades l’octubre de l’any passat i que ara s’han adequat a les necessitats constatades des d’aleshores.

Altres modificacions són els ajuts alimentaris, pels quals es podia rebre un màxim de 200 euros mensuals. Ara l’import podrà ser superior a aquesta xifra. A més, s’ha inclòs, a banda del menjar, l’accés a productes d’higiene personal, per a la llar o per a nadons i productes de farmàcia i parafarmàcia, sempre que no siguin finançats per la CASS. Així mateix, s’ha introduït la possibilitat d’oferir una prestació amb caràcter d’urgència per a situacions de vulnerabilitat. La consellera de Gent Gran, Infància i Recursos Humans, Magda Mata, ha argumentat que això ha de permetre donar resposta a situacions que no estan recollides al llistat de prestacions incloses en l’ordinació, com ara oferir un cuidador de cap de setmana tenint en compte que el SAD no fa aquest servei. La cònsol major, Rosa Gili, ha destacat que s’ha volgut anar “una mica més enllà” per “estar on toca”. 

Per altra banda, s’han modificat les ajudes a la petita empresa i als autònoms. En aquest cas també s’han canviat els topalls per arribar a més negocis. A la bonificació total de l’ocupació de via pública per ubicar-hi terrasses de restauració s’hi afegeix la bonificació dels rètols de les activitats comercials i dels guals de les empreses. Tots els negocis se’n podran beneficiar sense distinció. També s’ha reduït el topall per accedir a la bonificació del 100% de la taxa de radicació, abans limitat a les empreses amb una caiguda de la facturació del 35%. Ara, en podran gaudir les que hagin patit una davallada del 20%. Es redueix el volum de documentació per accedir a la subvenció per a les empreses de guarda d’infants i es mantenen les subvencions per a inversions en l’àmbit digital, assessorament i formació i reciclatge professional. En aquests darrers casos també es canvien els topalls. Durant els dos darrers mesos del 2020 s'han concedit 110.000 euros en ajuts a empreses. Aquest any, es destinaran 1,5 milions d’euros als ajuts socials i a les empreses.

Aquestes modificacions han estat aprovades en el Consell de Comú d’aquesta tarda amb l’abstenció de l’oposició. Quant als ajuts a les empreses, celebren la introducció de novetats i que han pogut treballar-los conjuntament amb la majoria, tot i que encara veuen ambiguïtats en el redactat. Pel que fa als ajuts socials, insisteixen, tot i que la crítica és molt més suau que l’octubre de l’any passat, que l’òrgan responsable de concedir-los és el Govern i que s’estan duplicant ajuts. És per això que consideren que una millor opció seria donar feina. La majoria, però, defensa que el Comú és més proper a les persones i respon més fàcilment, potser pel volum de ciutadans que atén. Gili també ha insistit que “no es donen ajuts que no toquen”.

Reconeixement pels 25 anys al servei de Circulació
En el Consell de Comú celebrat avui també ha tingut lloc l’acte de lliurament de la medalla classe 3 parroquial a Carles Bozzo Prat, cap del servei de Circulació i Atenció Ciutadana, amb motiu dels seus 25 anys de servei. L’entrega s'ha realitzat després que el ple guardés un minut de silenci pels dos joves que van morir diumenge a les bordes de Mereig. En la sessió també s'han aprovat els preus públics pel 2021, que eliminen la llargada màxima dels guals, clarifiquen què cal pagar per l’ocupació de via pública en obres, i inclouen la introducció de cendres al cementiri.

Comú d’Escaldes
ajut
lloguer
500 euros
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic