Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú d’ahir en què es va aprovar el pressupost.
Un moment del consell de comú d’ahir en què es va aprovar el pressupost.

El comú destinarà 13 milions d’euros a inversió, gran part ja compromesa


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: C. ALV./T.LARA

El comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir el pressupost del 2019, que puja a 47,4 milions d’euros, un 1,87% més que el 2018. D’aquests, 13,1 milions es destinaran a inversions, una xifra que suposa una disminució del 8,7% respecte de l’any en curs. A més, gran part d’aquest import està compromès, tenint en compte que respon a plurianuals d’obres ja iniciades. Entre les actuacions més destacades hi ha l’eixamplament i millora del carrer Doctor Vilanova, l’anunciada reforma de l’avinguda d’Enclar, la remodelació de l’avinguda Príncep Benlloch, la continuació de la xarxa separativa d’aigües de Santa Coloma i els treballs del cadastre, i l’embelliment de la plaça de la Rotonda. En aquest capítol també s’hi inclouen 3,5 milions de la reforma de l’avinguda Meritxell executada aquest any.

Quant a les despeses de personal, creixen un 4,8%, fins als 15,5 milions d’euros, i les de béns corrents i serveis un 5,9%, fins als 13,2 milions. La partida d’ingressos també puja, tot i que les taxes i impostos es mantindran congelats. Precisament la cònsol major, Conxita Marsol, va anunciar que es preveuen ingressos sobrevinguts que podrien ascendir als 3 o 4 milions d’euros. Aquests seran fruit de tres projectes constructius d’habitatges al Prat de la Creu i el Prat del Rull que ja s’han entrat paral·lelament a la urbanització de Borda Nova, que està a punt de presentar-se. Marsol va dir que quan es materialitzin, la corporació decidirà si destina aquests imports a inversió o bé a eixugar deute.

Els comptes van tenir el suport de CdI+L’A, mentre que el PS hi va votar en contra. El conseller de CdI+L’A Víctor Pintos va argumentar el sentit del vot dient que el pressupost és equilibrat i de continuïtat al mateix temps que han pogut participar en la seva anàlisi. Tot i així, va demanar a la majoria una millor planificació de les obres tenint en compte que les inversions reals per al 2019 només ascendiran a 6 milions d’euros. De la seva banda, la consellera del PS Dolors Carmona va indicar que “no ens sentim còmodes amb aquest pressupost”, ja que no tots els barris en surten beneficiats, i va assenyalar els Marginets o Gil Torres. Les conselleres socialdemòcrates es van mostrar especialment crítiques amb la modificació de l’import màxim que pot adjudicar la junta de govern sense passar pel consell de comú, que puja dels 198.000 euros als 300.000. Això farà que l’oposició tingui més dificultats per obtenir informació, van lamentar. També van preguntar per l’augment de la partida de personal eventual. Aquest increment, de 100.000 euros, es deu a noves contractacions fetes aquest 2018, va dir Marsol. La cònsol també va explicar que no s’ha previst cap plurianual d’inversió per al 2020, a excepció del cadastre per no hipotecar el pròxim equip comunal. El 2019 es preveu tancar amb un endeutament de 37 milions d’euros (a l’inici del mandat se situava en 42 milions) tot i que espera poder-lo rebaixar fins als 34 milions.

Per altra banda, ahir es van adjudicar les obres d’urbanització dels carrers adjacents a la parcel·la on s’havia de construir The Cloud per 1,2 milions (l’estimació eren 1,7 milions). Es va recollir el suggeriment del PS de mantenir les voravies actuals de Prat Primer perquè estan en bon estat. També es va aprovar la formalització de l’ampliació de les obres d’embelliment de Meritxell, just davant de la parcel·la on s’havia d’erigir l’edifici d’Andorra Telecom, un tram que no estava previst, ja que formava part d’aquest projecte. El cost ascendeix a 196.140 euros. A l’últim es va adjudicar la contractació d’un servei aliè de riscos laborals per 58.000 euros anuals per un període de quatre anys i es va anunciar que, davant les peticions, es faran més passis de l’espectacle del túnel de llums de la Rotonda.

El centre esportiu dels Serradells podria reobrir parcialment al mes de gener

La zona dels Serradells que no va ser afectada per l’incendi es podria reobrir el mes de gener si es confirma que els elements estructurals de l’edifici no estan danyats i l’estat de la bastida que hi ha a la façana per on s’accedeix al centre és bo. El comú ja ha contractat una empresa especialitzada que està fent un informe que entregarà dilluns. Mentrestant es mantindrà la instal·lació precintada. Si l’estudi és positiu, caldrà clausurar la zona de la piscina, que va resultar malmesa per les flames, amb envans. Amb tot, Marsol va indicar que el més preocupant és la bastida, ja que si s’ha de desmuntar es poden trigar unes tres setmanes. També va precisar que aquestes actuacions aniran a càrrec de les assegurances. En relació als abonaments, la cònsol va explicar que fins a finals d’any es mantindran i que de cara al 2019 es descomptarà el temps que els usuaris no n’hagin pogut fer ús. Quant a la piscina, caldrà esperar almenys un any abans de poder-la reobrir. Per això va avançar que potser caldrà anul·lar els abonaments. També va apuntar que per refer aquesta instal·lació segurament s’haurà de fer una nova adjudicació. Marsol està en espera de veure l’abast real de l’afectació al teulat.

Sancions més cares per infraccions a la zona blava 

El comú va actualitzar l’ordinació que regula l’estacionament a la via pública. Amb els canvis, s’apuja la sanció per infracció, que passa de 12 a 20 euros, mentre que el tiquet d’anul·lació en costarà 10. A més, s’incorpora la zona taronja, que permet estacionar un màxim de 20 minuts per fer encàrrecs a les zones comercials. La modificació també obre la porta a concessionar el servei. El fet és que la majoria està avaluant la implantació d’una plataforma tecnològica sobre l’estacionament en aquest espai, que podria ser gestionada de forma interna o externa. L’oposició vol analitzar la mesura tot i que va votar el canvi.

Comú
destinar
inversió
compromesa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte